Δευτέρα, 16 Μαϊος 2016 09:09

Κρίσιμες ημέρες για τα μεγάλα έργα στο πακέτο Γιούνκερ - "Κληρώνει" για την Μεσσηνία

Γράφτηκε από την
Κρίσιμες ημέρες για τα μεγάλα έργα στο πακέτο Γιούνκερ - "Κληρώνει" για την Μεσσηνία

Οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες για τα μεγάλα έργα της Μεσσηνίας. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για ένταξη έργων στο πακέτο Γιούνκερ είναι σε τελική φάση και κυριολεκτικά "κληρώνει" για τους δρόμους Καλαμάτα - Ριζόμυλο και Τσακώνα - Καλό Νερό αλλά και για το σιδηρόδρομο Πάτρα - Καλαμάτα.

Ολες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι τα συγκεκριμένα έργα βρίσκονται κοντά σε ένταξη. Σε αυτές τις περιπτώσεις μέχρι την τελευταία στιγμή τα πάντα μπορούν να συμβούν μιας και κανείς δεν γνωρίζει τι μπορεί να προκύψει από μια καραμπόλα.

Οι πόροι του πακέτου Γιούνκερ δεν είναι απεριόριστοι, ενώ η προϋπόθεση της ιδιωτικής χρηματοδότησης είναι προφανές ότι θέτει επιπρόσθετα εμπόδια. Οι επόμενες ημέρες μέχρι την οριστικοποίηση της πρότασης είναι κρίσιμες και απαιτείται η μέγιστη κινητοποίηση και επαγρύπνηση των πολιτικών παραγόντων του νομού προκειμένου να υπάρξει η επίσημη και οριστική ένταξη των σημαντικών αυτών έργων για την περιοχή.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Παρασκευή το πρώτο πακέτο έργων τα οποία προτείνει να ενταχθούν στο πακέτο Γιούνκερ και σε αυτό υπήρχαν κυρίως έργα που αφορούν την Αττική. Το δεύτερο πακέτο θα αφορά τα υπόλοιπα έργα της χώρας. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου από Πάτρα έως Καλαμάτα και το οδικό τμήμα Τσακώνα – Καλό Νερό προωθούνται ως μια ολοκληρωμένη παρέμβαση ανάπτυξης της Νοτιοδυτικής Ελλάδας. Μένει βέβαια να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες για το τι άλλο θα συμπεριλαμβάνει το συγκεκριμένο πακέτο και πώς θα δομείται η ιδιωτική, η δημόσια και η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Ο δρόμος Καλαμάτας- Ριζόμυλος προωθείται για ένταξη μέσω του συγκεκριμένου πακέτου μετά από στοχευμένες παρεμβάσεις πολιτικών της ευρύτερης περιοχής και την ιδιαίτερη συμβολή κορυφαίου παράγοντα προς την κυβέρνηση. Εγκαταλείπονται έτσι οι μεσοβέζικες λύσεις με διαπλατύνσεις και μικροπαρεμβάσεις που εξετάζονταν από το υπουργείο Υποδομών και οδηγούμαστε στην κατασκευή παραλιακού δρόμου, όπως έχει σχεδιαστεί και μελετηθεί εδώ και χρόνια.

Αν όσα γίνονται γνωστά, μέσω διαρροών, για τα σημαντικά έργα της περιοχής αποτυπωθούν και σε κυβερνητική πρόταση ένταξης στο συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο, αναμφίβολα ανοίγονται νέες δυνατότητες για την ανάπτυξη της Μεσσηνίας. Επειδή όμως «μηδένα προ του τέλους μακάριζε»...

καλό θα ήταν να βάλουν όλοι το χεράκι τους και να πουν την καλή τους την κουβέντα μέχρι οι πληροφορίες και οι προθέσεις να καταστούν γεγονότα.

 

 


NEWSLETTER