Κυριακή, 22 Μαϊος 2016 10:01

Στο πόδι για τον ΕΝΦΙΑ οι Ενώσεις της Νοτίου Πελοποννήσου - Θανάσιμο πλήγμα για τα ξενοδοχεία

Γράφτηκε από την

Θανάσιμο πλήγμα για τα ξενοδοχεία -και επί της ουσίας για τον τουρισμό- της χώρας μας αποτελεί η επιβολή ΕΝΦΙΑ στα ξενοδοχειακά ακίνητα, όπως και τα άλλα φοροεισπρακτικού χαρακτήρα μέτρα στον ίδιο κλάδο, τα οποία προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή.

Αυτό επισημαίνουν με ανακοινώσεις τους οι Ενώσεις Ξενοδοχείων Αρκαδίας και Λακωνίας, απαιτώντας να αποσυρθούν οι επίμαχες διατάξεις - ενώ το ίδιο υπογραμμίζει με δηλώσεις του στην «Ε» και ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας Σπύρος Λαγωνικάκος, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Με αυτό που κάνουν, δυστυχώς, υπονομεύουν τον τουρισμό. Δεν ξέρω τι επιδιώκουν με τον ΕΝΦΙΑ, το τέλος διανυκτέρευσης και τις άλλες επιβαρύνσεις, αλλά όλα αυτά δημιουργούν τεράστιο οικονομικό πρόβλημα για τον ξενοδοχειακό κλάδο, καθώς δεν μπορούμε πλέον να δώσουμε φτηνά τουριστικά πακέτα στο εξωτερικό».

Την ίδια στιγμή, ο Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου, σε ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζει τα πιο πάνω μέτρα «εν ψυχρώ εκτέλεση του ελληνικού τουρισμού, της ελληνικής τουριστικής επιχειρηματικότητας αλλά και της απασχόλησης».

 

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΓΩΝΙΚΑΚΟΣ

Αναλυτικά, ο Σπ. Λαγωνικάκος μιλώντας χθες στην «Ε» επισήμανε:

«Είμαστε αντίθετοι με τη φορολογία αυτή γιατί με αυτό που κάνουν, δυστυχώς, υπονομεύουν τον τουρισμό, δεδομένου ότι στην υπόλοιπη λεκάνη της Μεσογείου υπάρχει χαμηλότερος ΦΠΑ ενώ δεν υπάρχουν άλλες επιβαρύνσεις.

Δεν ξέρω τι επιδιώκουν με τον ΕΝΦΙΑ, το τέλος διανυκτέρευσης και τις άλλες επιβαρύνσεις. Ολα αυτά δημιουργούν τεράστιο οικονομικό πρόβλημα για τον ξενοδοχειακό κλάδο, καθώς δεν μπορούμε πλέον να δώσουμε φτηνά τουριστικά πακέτα στο εξωτερικό.

Αν είναι δυνατόν ο τομέας αυτός, που έχει χαρακτηριστεί ''βαριά βιομηχανία'' της Ελλάδας και φέρνει τόσο συνάλλαγμα στη χώρα μας -ο μοναδικός πλέον που μπορεί να το κάνει-, να πλήττεται τόσο πολύ.

Προσπαθούσαμε με νύχια και με δόντια να φέρουμε κόσμο από το εξωτερικό, προκειμένου να αναπληρώσουμε τον εσωτερικό τουρισμό που έχει πληγεί - μιας και με τα διάφορα μέτρα που του έχουν επιβάλει, ο Ελληνας δεν έχει δυνατότητα για πάνω από μία ή δύο διανυκτερεύσεις όλο το καλοκαίρι.

Και ενώ πετύχαμε να φέρουμε κόσμο από το εξωτερικό, οι τιμές έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα θα είναι ακριβότερες - κι αυτός ο κόσμος δεν θα μπορέσει να έρθει».

 

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Με ανακοίνωσή του, εξ άλλου, ο Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου τονίζει:

«Εν όψει της νέας τουριστικής περιόδου και μέσα σε ένα κλίμα απόλυτης χρηματοοικονομικής ασφυξίας, η οποιουδήποτε επιβολή επιπρόσθετου έμμεσου μέτρου φορολόγησης θα φέρει καταστροφικές συνέπειες στις τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας, εφόσον έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά φοροεισπρακτικών επιβαρύνσεων, που το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν επιβληθεί στο τουριστικό προϊόν της χώρας, με αποτέλεσμα την μείωση της ανταγωνιστικότητάς του και εν τέλει συρρίκνωση της εθνικής οικονομίας.

Ενώ η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να εισπράξει έσοδα, ελέγχοντας το φαινόμενο της φοροδιαφυγής, που δημιουργείται από τις παράνομες μισθώσεις διαμερισμάτων και κατοικιών, κρατικά έσοδα που ξεπερνούν τα 270 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, σχεδιάζει να επιβαρύνει εκ νέου τα νόμιμα λειτουργούντα τουριστικά καταλύματα με νέα επιπρόσθετα βάρη, οδηγώντας στον γκρεμό χιλιάδες υγιείς επιχειρήσεις.

Στα χρόνια της κρίσης, ο τουρισμός έχει έμπρακτα αποδείξει ότι όχι μόνο διαθέτει αντοχές, αλλά μπορεί και να σηκώσει επάξια το βάρος της ανάπτυξης, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Ως εκ τούτου, ο Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου εκφράζει απερίφραστα την πλήρη αντίθεσή του στις αυτοσχεδιαστικές πρακτικές της κυβέρνησης και στις οποιεσδήποτε πρόχειρες, απαράδεκτες και επικίνδυνες σκέψεις για την επιβολή επιπρόσθετων νέων φόρων και ειδικών τελών στον τουριστικό κλάδο.

Εξ αιτίας της σοβαρότητας των ως άνω προαναφερθέντων λόγων, καλούνται οι βουλευτές όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων της Πελοποννήσου, οι περιφερειάρχες αλλά και σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της χώρας, προκειμένου να πάρουν θέση πριν την "εν ψυχρώ εκτέλεση" του ελληνικού τουρισμού, της ελληνικής τουριστικής επιχειρηματικότητας αλλά και της απασχόλησης και να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την προάσπιση της τουριστικής και εθνικής μας οικονομίας, απορρίπτοντας κάθε πιθανό ενδεχόμενο επιβολής πρόσθετου φορομπηχτικού μέτρου εις βάρος των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων, γιατί κάτι αντίστοιχο θα ισοδυναμούσε με τον αφελληνισμό και την κατάρρευση χιλιάδων τουριστικών επιχειρήσεων».

Την ανακοίνωση συνυπογράφουν οι Κωνσταντίνος Μαρινάκος (Ενωση Ξενοδοχείων Αρκαδίας), Δημήτριος Πολλάλης (Ενωση Ξενοδοχείων Λακωνίας), Δημήτριος Παππάς (Ενωση Ξενοδόχων Κορινθίας), Πέτρος Κουτσόπουλος (Ενωση Ξενοδόχων Αργους-Μυκηνών), Δημήτριος Καραλής (α΄ αντιπρόεδρος στην Ενωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας), Δημήτριος Διαμαντόπουλος (Ενωση Ξενοδόχων Αχαΐας), Βασίλειος Τυλιγάδας (Ενωση Ξενοδόχων Αρχαίας Ολυμπίας και περιχώρων), Γεράσιμος Ζαχαρόπουλος (Σύλλογος Ξενοδόχων Δήμου Πύργου Ηλείας) και Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος (Πανελλήνια Ενωσης Ιδιοκτητών Επιχειρηματιών Κάμπινγκ).

 

ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Η ανακοίνωση της Ενωσης Ξενοδοχείων Αρκαδίας που υπογράφει ο πρόεδρός της -και πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου- Κωνσταντίνος Μαρινάκος, αναφέρει τα εξής:

«Η λογική της απαλλαγής των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων των ξενοδοχείων από τον συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ έχει τη βάση της στο γεγονός ότι οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις καλούνται να παρέχουν υπηρεσίες μέσω των εγκαταστάσεών τους, οι οποίες ούτως ή άλλως καθορίζονται από ένα αυστηρό πλαίσιο τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών που αποτελεί μέρος του ξενοδοχειακού προϊόντος, και κατά συνέπεια η όποια φορολόγηση στο ξενοδοχειακό ακίνητο συνεπάγεται επιβάρυνση στο ίδιο το προϊόν και επαύξηση του κόστους παραγωγής.

Αυτά  συμβαίνουν σε έναν τομέα που για όλα τα χρόνια της κρίσης και μέχρι σήμερα, με πατριωτισμό, στηρίζει την εθνική προσπάθεια για ανάκαμψη, συνεισφέροντας τα μέγιστα στο ΑΕΠ της χώρας, στην απασχόληση και σε όλους τους επιμέρους  κοινωνικούς και οικονομικούς της δείκτες.

Δεν πάει άλλο η ανεπάρκεια των "επαϊόντων" και η αδυναμία των κυβερνώντων, μετά την υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, οδηγεί σε "λουκετοποίηση" και μαρασμό την υγιή ελληνική επιχειρηματικότητα, συμπαρασύροντας δυστυχώς το σύνολο της κοινωνίας και της οικονομίας.

Βουλευτές, περιφερειάρχες και σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος μετ’ επιτάσεως θα πρέπει προσωπικά να παρέμβει για την απόσυρση της εν λόγω διατάξεως, έστω και την ύστατη στιγμή, διατηρώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ζωντανές τις ελπίδες για επιβίωση των χιλιάδων μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων της χώρας».

 

ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Στη δική της ανακοίνωση, που την υπογράφει ο πρόεδρός της -και α΄ αντιπρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου- Δημήτρης Πολλάλης, η Ενωση Ξενοδοχείων Λακωνίας τονίζει:

«Σε εξόντωση και αφανισμό οδηγείται ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας, από τη νέα καταιγίδα φορολογικών μέτρων που εμπεριέχονται στο κατατεθειμένο προς ψήφιση πολυνομοσχέδιο, με τίτλο "Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις".

Εξ αιτίας αυτής της εξοντωτικής απογείωσης φόρων και τελών, ο ξενοδοχειακός κλάδος πλήττεται ολοκληρωτικά, αφού πέραν της επαχθούς επιβολής "φόρου διαμονής", στο νέο σχέδιο νόμου συμπεριλαμβάνεται διάταξη που καταργεί την απαλλαγή των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων των κερδοσκοπικών νομικών προσώπων. Ως εκ τούτου, τα ξενοδοχεία, ως "εργαλεία δουλειάς", θα επιβαρύνονται πλέον με συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ και με συντελεστή 0,1%.

Πρόκειται για μια άδικη ρύθμιση, η οποία στερείται κάθε λογικής, καθόσον θα επηρεάσει άμεσα και έμμεσα το κόστος του τουριστικού πακέτου, ενώ παράλληλα θα επιφέρει σημαντική μείωση στην ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού αλλά και αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση.

Το τελευταίο διάστημα της κρίσης, ο τουριστικός τομέας της χώρας κινείται πάνω σε ένα "τεντωμένο σχοινί", δεν αντέχει άλλες πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις και δεν είναι σε θέση πλέον να κάνει άλλες θυσίες και παραχωρήσεις.

Στην παρούσα χρονική περίοδο, επιτακτικό καθήκον της Πολιτείας είναι να στηρίζει την επιχειρηματικότητα αλλά και να διατηρεί ζωντανές τις ελπίδες επιβίωσης των χιλιάδων μικρομεσαίων καταλυμάτων που απαρτίζουν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής ξενοδοχίας, τον σημαντικότερο τομέα εισφοράς στην εθνική οικονομία.

Εστω και την ύστατη στιγμή, ζητάμε από το κυβερνητικό επιτελείο την άμεση απόσυρση της εν λόγω διάταξης, διαφορετικά και με μαθηματική ακρίβεια, ο ξενοδοχειακός κλάδος οδηγείται σε ευθεία κατεύθυνση προς το "εκτελεστικό απόσπασμα"».