Τρίτη, 26 Μαϊος 2020 08:29

Ζώνη χαμηλού υγειονομικού κιδύνου η Πελοπόννησος - Μεγάλη τουριστική ευκαιρία

Ζώνη χαμηλού υγειονομικού κιδύνου η Πελοπόννησος - Μεγάλη τουριστική ευκαιρία

 

Η Πελοπόννησος με βάση τις υγειονομικές της υποδομές εντάσσεται στην τουριστική  ζώνη χαμηλού κινδύνου και έχει την ευκαιρία να προσελκύσει επισκέπτες που τα προηγούμενα χρόνια επέλεγαν προορισμούς που φέτος είναι υψηλού υγειονομικού ρίσκου.

Αν αξιοποιηθεί η ευκαιρία, αναμένεται να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις από τη μείωση του αριθμού των Βρετανών, των Γάλλων και των Ιταλών επισκεπτών που μάλλον δύσκολα θα ταξιδέψουν προς την Ελλάδα φέτος το καλοκαίρι.

Τα παραπάνω αναλύονται σε δημοσιεύματα για την κατηγοριοποίηση των τουριστικών περιοχών σε τρεις ζώνες επικινδυνότητας και τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς για τη φετινή σεζόν.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την ιστοσελίδα tovima.gr: "Διαμορφώνονται οι παρακάτω ζώνες:

Ζώνη Α’ (επίπεδο επικινδυνότητας 3 - «χαμηλού κινδύνου»): Στη ζώνη αυτή εντάσσεται η ηπειρωτική Ελλάδα και η Κρήτη που διαθέτει επαρκές σύστημα υγείας και όσοι προορισμοί βρίσκονται σε απόσταση δύο ωρών (με πλοίο ή αυτοκίνητο) σε τριτοβάθμιες δομές υγείας, όπως δηλαδή τα νησιά του Αργοσαρωνικού, οι κοντινές Κυκλάδες και η Εύβοια.

Ζώνη Β’ (επίπεδο επικινδυνότητας 2 - «μετρίου κινδύνου»): Στην κατηγορία «μετρίου κινδύνου» εντάσσονται όλοι οι προορισμοί που διαθέτουν κλίνες Covid-19. Μερικά από τα νησιά αυτά είναι η Σαντορίνη, η Πάρος και η Ρόδος, καθώς και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Ζώνη Γ’ (επίπεδο επικινδυνότητας 1 - «υψηλού κινδύνου»): Στην κατώτερη κατηγορία βρίσκονται όλοι οι προορισμοί που διαθέτουν απλές υποδομές υγείας (όχι Covid-19), καθώς και όσοι δεν έχουν καθόλου υποδομές υγείας (π.χ. ακριτικά νησιά)".

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της euro2day.gr για την κατηγοριοποίηση αυτή: "Παράγοντες της ελληνικής ταξιδιωτικής αγοράς υπενθυμίζουν, παράλληλα, πως ισχυροί τουρ οπερέιτορ όπως οι όμιλοι TUI και DER είναι λογικό να κατευθύνουν τους πελάτες τους σε προορισμούς όπου βρίσκεται ο κύριος όγκος των ξενοδοχείων που ελέγχουν άμεσα και έμμεσα ή συνεργάζονται μαζί τους. Κρήτη, Ρόδος, Κως, Χαλκιδική, Κέρκυρα και Δυτική Πελοπόννησος συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο αριθμό μεγάλων ξενοδοχείων της χώρας και αναμένεται να μονοπωλήσουν το όποιο τουριστικό ρεύμα του φετινού καλοκαιριού, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Εξηγούσαν, μάλιστα, πως τα ειδικά υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύουν φέτος στα ξενοδοχεία δίνουν προβάδισμα στα πολύ μεγάλα ξενοδοχεία στις προτιμήσεις των τουρ οπερέιτορ. Κι αυτό καθώς τους δίνουν τη δυνατότητα να φιλοξενούν κατά το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό πελατών καθώς θα λειτουργούν σχεδόν με τα μισά διαθέσιμα δωμάτιά τους.

Την ίδια στιγμή οι χερσαίοι προορισμοί της ηπειρωτικής Ελλάδας καλούνται να αξιοποιήσουν τη φετινή ευκαιρία. Αναβαθμισμένο ρόλο διεκδικούν φέτος οι ξενοδοχειακοί πόλοι της Δυτ. Πελοποννήσου (Κυλλήνη, Πύργος και η ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας και Μεσσηνία), αλλά και των ανατολικών ακτών (Πόρτο Χέλι, Ερμιόνη, Ναύπλιο, Μονεμβασιά)".

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ: "Το προβάδισμα που αποκτούν φέτος οι προορισμοί της ηπειρωτικής Ελλάδας στους σχεδιασμούς ισχυρών παικτών της ελληνικής αγοράς αποτυπώνεται και στην κίνηση της Grecotel να ανακοινώσει τα πρώτα 7 ξενοδοχεία που επαναλειτουργεί από την 1 Ιουλίου. Από τα 7 ξενοδοχεία που ανοίγουν κατά προτεραιότητα, τα 6 βρίσκονται σε προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας (Αττική, Κυλλήνη, Αχαΐα, Καλαμάτα) και μόλις ένα σε νησί (Μύκονος).

Την ίδια στιγμή προορισμοί που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε αγορές όπως της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας (Ιόνιο, Νότιο Αιγαίο, Πελοπόννησος) αναμένεται να κλυδωνιστούν ιδιαίτερα, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των τουριστών από τις συγκεκριμένες αγορές είναι αμφίβολο αν και από πότε θα ταξιδέψουν, ενώ η μεγάλη πλειονότητά τους προεξοφλείται πως θα παραμείνει εντός συνόρων".