Πέμπτη, 26 Αυγούστου 2021 08:15

Ένωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας: "Εδώ και τώρα αναθεώρηση του τοπικού λοκντάουν"

Γράφτηκε από την
Ένωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας: "Εδώ και τώρα αναθεώρηση του τοπικού λοκντάουν"

 

“Εδώ και τώρα αναθεώρηση της απόφασης” ζητεί η Ενωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας, αντιδρώντας στο τοπικό lockdown και σημειώνοντας ότι “όπως ήταν φυσικό, συνοδεύτηκε από σωρεία ακυρώσεων με σοβαρές συνέπειες για την οικονομική μας επιβίωση”.

Ο πρόεδρός της Δημήτρης Καραλής επισημαίνει ότι η Ενωση “αφέθηκε μόνη από όλες τις πλευρές να αντιπαλέψει το πρόβλημα, παρά το γεγονός ότι είχε εκπονήσει καμπάνια για τον εμβολιασμό” κι επέκρινε τους υπεύθυνους της κυβέρνησης για το δόγμα «πονάει δόντι, κόβει κεφάλι» τονίζοντας πως “η συμπαράσταση δεν ήταν η αναμενόμενη και, σαν να μην έφτανε αυτό, υπήρξε παντελώς ελλιπής εποπτεία για τον έλεγχο της τήρησης των υγειονομικών κανόνων”. Εκφράζοντας την ανησυχία του για την επιβίωση του κλάδου, εκτιμά ότι “θα δούμε επιχειρήσεις να καταρρέουν και τα συνήθη «κοράκια» των ευκαιριακών εξαγορών να ελλοχεύουν” και παρατηρεί πως “τα υπουργεία Τουρισμού, Υγείας και Προστασίας του Πολίτη, αλλά και η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχουν πλέον το λόγο”.

Αναλυτικά, ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας Δ. Καραλής σημειώνει: “Τα κατασταλτικά μέτρα lockdown που επιβλήθηκαν στη Μεσσηνία με πρόσχημα την αύξηση των κρουσμάτων που, σημειωτέον, υπολείπονται από άλλες περιοχές, αναδεικνύουν λάθη, παραλείψεις και συγκυρίες που καταφέρνουν ένα σοβαρό πλήγμα σε έναν κλάδο που απέδειξε έγκαιρα στην πράξη ότι και σχέδιο είχε και στρατηγική είχε αναπτύξει στο πλαίσιο της πρόληψης. Και όλα αυτά, στη μέση της τουριστικής περιόδου και μάλιστα με όλες τις ελπίδες να έχουν εναποτεθεί στην επέκτασή της. Η Ενωση Ξενοδόχων αφέθηκε μόνη από όλες τις πλευρές να αντιπαλέψει το πρόβλημα, παρά το γεγονός ότι είχε εκπονήσει καμπάνια για τον εμβολιασμό, είχε ζητήσει τη θωράκιση των επαγγελματιών και των εργαζομένων μέσω της ενεργοποίησης της διάταξης υγειονομικής πιστοποίησης με την επέκταση και του εμβολίου, παράλληλα με όλες τις άλλες προϋποθέσεις που προβλέπονται απ τα πρωτόκολλα υγιεινής και ασφάλειας για την άσκηση του επαγγέλματος και με σειρά παρεμβάσεων προς όλες τις εποπτικές και μη Αρχές, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα. Όμως η συμπαράσταση δεν ήταν η αναμενόμενη και, σαν να μην έφτανε αυτό, υπήρξε παντελώς ελλιπής εποπτεία για τον έλεγχο της τήρησης των υγειονομικών κανόνων. Διαπιστώνουμε για μια ακόμα φορά ότι επιλέγονται λύσεις που είναι πιο εύκολες και ακολουθούν το δόγμα «πονάει δόντι, κόβει κεφάλι». Το πώς όμως ένας ολόκληρος κλάδος που από πέρυσι έχει «βάλει πλάτη» στα δύσκολα για να στηρίξει την τοπική και την εθνική οικονομία, θα μπορέσει πλέον να επιβιώσει, όταν η καταστολή προτάσσεται της πρόληψης, θα απαντηθεί στο άμεσο μέλλον, όταν θα δούμε επιχειρήσεις να καταρρέουν και τα συνήθη «κοράκια» των ευκαιριακών εξαγορών να ελλοχεύουν.

Οι ξενοδόχοι της Μεσσηνίας διατηρούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δεν έχουν την άνεση της ρευστότητας που μπορεί να διαθέτουν μεγαλύτερες μονάδες με αποθεματικά και με επιλεκτικές ενισχύσεις ακόμα και από τις μη επιστρεπτέες προκαταβολές. Καλούμε τους εμπνευστές της καραντίνας να μας απαντήσουν πώς αντιλαμβάνονται επιτέλους την τουριστική προβολή όταν επί ημέρες διαλαλούν τα κρούσματα χωρίς να προβληματίζονται και να αναλαμβάνουν δράσεις πρόληψης, δείχνοντας με την ασυνέπεια και την αδιαφορία τους ότι απλά «μας περίμεναν στη γωνία». Ζητάμε εδώ και τώρα αναθεώρηση της απόφασης που, όπως ήταν φυσικό, συνοδεύτηκε από σωρεία ακυρώσεων με σοβαρές συνέπειες για την οικονομική μας επιβίωση. Πολύ περισσότερο που η πράξη απέδειξε ότι ακόμα και περιοχές που μπήκαν σε καραντίνα είχαν μετρήσιμα αποτελέσματα μόνο στη διάρκεια της ισχύος της, ενώ μόλις βγήκαν επανήλθαν στο ίδιο, αν όχι χειρότερο, επιδημιολογικό επίπεδο. Τα υπουργεία Τουρισμού, Υγείας και Προστασίας του Πολίτη αλλά και η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχουν πλέον το λόγο. Αναμένουμε”.


NEWSLETTER