Τετάρτη, 17 Απριλίου 2013 08:08

Τα μισά κρουαζιερόπλοια φέτος στην Καλαμάτα λόγω κρίσης

Γράφτηκε από την
Τα μισά κρουαζιερόπλοια φέτος στην Καλαμάτα λόγω κρίσης

Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα και την Κύπρο και η απραξία των τοπικών φορέων όσον αφορά στις υποδομές και το μάρκετινγκ, ευθύνονται για το γεγονός πως δεν αυξάνεται ο αριθμός των κρουαζιερόπλοιων που δένουν στο λιμάνι της Καλαμάτας, σύμφωνα με εκτιμήσεις πρακτόρων. Φέτος αναμένονται μόνο 7 κρουαζιερόπλοια στην Καλαμάτα, τα μισά δηλαδή από πέρυσι. Τα 5 από αυτά αναμένονται από την 1η Σεπτεμβρίου και ύστερα.

 

Την αυλαία της φετινής σεζόν ανοίγει την Παρασκευή 26 Απριλίου το "Thomson Spirit", με σημαία Μάλτας. Το εν λόγω πλοίο είχε καταπλεύσει και πέρυσι στην Καλαμάτα στα τέλη Απριλίου, με περισσότερους από 1.200 Βρετανούς επιβάτες. 

Σύμφωνα με τη λίστα που έχει κοινοποιηθεί στις λιμενικές Αρχές από το πρακτορείο του Ανδρέα Ζερβάκη, πέρα από το "Thomson Spirit" αναμένονται ακόμα: στις 8 Ιουλίου το "Salamis Filoxenia", την 1η Σεπτεμβρίου το "Astoria", στις 3 Νοεμβρίου το "Island Escape" και στις 5 Νοεμβρίου το "Blackwatch". Επίσης, ο πράκτορας Θεόδωρος Σερεμετάκης έχει ενημερωθεί πως θα δέσει δύο φορές, στις 16 Σεπτεμβρίου και στις 10 Οκτωβρίου το κρουαζιερόπλοιο "Christina-Katerina".

Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Μεσσηνίας Σταύρος Παπαχρήστου όπως και ο ναυτιλιακός πράκτορας Ανδρέας Ζερβάκης εκτιμούν πως η φετινή μείωση κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι μας έχει να κάνει καθαρά με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, την Κύπρο και γενικότερα στην Ευρώπη. Από τη μεριά του  ο ναυτιλιακός πράκτορας Θεόδωρος Σερεμετάκης επισημαίνει πως χρειάζεται σοβαρή δουλειά από τους αρμόδιους φορείς για να ενταχθεί η Καλαμάτα στην κρουαζιέρα μεγάλων εταιρειών. 

 

"ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΟΒΑΡΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ"

Ο κ. Σερεμετάκης δεν πιστεύει πως ο μικρός αριθμός κρουαζιερόπλοιων φέτος στην περιοχή μας έχει να κάνει με την οικονομική κρίση, τη στιγμή που σε άλλα λιμάνια δεν υπάρχει μείωση κρουαζιερόπλοιων. 

"Το ζήτημα είναι να βάλει μια μεγάλη εταιρεία έναν προορισμό στο πρόγραμμά της. Να έχει ένα πλοίο την εβδομάδα και να δουλέψει για 3 - 4 μήνες" παρατήρησε ο κ. Σερεμετάκης, τονίζοντας πως δεν έχει αλλάξει τίποτα όσον αφορά στις υποδομές και το μάρκετινγκ ούτε από τη μεριά του δήμου ούτε από άλλους αρμόδιους φορείς, με συνέπεια να μην υπάρχει καμιά απολύτως βελτίωση της κατάστασης. "Δε θα έρθουν κρουαζιερόπλοια επειδή βάψαμε μια μάντρα, την ώρα που το πεζοδρόμιο πάνω από το λιμάνι είναι χάλια" λέει χαρακτηριστικά επισημαίνοντας πως πέρα από τα αυτονόητα (καθαριότητα, δρόμους, κ.λπ.) για να υπάρξουν αποτελέσματα χρειάζεται δουλειά: "Για να «χτυπήσεις» κρουαζιερόπλοια πρέπει να πας στη βάση τους, να δεις αν αυτό που ζητάνε το προσφέρεις, αν τα καράβια τους μπαίνουν στο λιμάνι σου, κ.λπ.". 

Παρατηρεί βέβαια πως "μια παγιωμένη τακτική 30 ετών δεν αλλάζει εύκολα, θέλει αγώνα" κι επισημαίνει πως "για την περιοχή μας το αεροδρόμιο είναι σημαντικό, καθώς από εδώ μπορεί να ξεκινήσει μια κρουαζιέρα, όπως και να ολοκληρωθεί. Χρειάζεται όμως πολλή και σοβαρή συλλογική δουλειά".

 

ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Οσον αφορά στο ενδεχόμενο να έχει επηρεάσει την κρουαζιέρα η οικονομική κρίση, ο ίδιος παρατηρεί πως δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, αλλά αντίθετα "στην Ελλάδα η κρουαζιέρα έχει αύξηση, υπάρχει κινητικότητα". 

Αντίθετα ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σταύρος Παπαχρήστου βλέπει γενικότερα μείωση λόγω της οικονομικής ύφεσης, φέρνοντας ως παράδειγμα και το λιμάνι στο Κατάκολο. "Είναι γενική η μείωση και αποδίδεται στη ρευστή οικονομική κατάσταση και στην κρίση σε όλες τις χώρες και φυσικά στην Κύπρο" επισημαίνει.  

Από τη μεριά του ο ναυτιλιακός πράκτορας Ανδρέας Ζερβάκης είναι αισιόδοξος για το 2014, καθώς βλέπει πως υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον που μπορεί να φέρει όσα και πέρυσι ή και περισσότερα κρουαζιερόπλοια στην Καλαμάτα. Επειδή όμως όλα είναι ρευστά όσον αφορά στην οικονομική κατάσταση είναι συγκρατημένος, καθώς είναι πολύ νωρίς για του χρόνου. Για φέτος εκτιμά πως ο μικρός αριθμός πλοίων οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα στην οικονομική ύφεση της Ελλάδας, καθώς οι εταιρείες προφανώς επέλεξαν να είναι συγκρατημένες, μη γνωρίζοντας πώς θα εξελιχθεί η όλη κατάσταση. Επιπλέον σημαντικό ρόλο λέει πως έπαιξε η κρίση στην Κύπρο, καθώς μια κυπριακή εταιρεία που είχε προγραμματίσει 3 αφίξεις στην Καλαμάτα, τελικά πρόκειται να δέσει μόνο μία φορά, υπογραμμίζοντας πως για την όλη κατάσταση "φαίνεται να ευθύνεται η οικονομική αστάθεια στην Ελλάδα και η κρίση στην Κύπρο".


NEWSLETTER