Πέμπτη, 18 Απριλίου 2013 07:25

Ικανοποιημένοι οι ξένοι επισκέπτες από τη Μεσσηνία

Γράφτηκε από τον
Ικανοποιημένοι οι ξένοι επισκέπτες από τη Μεσσηνία

Την ικανοποίηση των ξένων επισκεπτών από την Καλαμάτα και την ευρύτερη περιοχή γνωστοποίησε ο Θανάσης Ψαρούλης, πρόεδρος της Διαδημοτικής Τουριστικής Επιτροπής Μεσσηνίας.

 

Η πιο πάνω επισήμανση έγινε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Καλαμάτας, χθες το μεσημέρι, στο Δημαρχείο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας -υπό την Παναγιώτα Ντίντα, εντεταλμένη δημοτικό σύμβουλο για θέματα ανάπτυξης.

Παράλληλα, ωστόσο, ο Θ. Ψαρούλης σημείωσε ότι χρειάζονται επιπλέον βήματα και πρότεινε -μεταξύ άλλων- ότι θα πρέπει να εξεταστεί η συνεργασία της Καλαμάτας με άλλους ελληνικούς δήμους, οι οποίοι όμως θα έχουν να επιδείξουν κάτι διαφορετικό σε σχέση με την πρωτεύουσα της Μεσσηνίας.

Την ικανοποίηση επισκεπτών αθλητών από την περιοχή της Καλαμάτας μετέφερε και ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Πουλόπουλος, επισημαίνοντας ωστόσο ότι απαιτείται να υπάρξει σημαντική παρέμβαση στις αθλητικές υποδομές, ιδιαίτερα στο Δημοτικό Στάδιο της Παραλίας.

ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

Θετικό στοιχείο αποτελεί η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στην περιοχή της Καλαμάτας -και της Μεσσηνίας γενικότερα- τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημήτρης Μανιάτης.

Ο Δ. Μανιάτης σημείωσε ότι έχουν αρχίσει να υπάρχουν θετικά στοιχεία από την λειτουργία μόνιμων αεροπορικών συνδέσεων της Καλαμάτας με το εξωτερικό -μεταξύ των οποίων το Μόναχο και το Μιλάνο.

Οπως είπε, η περιοχή μας έχει ήδη υποδεχθεί τους πρώτους επισκέπτες, πολύ νωρίτερα από άλλους πιο γνωστούς τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας, στους οποίους μόλις αυτές τις ημέρες αρχίζουν να φθάνουν οι πρώτοι επισκέπτες της φετινής τουριστικής περιόδου.

Παράλληλα, όμως, επισήμανε ότι χρειάζεται να υπάρξει βελτίωση των υποδομών, ιδίως στο εσωτερικό οδικό δίκτυο του νομού μας, καθώς επίσης και να υπάρξει αναβάθμιση της σήμανσης, αλλά και του αισθήματος ασφάλειας που απαιτείται να αισθάνονται οι επισκέπτες στην περιοχή μας.

ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Στην ίδια σύσκεψη η πρόεδρος της Επιτροπής Παναγιώτα Ντίντα, τόνισε ότι έχει υπάρξει σημαντική προεργασία ώστε η πόλη και ο διευρυμένος δήμος να είναι έτοιμοι για τη φετινή τουριστική περίοδο.

Οπως ανέφερε η Π. Ντίντα, ο δήμος ενεργεί -μέσω υποδομών, μεταξύ των οποίων, οι αναπλάσεις, οι πεζοδρομήσεις και οι ποδηλατόδρομοι- προκειμένου να δημιουργηθεί στην Καλαμάτα η εικόνα μιας σύγχρονης και φιλικής προς τον επισκέπτη, αλλά και τον κάτοικό της, πόλη.

Ανάλογες επισημάνσεις -προσθέτοντας και τα έργα ανάπλασης του Ιστορικού Κέντρου, στην περιοχή κάτω από το Κάστρο- έκανε ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Δημόπουλος.

Ο ίδιος επισήμανε και την έμμεση διαφήμιση -ακόμα και σε διεθνή έντυπα- που προέκυψε για την Καλαμάτα, από τη δημοσιοποίηση της πρότασης του συμπατριώτη μας επιστήμονα στη NASA Περικλή Παπαδόπουλου, για δημιουργία στην περιοχή μας «κέντρου διαστημικού τουρισμού», με την κατασκευή σταθμού ειδικών αεροσκαφών για πτήσεις στην στρατόσφαιρα.

ΠΡΟΕΡΓΑΣΙΑ

Από την πλευρά της, η διευθύντρια Προγραμματισμού Σταυρούλα Αγρίου αναφέρθηκε στο έργο που έχει γίνει, τόσο ως προς την προετοιμασία του υλικού προβολής του δήμου, όσο και ως προς τις υποδομές του για την υποδοχή και εξυπηρέτηση των τουριστών.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι πλέον το γραφείο τουριστικών πληροφοριών του δήμου λειτουργεί και τα Σαββατοκύριακα, ενώ αναμένεται η έγκριση από την ΥΠΑ της μελέτης για την κατασκευή -στο κτήριο του αεροσταθμού Καλαμάτας- ενός περιπτέρου του Δήμου Καλαμάτας, το οποίο θα προωθεί ενημερωτικό υλικό στους επισκέπτες.

Παράλληλα, σημείωσε ότι ήδη έχουν δημοσιοποιηθεί τα διαφημιστικά τηλεοπτικά σποτ του δήμου, ενώ τις επόμενες ημέρες θα κυκλοφορήσουν νέοι χάρτες, για την Καλαμάτα και τον διευρυμένο δήμο.

Η ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ

Η ίδια σημείωσε ότι χρειάζεται ακόμα να γίνει πολλή δουλειά ώστε να αποτελέσει η Καλαμάτα επιλέξιμο στόχο για κρουαζιερόπλοια, ενώ ακόμα περισσότερη προσπάθεια απαιτεί η επιδίωξη να αποτελέσει κάποια στιγμή home port για κρουαζιερόπλοια -δηλαδή λιμάνι από το οποίο θα αποπλέουν τα πλοία αυτά για κρουαζιέρες στη Μεσόγειο.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για συνολικά έσοδα 2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα το 2016, αποκλειστικά από τους επιβάτες των κρουαζιεροπλοίων.

Επιμέρους παρατηρήσεις για τρόπους που θα εξασφαλίσουν, αφ’ ενός ικανοποιημένους τους επισκέπτες της περιοχής μας και αφ’ ετέρου θα συμβάλλουν στην ομαλότερη συνεργασία των επαγγελματιών και των τουριστικών επιχειρήσεων με τον δήμο, έκαναν οι εκπρόσωποι των τελευταίων, μεταξύ των οποίων μίλησαν ο Γιάννης Φιλανδριανός και οι διευθυντές των ξενοδοχείων "Elektra Hotel and Spa" Κώστας Ανδριανόπουλος, "Elite City Resort" Νίκος Μαλαπέτσας, "Messinian Bay" Δημήτρης Πατριαρχέας και "Akti Taygetos Resort" Δημήτρης Μακαρούνης.

Β.Γ.Μ.


NEWSLETTER