Πέμπτη, 03 Μαρτίου 2022 21:28

Εφαρμογή συλλογικών συμβάσεων ζητεί το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Μεσσηνίας

Γράφτηκε από τον
Εφαρμογή συλλογικών συμβάσεων ζητεί το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Μεσσηνίας

 

Να εφαρμόζονται οι συλλογικές συμβάσεις από όλους τους ξενοδόχους και να δοθούν κίνητρα, ώστε οι εργαζόμενοι να παραμείνουν στον κλάδο και οι εποχικοί να μπορούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια, ζητεί το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Μεσσηνίας.

Για τα αιτήματα αυτά, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τον προβληματικό τρόπο και χρόνο λειτουργίας των σχολών μετεκπαίδευσης, το ταμείο ανεργίας που καλύπτει 3 μήνες και 10 μέρες και το κλίμα των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στα ξενοδοχεία της πατρίδας μας, ενημέρωσαν χθες, σε συνέντευξη Τύπου στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, ο πρόεδρος του σωματείου Νίκος Σπυρόπουλος και η αντιπρόεδρος Μαρία Χριστοπούλου.

Ειδικότερα, η Μ. Χριστοπούλου παρατήρησε ότι “το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι κυρίως η εποχικότητα της δουλειάς μας. Δεν μπορείς να είσαι σίγουρος πόσους μήνες θα δουλέψεις, πόσους θα έχεις εισόδημα για να μπορέσεις να προγραμματίσεις τη ζωή σου”. Σημείωσε πως “δεν τηρούνται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας από όλους τους εργοδότες. Σε πολλά ξενοδοχεία υπάρχουν και θέματα ασφαλείας για τους εργαζόμενους. Δεν τηρούνται, είτε αφορούν τον Covid, είτε αφορούν τις συνθήκες της ίδιας της εργασίας”.

Για το επίδομα ανεργίας, στάθηκε στη διάρκειά του εξηγώντας ότι “στις περισσότερες περιπτώσεις είναι στους 3 μήνες και 10 μέρες” και ζήτησε “βελτίωση και κυρίως οι εποχικοί συνάδελφοι να έχουν μία αξιοπρεπή διαβίωση”.

Για τις σχολές του υπουργείου Τουρισμού παραδέχθηκε πως “είναι ένα καλό κομμάτι”, όμως επεσήμανε ότι “ο τρόπος που γίνεται και ο χρόνος που προσπαθούν να το υλοποιήσουν, είναι απαγορευτικοί. Αιτήσεις ξεκινούν τα Χριστούγεννα και τον Μάρτιο δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει. Είναι απαγορευτικό και να το σκεφθείς να το δηλώσεις”. Ωστόσο επέμεινε πως “είναι ένα πολύ καλό εργαλείο στα χέρια μας, μπορούν να γίνουν επαγγελματίες όσοι δεν είχαν τη δυνατότητα να πάνε μόνοι τους σε κάποια σχολή”. Ακόμα, ζήτησε “λόγω της εποχικότητας το εφάπαξ να δίνεται στην 20ετία, όπως γινόταν παλιότερα”, ενημερώνοντας ότι “τώρα έχει πάει στη σύνταξη”.

Ο Ν. Σπυρόπουλος σημείωσε ότι “πρέπει να εφαρμοστούν οι συλλογικές συμβάσεις, ώστε να πληρώνονται τα ρεπό, οι ώρες” και διευκρίνισε: “Τα τελευταία χρόνια οι εργαζόμενοι έχουν αλλάξει επάγγελμα, γιατί έχει χτυπηθεί περισσότερο από όλα τα άλλα. Εχουμε μειώσεις μισθών, πάρα πολλές ώρες εργασίας. Δεν έχουμε κάνει παράπονα. Θέλουμε να πληρωνόμαστε. Ετσι δεν βρίσκουμε προσωπικό και αυτό έχει γίνει γιατί δεν έχουμε προστατεύσει τους εαυτούς μας και τα ξενοδοχεία θα πρέπει να στηρίξουν το προσωπικό τους, που είναι και η καρδιά της επιχείρησης”.

Ακόμα, ζήτησε “να μειωθούν τα συντάξιμα χρόνια, φανταστείτε στα 67 χρόνια να μπορώ να κάνω σέρβις” και στάθηκε στο ασφαλιστικό, λέγοντας: “Το ταμείο μας ήταν κερδοφόρο, πέσαμε όλοι στο ΙΚΑ. Είχαμε ιατρική περίθαλψη και καλύπταμε και τις οικογένειές μας. Αυτά πρέπει να επανέλθουν για να δοθεί κίνητρο στον εργαζόμενο να μην αλλάζει επάγγελμα”.

Ο πρόεδρος του τοπικού σωματείου των ξενοδοχοϋπαλλήλων ανέφερε πως “θέλουμε ποιοτικό τουρισμό” κι εξήγησε: “Για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχει εκπαίδευση στο προσωπικό και σε μας που εργαζόμαστε χρόνια. Οι σχολές δεν έχουν ξεκινήσει καν. Κάναμε μεγάλες προσπάθειες για τις σχολές μετεκπαίδευσης. Οταν κάποιος είναι στο ταμείο ανεργίας και πάει στη σχολή, αναστέλλεται το ταμείο και πληρώνεται μετά από 4 - 5 μήνες. Πώς να ζήσει; Τα χαρτιά του εργαζόμενου κάθε μήνα παραδίδονται στον ΟΑΕΔ. Είναι θέμα ΟΑΕΔ που δεν πληρώνεται κάθε μήνα και πληρώνεται μετά από 4 - 5 μήνες, όταν τελειώσει το πρόγραμμα”.

Τέλος, για την ακρίβεια, αφού είπε ότι “έχουν ακριβύνει τα πάντα και οι μισθοί είναι στα ίδια”, παρατήρησε πως “οι εποχικοί όσους μήνες και να δουλέψουν, 3 μήνες θα πέσουν στο ταμείο ανεργίας. Δυσκολεύονται να ζήσουν τις οικογένειές τους, πολλοί έχουν παιδιά που σπουδάζουν”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER