Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2024 08:30

Τουρισμός παραχείμασης: Στοίχημα για την επιμήκυνση της σεζόν στην Καλαμάτα

Τουρισμός παραχείμασης: Στοίχημα για την επιμήκυνση της σεζόν στην Καλαμάτα

Σύντομη αποδείχτηκε για μια ακόμα χρονιά η παρουσία καταστημάτων εστίασης της Ανατολικής Παραλίας, τα οποία ανοίγουν αποκλειστικά για τη θερινή σεζόν.

Μπορεί η έναρξή τους να έγινε πιο νωρίς από το αναμενόμενο λόγω του Πάσχα που φέτος έπεσε στις 5 Μαΐου, ωστόσο ο… χειμερινός -κατά διαστήματα- Σεπτέμβριος έκλεισε απότομα τη “στρόφιγγα” της ροής του κόσμου στην Παραλία, με αποτέλεσμα οι εξοπλισμοί να αποσυρθούν νωρίτερα, παρότι τα τελευταία χρόνια το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου θεωρείται βάσει κλιματολογικών συνθηκών άκρως καλοκαιρινό.

Όπως ανέφερε στην “E” o ειδικός γραμματέας και υπεύθυνος Τύπου και Επικοινωνίας του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας Ανδρέας Ζαγάκος, ο φετινός Σεπτέμβριος λειτούργησε μεν ευεργετικά μέσα από τις συνεχόμενες βροχές εν μέσω λειψυδρίας, ωστόσο, λόγω της εξέλιξης αυτής παρατηρήθηκε απότομη μείωση της κίνησης στην παραλιακή ζώνη. «Από εκεί που τα περισσότερα καταστήματα πήγαιναν τουλάχιστον μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, κάποια στα μέσα του μήνα έκλεισαν» σημείωσε. Για το αν οι επιχειρηματίες μπορούν να βάζουν για λίγο “πλάτη” έως ότου ομαλοποιηθεί ο καιρός και να μην κλείνουν πρόωρα όπως φέτος, ο κ. Ζαγάκος στάθηκε στις καθημερινές-λειτουργικές υποχρεώσεις, οι οποίες δίχως δυναμικό τζίρο δεν μπορούν να καλυφτούν. «Και να προσπαθήσει ο επιχειρηματίας να κάνει υπομονή για ένα διάστημα, ώστε να εκμεταλλευτεί την επερχόμενη καλοκαιρία και τα Σαββατοκύριακα, τίθεται το ζήτημα του προσωπικού, μέρος του οποίου σταματά τον τρέχοντα μήνα για να επιστρέψει μεταξύ άλλων στη φοίτησή του στις διάφορες σχολές, με αποτέλεσμα το πρόβλημα της έλλειψης ατόμων να είναι μεγαλύτερο και από την καλοκαιρινή περίοδο» σχολίασε, προσθέτοντας πως η πόλη πλέον πρέπει να στοχεύσει αναπόφευκτα στα Σαββατοκύριακα του χειμώνα, στα τριήμερα αλλά και στις γιορτές όπως τα Χριστούγεννα, με την προϋπόθεση πως πρέπει να γίνουν σοβαρές και μεγάλες εκδηλώσεις για να προσελκυστεί κόσμος ιδίως από την Αθήνα, μιας και η αεροπορική σύνδεση της Καλαμάτας αυτή την εποχή μπαίνει στον “πάγο”. «Τα τελευταία χρόνια η πόλη κινείται σε αυτή την κατεύθυνση, γι’ αυτό η συγκεκριμένη τακτική πρέπει να συντηρηθεί και να εμπλουτιστεί» υπογράμμισε.

Η ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΠΑΡΑΧΕΙΜΑΣΗΣ

Σε επίπεδο επισκεψιμότητας, είναι δεδομένο πως η Καλαμάτα υστερεί σε συνεχόμενη ροή επισκεπτών το Φθινόπωρο, επωφελούμενη μόνο από μεμονωμένες αφίξεις αλλά και τριήμερα, σαν αυτό της 28ης που έπεται. Πρόκειται άλλωστε για ένα ζήτημα που αντιμετωπίζουν πολλές περιοχές της χώρας, τείνοντας σε άλλες μορφές τουρισμού ώστε να αποτελέσουν “ένεση” τόσο για την εστίαση όσο και για τη φιλοξενία. Ανάμεσα σε αυτές συγκαταλέγεται ο τουρισμός παραχείμασης, μοντέλο το οποίο “τρέχει” ήδη το νότιο Αιγαίο και η Κρήτη, προσελκύοντας μεταξύ άλλων συνταξιούχους από την Σκανδιναβία και την κεντρική Ευρώπη, αναζητώντας ουσιαστικά το χειμερινό “sea & sun”. Την κατεύθυνση αυτή έχει υπενθυμίσει και στο παρελθόν ο συνιδρυτής του Σχολείου Τουρισμού Καλαμάτας και μέλος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του Δήμου Καλαμάτας Ανδρέας Ζαγάκος, υπογραμμίζοντας πως συγκεκριμένες χώρες επιδοτούν αυτό το είδος τουρισμού στους ασφαλισμένους τους, γνωρίζοντας πως η έκθεση τους στο ζωογόνο ήλιο της Μεσογείου τους προστατεύει από ασθένειες του χειμώνα. Ο ίδιος, ενημέρωσε πως γίνονται ενέργειες ώστε μια από τις θεματικές του 10ου Σχολείου Τουρισμού να περιλαμβάνει την συγκεκριμένη κατηγορία, τον “Τουρισμό Τρίτης Ηλικίας” όπως αποκαλείται συμπληρωματικά, μιας και οι άνθρωποι μεγαλύτερης συνήθως ηλικίας επιλέγουν να περνούν την χειμερινή περίοδο μακριά από τον τόπο τους, έχοντας λιγότερες υποχρεώσεις. Ανατρέχοντας στο παρελθόν, ο κ. Ζαγάκος εστίασε στην εποχή που ήταν υπουργός Τουρισμού ο Βασίλης Κικίλιας, όταν η προαναφερόμενη κατηγορία μπήκε ως στρατηγικός στόχος στο πλάνο του, βάσει των θερμοκρασιών που επικρατούν στη χώρα. «Ο στρατηγικός σχεδιασμός του κράτους ακολουθεί τον κάθε υπουργό, με αποτέλεσμα κάποια θέματα να μένουν πίσω» παρατήρησε σχετικά με την αλλαγή σκυτάλης στο Υπουργείο, φέρνοντας σε τοπικό επίπεδο το παράδειγμα των ξένων που επιλέγουν και αυτή την εποχή την Καλαμάτα για τις διακοπές τους. «Όταν έχουμε τα βράδια έξι παρέες στην Παραλία και οι τρεις προέρχονται από χώρες του εξωτερικού καταλαβαίνει κανείς την τάση των ανθρώπων αυτών και την ανάγκη που προκύπτει, ώστε να την εκμεταλλευτεί η πόλη» συμπλήρωσε.

ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΑΝΑΜΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Σε ότι έχει να κάνει με τον στρατηγικό σχεδιασμό του Δήμου Καλαμάτας ο οποίος έχει σχολιαστεί αρκετές φορές στις τελευταίες συνεδριάσεις της Δημοτικής Επιτροπής, εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως μέχρι στιγμής δεν έχει πέσει στο τραπέζι το θέμα του εν λόγω θεματικού τουρισμού, με τον Δήμο Καλαμάτας να έχει στρέψει αρχικά το βλέμμα του στο “Athens Nomad Fest 2024”, στην έκθεση “Philoxenia” στη Θεσσαλονίκη αλλά και στην προβολή του μέσω καταχωρίσεων σε Αθηναϊκά περιοδικά και site, ενισχύοντας την εξωστρέφειά του. «Θεωρώ πως ο καθηγητής Σωτήριος Βαρελάς που έχει αναλάβει τον στρατηγικό σχεδιασμό και ο αντιδήμαρχος Γιώργος Λαζαρίδης θα δουν εκτενέστερα το θέμα αυτό, εξετάζοντας πώς μπορούν να γίνουν προσεγγίσεις. Προφανώς, οι όποιες ενέργειες γίνονται μέσω τουριστικών γραφείων που ασχολούνται με αυτή τη θεματική» πρόσθεσε ο κ. Ζαγάκος, εκτιμώντας πως τη διαδρομή αυτή δεν πρέπει να ακολουθήσει μόνο ο Δήμος Καλαμάτας αλλά ευρύτερα η Πελοπόννησος, ώστε ο Τουρισμός Τρίτης Ηλικίας να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις. «Αν πάει αποκλειστικά να τρέξει ένα εγχείρημα ένας Δήμος, και ας είναι ο μεγαλύτερος της Περιφέρειας, οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος του, γι’ αυτό και ο στρατηγικός σχεδιασμός της Περιφέρειας -αν όχι της χώρας- θα πρέπει να εστιάσει εκεί», δήλωσε, υποστηρίζοντας πως στην παρούσα φάση φαντάζει ο μόνος τρόπος για την Καλαμάτα ώστε να επιμηκυνθεί η περίοδος και να δυναμώσει το φθινόπωρο. «Όποιος λόγος γίνεται για τουριστική περίοδο στην Καλαμάτα δεν έχει βάση. Αν δούμε ρεαλιστικά την πραγματικότητα, έχουμε μικρές περιόδους αυξημένης επισκεψιμότητας, οπότε οι 40 μέρες μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου δεν αποτελούν τουριστική περίοδο, εν αντιθέσει με τα πεντάμηνα άλλων, πραγματικών τουριστικών προορισμών» υπογράμμισε, εκτιμώντας πως μόνο με προσπάθεια και στοχευμένες κινήσεις θα αλλάξει το τοπίο. «Οι άνθρωποι αυτοί δεν ζητούν κάτι εξεζητημένο. Θέλουν τα βασικά, να απολαμβάνουν τον καιρό και το καλό φαγητό, με την περιοχή μας αν μη τι άλλο να εγγυάται και για τα δύο» πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας πως ο κόσμος αυτός μπορεί να βρει συν τοις άλλοις καλύτερες υπηρεσίες αυτή την εποχή εν αντιθέσει με την κίνηση του καλοκαιριού, αλλά και οικονομικότερες.

ΤΟ ΕΚΤΑΚΤΟ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΕΥΝΟΕΙ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Σε ερώτηση της “Ε” για το αν η Καλαμάτα πρέπει να εντείνει παράλληλα τις προσπάθειές της για την επαναφορά της κρουαζιέρας, για την οποία τόσο ο Γιώργος Λαζαρίδης όσο και ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος είπαν πρόσφατα πως θα τεθούν το επόμενο διάστημα οι βάσεις για τη στρατηγική επιλογή που θα επιλέξει ο Δήμος, ο Ανδρέας Ζαγάκος στάθηκε αρχικά στο μειονέκτημα της απόστασης, από την άκρη του κόλπου έως το λιμάνι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κόστος και το χρόνο που επωμίζονται τα κρουαζιερόπλοια. «Ακόμα, έχουμε τον ισχυρό ανταγωνισμό από το Κατάκολο, εξυπηρετώντας τις εκδρομές προς την Αρχαία Ολυμπία» επισήμανε, τονίζοντας τα προτερήματα της Καλαμάτας που έχουν να κάνουν μεταξύ άλλων με τις ιατρικές υποδομές και την ασφάλεια που προσδίδουν. Παράλληλα, εστίασε στο έκτακτο τέλος ανά επιβάτη στην Κρουαζιέρα και ειδικότερα στους δημοφιλείς προορισμούς, μετά την επισημοποίησή του από την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, όντας έτσι η Καλαμάτα ένας πιο προσιτός προορισμός. «Δεν φιλοδοξούμε να έχουμε τέσσερα κρουαζιερόπλοια την μέρα, όμως κάποιες δεκάδες το χρόνο μόνο όφελος μπορούν να προσδώσουν, είτε μέσω κατανάλωσης, είτε μέσω άτυπης διαφήμισης που θα κάνουν οι επιβάτες μέσω των social media» ανέφερε.

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΣΚΕΑΚ

Τέλος, σχετικά με την επόμενη γενική συνέλευση και τις εκλογές του ΣΚΕΑΚ στις 30/9, ο Ανδρέας Ζαγάκος ενημέρωσε πως το παρών διοικητικό συμβούλιο ολοκληρώνει τη θητεία του, τονίζοντας πως το ζητούμενο είναι η συμμετοχή στην εκλογοαπολογιστική διαδικασία. «Οι συνάδελφοι της εστίασης και της διασκέδασης πρέπει να καταλάβουν πως μόνο μέσα από δυνατούς συλλόγους μπορεί να εκφραστεί η γνώμη και η θέση του κλάδου. Ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας κινείται άλλωστε σε αυτή τη λογική, εστιάζοντας σε πολλές μορφές διεκδίκησης» κατέληξε.