Κυριακή, 06 Ιουλίου 2014 10:33

Σε πολύ χαμηλά επίπεδα η τουριστική κίνηση στο Πεταλίδι

 

Σε πολύ χαμηλά επίπεδα κινείται μέχρι τώρα η τουριστική κίνηση στο Πεταλίδι. Και αυτό γιατί η όμορφη περιοχή της Ανατολικής Πυλίας στηρίζεται κυρίως σε Ελληνες επισκέπτες, που έχουν επηρεαστεί από την κρίση και συνήθως κάνουν διακοπές από τις 20 Ιουλίου έως τις 15 Αυγούστου. Οι επαγγελματίες του Πεταλιδίου ελπίζουν το διάστημα αυτό κάτι να κινηθεί. Οι ίδιοι διαμαρτύρονται για αδιαφορία από την πλευρά του Δήμου Μεσσήνης και ζητούν, μεταξύ άλλων, να φτιαχτεί η προβλήτα, περισσότερη καθαριότητα και φροντίδα για την παραλία και την πλατεία.

 

Ειδικότερα, στο ρεπορτάζ που κάναμε: 

Η Θεοδώρα Νιόκου, που έχει μεζεδοπωλείο, μας είπε ότι «περιμένουμε περισσότερο κόσμο. Είναι πολλά τα έξοδα και λίγα τα έσοδα. Εχουμε τις ίδιες τιμές που είχαμε πριν από 5 χρόνια». Παρατήρησε πως «το Πεταλίδι έχει και ξένους. Εχουμε πελάτες Αθηναίους, που έρχονται στον τόπο μας για διακοπές 40 χρόνια. Πέρσι είχαμε δουλειά και τον Οκτώβριο». Από το δήμο ζήτησε να φτιάξει λίγο την παραλία.

 

Ο Πέτρος Πανταζόπουλος, ιδιοκτήτης φούρνου, επεσήμανε πως «είναι χάλια η κίνηση μέχρι την ώρα. Συνήθως ο κόσμος έρχεται από τις 15 Ιουλίου και μετά. Εχει και Ελληνες και ξένους». Από το δήμο θα ζητούσε «καθαριότητα και να φτιάξει την προκυμαία. Να φτιάξει τις παραλίες, να υπάρχει μια ομπρέλα, μια ξαπλώστρα».

 

Η Βάσω Χρονοπούλου, που έχει παροδοσιακό καφενείο, παρατήρησε ότι «στο Πεταλίδι τουρισμό δεν έχουμε δει. Αν δεν ήταν οι ντόπιοι, δε θα έβγαζα τίποτα». Κάνοντας αυτοκριτική και κριτική, ανέφερε πως «φταίμε και μεις οι επαγγελματίες, που κοιτάζουμε να αρπάξουμε και τέλος. Είναι εποχική ασχολία, οι πιο πολλοί δε ζουν από τον τουρισμό, έχουν και άλλες δουλειές. Ειδικά το Πεταλίδι βογκάει».

Για το δήμο ήταν ιδιαίτερα επικριτική, σημειώνοντας: «Πήρα 10 τηλέφωνα για να βγάλω άκρη για τα αδέσποτα που κυκλοφορούν στην πλατεία. Δεν ενδιαφέρεται κανείς. Το γκαζόν στην πλατεία είχε να κουρευτεί 2 μήνες. Εχουμε την καλύτερη παραλία, το καλύτερο περπάτημα, αλλά έχει εγκαταλειφθεί. Το Πεταλίδι δεν έχει παιδική χαρά. Προεκλογικά την κλείδωσαν και τώρα έβγαλαν τα πάντα και έχει μείνει ένα περιφραγμένο οικόπεδο. Και η πλατεία είναι επικίνδυνη, περνούν από μέσα αυτοκίνητα, ενώ παρκάρουν και στα πεζοδρόμια. Να τοποθετήσουν μια απλή χημική τουαλέτα, έστω για το καλοκαίρι». Κλείνοντας, προέτρεψε πως «καλό είναι να μιλάμε για το καλό του τόπου μας και όχι για το καλό του ενός ή του άλλου υποψηφίου».

 

Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, ιδιοκτήτης μεζεδοπωλείου, παρατήρησε ότι «είναι άθλια η κίνηση. Το Πεταλίδι δεν έχει υποδομή για κόσμο. Θα μπορούσε να έχει ξενοδοχεία, μεγάλες μονάδες. Εχει λίγες και μικρές» και πρόσθεσε: «Οι Ελληνες για την ώρα είναι ελάχιστοι. Μετά τις 15 Ιουλίου έρχονται έως τις 15 Αυγούστου, αλλά δεν υπάρχει χρήμα. Στους ξένους αρέσει το Πεταλίδι, αλλά δεν έχουν πού να μείνουν». Από το δήμο ζήτησε «καθαριότητα, κάδους στην παραλία, καλύτερη φροντίδα για την πλατεία« και τόνισε: «Η προβλήτα παραμένει σπασμένη από το Δεκέμβριο του 2008. Ο δήμος δεν έχει ρίξει μία πέτρα. δεν έχει φυτέψει ένα δέντρο. Το Πεταλίδι είναι το μαύρο πρόβατο για το δήμο.

 

Ο Παντελής Μαρκόπουλος, που έχει καφενείο, συμφώνησε ότι «η κίνηση είναι χάλια, για την ώρα τίποτα, μηδενική. Περιμένουμε το σύνηθες, 20 Ιουλίου με 15 Αυγούστου, Εδώ ό,τι γίνεται, γίνεται με τους ντόπιους». Οσον αφορά τα προβλήματα παρατήρησε ότι «το βασικότερο είναι η καθαριότητα. Αυτό είναι πολύχρονο, δεν είναι φρέσκο. Είναι μια κατάσταση απελπιστική».

 

Η Δώρα Κατσά, ιδιοκτήτρια καφέ ουζερί, μας είπε ότι «είναι δύσκολα, δεν έχει ακόμα κόσμο. Ελπίζουμε για το καλύτερο» και συμπλήρωσε: «Εχουμε και ξένους, αλλά κυρίως Ελληνες, που έρχονται τη συνηθισμένη χρονική περίοδο. Εχουμε ενοικιαζόμενα δωμάτια και καλό είναι να έρθουν να επενδύσουν σε μονάδες». Από το δήμο ζήτησε «να φτιάξει την προβλήτα, να έχει οργανωμένες παραλίες για να μπορεί να ευχαριστηθεί ο κόσμος το μπάνιο του. Για πρώτη χρονιά φέτος είναι οργανωμένη η παραλία στη "Βρύση του Ψεύτη"».

 

Ο Δημήτρης Παναγιωτόπουλος, ιδιοκτήτης καφέ, παρατήρησε πως «είναι πεσμένη η κίνηση με τους Ελληνες. Δεν έχει λεφτά ο κόσμος, είναι οικονομικό το πρόβλημα. Με τους ξένους κάτι κάνουμε. Εχουμε την ελπίδα ότι θα πάμε καλύτερα». Από το δήμο ζήτησε «αναμόρφωση της παραλίας και μια καλύτερη διαφήμιση για το Πεταλίδι».

 

Η Εφη Πανταζοπούλου, που έχει κατάστημα καφέ, συμφώνησε ότι «ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η δουλειά, είναι πάρα πολύ λίγος ο κόσμος» και παρατήρησε: «Μόνο οι Αγγλοι από το ξενοδοχείο του Λύτρα στην Ανάληψη και αυτοί που είναι εδώ, φαίνονται. Ούτε οι ντόπιοι που έρχονται για καλοκαίρι, δεν έχουν φανεί ακόμα. Μακάρι να αρχίσει η κίνηση και από τις 20 Ιουλίου. Θέλω να πιστεύω ότι οι Αθηναίοι θα κατέβουν στα χωριά τους». Από το δήμο ζήτησε «να φτιάξει την προβλήτα και όλο το παραλιακό μέτωπο».

 

Ο Σταύρος Γρουσουζάκος, ιδιοκτήτης εστιατορίου, μας είπε πως «είναι πεσμένη η κίνηση μέχρι τώρα. Περιμένουμε περισσότερο κόσμο που έκλεισαν τα σχολεία και τελείωσαν οι εξετάσεις» και πρόσθεσε: «Δουλεύουμε κυρίως με Ελληνες. Εχει επηρεάσει το οικονομικό πρόβλημα, η κρίση που αντιμετωπίζουμε».

 

Ο Πέτρος Οικονομόπουλος, που έχει κατάστημα καφέ και εστιατόριο, ανέφερε ότι «τα πράγματα είναι βελτιωμένα σε σχέση με πέρσι, από τον ευρωπαϊκό τουρισμό» κι επεσήμανε: «Από ντόπιους, Αθηναίους που κατεβαίνουν, τίποτα ακόμα». Από το δήμο ζήτησε «να φτιάξει ένα ντουζ στην παραλία και την προβλήτα. Περισσότερη καθαριότητα, να αδειάζονται πιο συχνά και να πλένονται οι κάδοι».

 

 

Η Αναστασία Κούσκουλα που μένει στο Πεταλίδι, ήταν απογοητευμένη και απαισιόδοξη. «Το Πεταλίδι είναι πίσω 150 χρόνια», μας είπε και τόνισε: «Ενα καρφί δεν έβαλαν από το δήμο. Τώρα έχουμε βρωμίσει. Πεταλίδι SOS».