Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2015 08:34

Ταλαιπωρία τουριστών στα Σπήλαια του Διρού λόγω έλλειψης λεμβούχων

Ταλαιπωρία τουριστών στα Σπήλαια του Διρού λόγω έλλειψης λεμβούχων

 

Τα σπήλαια του Διρού, από τα πιο διάσημα και ελκυστικά μέρη της χώρας μας, δεν έχουν τον αναγκαίο αριθμό λεμβούχων για να εξυπηρετήσουν όλους τους τουρίστες, αυτό το κρίσιμο διάστημα της καλοκαιρινής περιόδου. Αποτέλεσμα είναι να ταλαιπωρούνται οι επισκέπτες και να δυσφημίζεται η περιοχή και η χώρα μας.

 

Το γεγονός αυτό παραδέχθηκε χθες στην "Ε" ο διευθυντής των σπηλαίων Αντώνης Τουρκοχωρίτης, μετά τη διαμαρτυρία που έφθασε στα γραφεία μας από το Σύνδεσμο Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Ελλάδας, για την ταλαιπωρία 30  τουριστών - φοιτητών από τον Καναδά. Ο διευθυντής επεσήμανε ότι «δεν έρχονται για 2 μήνες. Και είναι 6 άτομα που έχουν την εμπειρία και μπορούν να πάρουν την άδεια του λεμβούχου από το Λιμεναρχείο».

Οι φοιτητές δεν κατάφεραν χθες μετά τις 2.30 το μεσημέρι να ξεναγηθούν με βάρκες στα σπήλαια του Διρού. Σύμφωνα με τη διαμαρτυρία του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Ελλάδας, δεν έφθανε το προσωπικό, οι βαρκάρηδες (λεμβούχοι) για να εξυπηρετήσουν όλο τον κόσμο που επισκέφθηκε τα σπήλαια από το μεσημέρι. «Οι φοιτητές από τον Καναδά δεν είναι οι μόνοι που αντιμετώπισαν το ίδιο πρόβλημα φέτος», μας επεσήμαναν. Γεγονός που προκαλεί προβληματισμό και δυσφήμηση για ένα από τα πιο διάσημα και ελκυστικά μέρη του τόπου μας. Τελικά η λύση που επελέγη για να μετριαστεί η αγανάκτηση, ήταν να επισκεφθούν με μειωμένο εισιτήριο το χερσαίο μόνο τμήμα των σπηλαίων, τα πρώτα 400 μέτρα.

Ο διευθυντής των σπηλαίων Αντώνης Τουρκοχωρίτης μας ενημέρωσε ότι «από τους 21 λεμβλούχους, λόγω προγράμματος, εργάζονται οι 15». Μας απάντησε πως «δεν μπορώ να καταστρατηγήσω τη σειρά» και παραδέχθηκε: «Δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε, δεν είναι μόνο σήμερα το πρόβλημα».

Επισημαίνοντας το μέγεθος του προβλήματος, μας πληροφόρησε ότι «πέρσι με 25 λεμβούχους μέχρι και τέτοια ημερομηνία είχαν επισκεφθεί τα σπήλαια 8.824 άτομα με μηδέν άτομα στην αναμονή. Φέτος μέχρι και σήμερα έχουν επισκεφθεί τα σπήλαια 8.602 άτομα και σήμερα έδιωξα 200 για να έρθουν αύριο».

Ανέφερε ότι «μέχρι 12 λεμβούχοι δουλεύουν την ημέρα και σήμερα δουλεύουν 15, για να πάρουν το ρεπό τους 2 άτομα, καθώς έχουμε μπροστά μας φοβερό 3ήμερο, το Δεκαπενταύγουστο και την Κυριακή». Επεσήμανε πως «την προηγούμενη Δευτέρα 3 Αυγούστου είχαμε 860 άτομα και την Κυριακή 9 του μήνα εξυπηρετήσαμε 1.050 επισκέπτες, κι ενώ εργάζονταν όλοι οι λεμβούχοι».

 

Ο διευθυντής παρατήρησε ότι «θέλουμε να ανοίξει η διαδικασία ΑΣΕΠ για να προσλάβουμε προσωπικό. Δυστυχώς, δεν έρχονται για 2 μήνες. Και είναι 6 άτομα που έχουν την εμπειρία και μπορούν να πάρουν την άδεια του λεμβούχου από το Λιμεναρχείο». Κλείνοντας, μας είπε ότι έχει ενημερώσει «κάθε αρμόδια αρχή, μέχρι και το υπουργείο Πολιτισμού, για το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε».