Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2011 21:36

Βρέθηκε η... άδεια για το λιμάνι στο Μάραθο, μετά από αναζήτηση 18 ετών

Γράφτηκε από τον

Ουσιαστική και με σημαντικά αποτελέσματα, που ανοίγουν το δρόμο για την υλοποίηση του έργου στο λιμάνι του Μαράθου, ήταν η χθεσινή συνάντηση του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά με τους δημοτικούς συμβούλους Τριφυλίας Γιάννη Κατσούλα και Κώστα Αγγελόπουλο από τη Δημοτική Ενότητα Γαργαλιάνων και με τον μηχανικό του δήμου Ηλία Σκουτέρη. Συγκεκριμένα βρέθηκε η άδεια που είχε δοθεί από τη Νομαρχία Μεσσηνίας για τα υφιστάμενα έργα στο λιμάνι του Μαράθου, η οποία έλειπε και αποτελούσε σημαντικό στοιχείο του φακέλου προκειμένου να συμπληρωθεί, καθώς χωρίς αυτήν δεν μπορούσαν να νομιμοποιηθούν τα μέχρι τώρα έργα στο λιμάνι και κατά συνέπεια να διεκδικηθεί χρηματοδότηση για τα περαιτέρω έργα που απαιτούνται και για τα οποία έχουν συνταχθεί και σχετικές μελέτες.
Μάλιστα όπως μας επισήμανε ο κ. Κατσούλας η αδειοδότηση αυτή είχε δοθεί από το 1993 και «αγνοείτο» μέχρι τώρα. Τόνισε ότι ήδη ο προϊστάμενος της Κτηματικής Εταιρείας Γιώργος Βλάχος με αναφορά του προς το υπουργείο Οικονομικών διαβιβάζει τα σχετικά έγγραφα και ζητά την έγκριση της αδειοδότησης του έργου, η οποία εφόσον δοθεί -όπως αναμένεται άλλωστε- θα συμπληρώσει το φάκελο του έργου. Μαζί με κάποιες άλλες προσθήκες που χρειάζονται και οι οποίες θα γίνουν με τη συνεργασία των Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου και της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, ο κ. Κατσούλας εκτίμησε ότι ο φάκελος μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα είναι έτοιμος προκειμένου να κατατεθεί για ένταξη και χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ. Μάλιστα εκτίμησε ότι εφόσον το έργο ενταχθεί στο ΕΣΠΑ δεν αποκλείεται το επόμενο καλοκαίρι να έχει ξεκινήσει και η υλοποίησή του. Με την ένταξη στο ΕΣΠΑ θα πρέπει να υπογραφεί και προγραμματική σύμβαση μεταξύ δήμου και Λιμενικού Ταμείου.
Είναι ένα έργο σημαντικό, μας είπε ο κ. Κατσούλας, καθώς προβλέπει συνολική παρέμβαση στο λιμάνι του Μαράθου με μετακίνηση του δυτικού μόλου κατά 50 μέτρα, γεγονός που θα μεγαλώσει το χώρο του λιμανιού - στο οποίο επίσης θα γίνει εκβάθυνση, αλλά και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου δεξιά και αριστερά του λιμανιού σε αρκετά μεγάλη ζώνη.

ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΙ - ΒΑΛΤΑ

Στην ίδια σύσκεψη με τον αντιπεριφερειάρχη συζητήθηκε επίσης το θέμα του δρόμου Γαργαλιάνοι - Βάλτα το οποίο έχει κολλήσει καθώς δεν έχουν εξασφαλιστεί χρήματα για τις απαλλοτριώσεις των ιδιοκτησιών που απαιτείται να γίνουν. Αν και επί εποχής Νομαρχίας είχε γίνει μια προσπάθεια να βρεθεί φόρμουλα χρηματοδότησης μέσω συνεργασίας Δήμου Γαργαλιάνων και Νομαρχίας, αυτό δεν προχώρησε και έτσι στην ουσία το έργο έχει μπλοκαριστεί - ενώ και από τη χθεσινή σύσκεψη δεν διαφάνηκε προς το παρόν να υπάρχει κάποια λύση.