Κυριακή, 15 Απριλίου 2018 09:54

Εκπνέουν τα περιθώρια για τη νότια Ολυμπία Οδό: Η Ηλεία ξεσηκώνεται, η Μεσσηνία κοιμάται

Γράφτηκε από την
Εκπνέουν τα περιθώρια για τη νότια Ολυμπία Οδό: Η Ηλεία ξεσηκώνεται, η Μεσσηνία κοιμάται

 

Μόνο με ένα θαύμα ο δρόμος Πάτρα - Πύργος θα προλάβει τις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ 2014- 2020, ενώ αγνοείται και η τύχη της μελέτης του τμήματος Καλό Νερό - Τσακώνα που έχει εκπονήσει ο "Μορέας". 

Υπενθυμίζουμε ότι στο τμήμα Πύργος - Καλό Νερό δεν κινείται καμιά διαδικασία αν και έχει αποφασιστεί να γίνουν "μερεμέτια", εξαιτίας της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που απαγορεύει ουσιαστικά τη κατασκευή αυτοκινητόδρομου. Ενώ όμως η νότια Ολυμπία οδός παραμένει στον αέρα, βουλευτές, τοπικοί άρχοντες και φορείς της Μεσσηνίας αδιαφορούν πλήρως για το έργο που θα συνδέσει οδικώς το νομό μας με τη Δυτική Ελλάδα.

Αντιθέτως, στην Ηλεία, εκτός από ανησυχία εκδηλώνεται και έντονη κινητικότητα, με στόχο να μην παραπεμφθεί η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου στις ελληνικές καλένδες.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την εφημερίδα "Πρώτη":

«Την ώρα που οι πολίτες της Ηλείας ανησυχούν για το μέλλον του αυτοκινητόδρομου Πατρών - Πύργου μετά από πρόταση της παράταξης "Ηλείων Επιμελητήριο" θα υπάρξει ειδική συνεδρίαση με μοναδικό θέμα την υλοποίηση του μεγάλου έργου. Αυτό το οποίο απαιτείται είναι συστράτευση των ηλειακών δυνάμεων προκειμένου να υπάρξει πίεση προς την κυβέρνηση για την αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.

Η "Πρώτη" έθεσε το θέμα του αυτοκινητόδρομου στον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα ο οποίος τόνισε: "Εμείς ως περιφερειακή αρχή ήμασταν απέναντι στο θέμα της κατάτμησης του αυτοκινητοδρόμου στα οκτώ. Αυτό έγινε με τη λογική ότι είχαμε την εμπειρία της μικρής περιμετρικής στην Πάτρα και την εμπειρία της Αμβρακίας Οδού. Είπαμε λοιπόν να μη γίνει καμία κατάτμηση και να προχωρήσουν με μία ενιαία εργολαβία. Η κυβέρνηση έκανε την επιλογή της και εμείς θεωρούμε ότι ήταν μία λάθος επιλογή, κάτι το οποίο εκφράσαμε σε όλους τους τόνους. Τώρα η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί ένα δύσκολο παζλ. Πρέπει να "τρέξει" γρήγορα τις διαδικασίες στο σύνολό τους. Εάν δεν είναι ο πρώτος μειοδότης θα πρέπει να καλέσει τον δεύτερο, γιατί οι διαγωνισμοί έχουν γίνει.

Αυτή τη στιγμή έχει τρία θέματα να λύσει η κυβέρνηση σχετικά με τον αυτοκινητόδρομο. Πρώτο, την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μεγάλο έργο. Δεύτερο, να προχωρήσει τις διαδικασίες μετά τους διαγωνισμούς που έχει κάνει, με βάση το θεσμικό και οικονομικό πλαίσιο το οποίο υπάρχει. Και τρίτο, σε επίπεδο προσβασιμότητας να ενταχθεί στο σύνολό του για τους πόρους.

Εμείς περιμένουμε μέσα στον Απρίλη την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και από την κυβέρνηση απαιτούμε να τρέξει γρήγορα στο σύνολο τις διαδικασίες έτσι ώστε να ξεκινήσει το έργο στο σύνολό του".

Την ανησυχία του εξέφρασε, ερωτηθείς από την "Πρώτη" ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: "Η Περιφέρεια έχει διαρκώς πολύ ψηλά στην διεκδίκησή της, τον αυτοκινητόδρομο Πάτρα - Πύργος. Είχε επισημάνει στον υπουργό τους κινδύνους που εγκυμονούσε η τμηματοποίηση του έργου σε οκτώ εργολαβίες, για την εξασφάλιση του χρονοδιαγράμματος, καθώς και την έγκριση του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το ίδιο επανέλαβε και ο περιφερειάρχης προς τον πρωθυπουργό αλλά και εγώ προς τους αρμόδιους υπουργούς κατά την διάρκεια του Περιφερικού Αναπτυξιακού Συνεδρίου που έγινε στην Πάτρα στις αρχές Φεβρουαρίου. Η καθυστέρηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έγκριση του σχετικού φακέλου είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, και το υπουργείο θα πρέπει να μας δώσει γρήγορα απαντήσεις για το τι ακριβώς συμβαίνει και σε ποιο σημείο βρισκόμαστε.

Αναφορικά με την φερεγγυότητα μερικών εκ των μειοδοτών του έργου, είναι θέματα που θα κριθούν και κατά τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνέδριου, και σε κάθε περίπτωση προ της υπογραφής των συμβάσεων. Οι ανακοινώσεις στις οποίες προέβησαν τράπεζες σχετικά με τη φερεγγυότητα του εργολάβου των τεσσάρων πρώτων εργολαβιών μάς δημιουργούν μεγάλη ανασφάλεια για την έναρξη των εργασιών και την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων. Η αντίδραση της Περιφέρειας σε περίπτωση εμφανούς εμπλοκής στην έγκριση της χρηματοδότησης του έργου θα είναι ιδιαίτερα σκληρή. Τίποτα άλλο δεν είναι ανεκτό, εκτός από ένα έργο ολοκληρωμένο"».

 

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ Ο ΟΜΙΛΟΣ "ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑ"

Σύμφωνα πάντα με την "Πρώτη" και πληροφορίες από τα  "Τα Νέα" και "Το Βήμα" το υπουργείο Υποδομών έχει αρχίσει να αναζητά υπερ-εργολάβο για να αναλάβει τις εργολαβίες του άξονα Πάτρα - Πύργος που δεν θα καταφέρουν να υλοποιήσουν οι μειοδότες, και ειδικότερα η Κοινοπραξία "Τοξότης" συμφερόντων του ομίλου Καλογρίτσα. Η συγκεκριμένη κοινοπραξία μετά την κατάτμηση του έργου στα οκτώ κατάφερε να "χτυπήσει" τις τέσσερις πρώτες εργολαβίες, δίνοντας εκπτώσεις που ξεπερνούν κατά πολύ το 50%. Σύμφωνα με πληροφορίες ο όμιλος Καλογρίτσα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα χρηματοδότησης, γεγονός που φαίνεται να γνωρίζει καλά το υπουργείο Υποδομών. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των εφημερίδων, το να "δέσει" κάποια από τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας με σχήματα που έχουν μειοδοτήσει μπορεί να καθησυχάσει και τις ευρωπαϊκές αρχές ως προς τη βιωσιμότητα του πρότζεκτ, προκειμένου να εγκρίνουν τον φάκελο μεγάλου έργου εντός Απριλίου!

Κατόπιν οι υποψήφιοι ανάδοχοι θα πρέπει να καταθέσουν τις εγγυητικές επιστολές και τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ώστε οι συμβάσεις να σταλούν προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο και εν συνεχεία στη Βουλή. Στο σημείο όμως που έχουν φτάσει τα πράγματα, με τις διαγωνιστικές διαδικασίες να σέρνονται περίπου δύο χρόνια, το χρονοδιάγραμμα για να προλάβει η χώρα το τρέχον ΕΣΠΑ -που κλείνει το 2022- έχει στενέψει χαρακτηριστικά.

Δεδομένου ότι η κατασκευαστική περίοδος του έργου ανέρχεται σε 42 μήνες, πρέπει όλα να "τρέξουν" με πρωτοφανείς για τα ελληνικά δεδομένα ρυθμούς.

Την ίδια στιγμή, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ) έχει εκφράσει τις ανησυχίες του σχετικά με τις υπερβολικές εκπτώσεις αλλά και τις καθυστερήσεις στα χρονοδιαγράμματα, με την αμφιλεγόμενη ποιότητα κατασκευής λόγω της χρήσης φθηνών υλικών και εξοπλισμού, καθώς και με τη συμπίεση των αμοιβών προκειμένου να "βγουν" τα έργα κάτω του κόστους.

Στα τέλη Μάρτη η διοίκηση της Τράπεζας Αττικής, σύμφωνα με διαρροές από το υπουργείο Υποδομών, προχώρησε στη λήψη μέτρων κατά του κατασκευαστικού ομίλου Καλογρίτσα(!) καθώς δεν πληρώνει για τα δάνεια ύψους 108 εκατομμυρίων ευρώ(!) που έχει λάβει.

Το θέμα είχε προκύψει από πέρυσι, όταν η διοίκηση της Τράπεζας Αττικής είχε στείλει στον όμιλο επιστολές, στις οποίες μεταξύ άλλων επεσήμαινε:

«Η διοίκηση της Τράπεζας παρέλαβε τον λογαριασμό του ομίλου σας σε δυσανάλογο ύψος αναφορικά με τις εξασφαλίσεις του και μάλιστα έναν λογαριασμό που αυξήθηκε υπερβολικά στο άμεσο παρελθόν και σε ιδιαίτερα σύντομο χρονικό διάστημα… Σας έχουμε καταστήσει γνωστό ότι οφείλετε να εξεύρετε άλλες πηγές χρηματοδότησής σας, από άλλες τράπεζες και εξ ιδίων διαθεσίμων σας, διότι η Τράπεζά μας αδυνατεί να υπερβεί σε χρηματοδοτήσεις το όριο που σας θέσαμε, των 108 εκατ. ευρώ… Πώς ζητάτε πρόσθετη χρηματοδότηση από την Τράπεζά μας και όχι από άλλες τράπεζες, και μάλιστα πιεστικά, όταν γνωρίζετε ότι με τα απαιτούμενα ποσά υπερβαίνετε το όριο των 108 εκατ. ευρώ; Πώς είναι δυνατόν, επίσης, να ζητάτε την χορήγηση νέων εγγυητικών καλής εκτελέσεως για έργα που δεν έχετε εξεύρει τους αναγκαίους για την κατασκευή τους πόρους; Και με ποια λογική, για όλα αυτά, απευθύνετε απειλητικά και απαράδεκτα μηνύματα και επιστολές στα στελέχη μας; Εάν δεν είστε σε θέση να φέρετε σε πέρας τα έργα που έχετε αναλάβει, είτε με χρηματοδοτήσεις άλλων τραπεζών ή τρίτων, άλλως εξ ιδίων σας, τότε θα μας αναγκάσετε να σας θέσουμε υπό την εποπτεία μας και να επιδιώξουμε να αναλάβουν και αποπερατώσουν τα εν εξελίξει έργα σας, άλλοι αξιόπιστοι φορείς».


NEWSLETTER