Παρασκευή, 24 Αυγούστου 2012 10:57

Περιβαλλοντική μελέτη για τον κόμβο αεροδρομίου Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον

 

Κυκλικός κόμβος πρόκειται να δημιουργηθεί στην είσοδο - έξοδο του αεροδρομίου Καλαμάτας, στο δρόμο Ασπροχώματος - Μεσσήνης. Αυτό προσδιορίζεται στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του κόμβου του αεροδρομίου, επί της οποίας πρόκειται να γνωμοδοτήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου την ερχόμενη Δευτέρα. 

Σύμφωνα με τη μελέτη, το έργο αποτελείται από 4 οδικά τμήματα και μια κυκλική πλατεία. Ο ένας κλάδος έχει μήκος 192,29 μέτρα και ο δεύτερος 189,23 μέτρα. Και οι δύο αυτοί κλάδοι αναπτύσσονται επί της εθνικής οδού. Το τρίτο τμήμα αποτελεί τη μικρή κάθετη οδό που εισέρχεται εντός του αεροδρομίου από την κυκλική πλατεία και το μήκος της είναι 15 μέτρα. Το τέταρτο τμήμα αποκαθιστά αγροτική οδό, έχει μήκος 89,44 μέτρα και κινείται ανατολικά και παράλληλα με την περίφραξη του αεροδρομίου.

Οπως αναφέρει η μελέτη, η κυκλική πλατεία έχει διάμετρο 35 μέτρα και χωροθετείται μεταξύ της υφιστάμενης εισόδου του αεροδρομίου και της στάσης της σιδηροδρομικής γραμμής. Η διατομή περιλαμβάνει μια λωρίδα κυκλοφορίας πλάτους 7,50 μέτρων, ενώ προς το εσωτερικό της πλατείας και για την εξυπηρέτηση μεγαλύτερων οχημάτων διαμορφώνεται μια επιπλέον βατή περιοχή από κυβόλιθους πλάτους 3 μέτρων. Υψομετρικά η πλατεία διαμορφώνεται ψηλότερα από την υφιστάμενη εθνική οδό έως και 70 εκατοστά, προκειμένου να γίνεται αντιληπτή άμεσα από τους οδηγούς.

Στην τάφρο μεταξύ της εθνικής οδού και του αεροδρομίου σε μήκος 10 μέτρων προβλέπεται τοίχος για την προστασία της, ενώ σε άλλο τμήμα της τάφρου προβλέπεται νέο υπόγειο έργο, που αποκαθιστά τη συνέχεια των αποστραγγιστικών τάφρων.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος επισημαίνει ότι στη μελέτη του έργου δεν έχει πραγματοποιηθεί συσχέτιση της λειτουργίας του με τον κόμβο της απόληξης του αυτοκινητόδρομου, καθώς οι δύο κόμβοι απέχουν μεταξύ τους περίπου 320 μέτρα. 

Μεταξύ άλλων παρατηρήσεων, σημειώνει ότι «δεδομένης της σημασίας και του κυκλοφοριακού φόρτου του τμήματος Ασπροχώματος - Μεσσήνης, η υπηρεσία μας προτείνει την κατάλληλη τροποποίηση των προβλεπόμενων φάσεων κατασκευής και κύρια της έκτασης που θα καταλαμβάνουν τα έργα σε κάθε φάση, ώστε να εξσφαλίζεται  και στη β’ φάση κατασκευής του έργου η κυκλοφορία των οχημάτων τουλάχιστον από μια λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση (δίιχνη διατομή) και όχι όπως προτείνεται από το συμπληρωματικό τεύχος της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων στη β’ φάση των έργων η κυκλοφορία να πραγματοποιείται μέσω μονόιχνης διατομής με διαδοχική εναλλαγή των κυκλοφορούντων ρευμάτων».