Πέμπτη, 10 Ιουνίου 2021 09:24

Εναρξη κατασκευής δικτύου φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη

Γράφτηκε από τον
Εναρξη κατασκευής δικτύου φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη

 

 

Αγιασμό για την έναρξη των εργασιών κατασκευής του δικτύου παροχής φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη τέλεσε χθες ο μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Αδωνη Γεωργιάδη, του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Κώστα Βλάση, του αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας Χρήστου Λαμπρόπουλου και του δημάρχου Μεγαλόπολης Θανάση Χριστογιαννόπουλου.

Το δίκτυο, συνολικού μήκους 46 χιλιομέτρων, θα παρέχει αέριο σε 3.000 νοικοκυριά, ενώ η σύνδεση και ο εξοπλισμός θα παραχωρηθούν δωρεάν στους κατοίκους της Μεγαλόπολης.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: "Είμαι εξαιρετικά ευτυχής ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, που το πρώτο έργο που υλοποιούμε στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης και της δίκαιης μετάβασης από την προηγούμενή μας οικονομική δράση στην επόμενη γίνεται εδώ στη Μεγαλόπολη της Αρκαδίας".

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης μεταξύ άλλων δήλωσε: "Εμείς θέλουμε οι κάτοικοι της Μεγαλόπολης να μην αισθάνονται καμία ανασφάλεια,  αλλά να αισθάνονται αντιθέτως προσμονή και αισιοδοξία γιατί αυτό είναι το τέρμα μιας παλαιάς εποχής, αλλά ταυτόχρονα η έναρξη μιας επόμενης εποχής πολύ καλύτερης από την προηγούμενη".

Ο δήμαρχος Μεγαλόπολης Θανάσης Χριστογιαννόπουλος στην ομιλία του τόνισε ότι το έργο "σηματοδοτεί την έναρξη της μετάβασης του λεκανοπεδίου στη μεταλιγνιτική εποχή" και πρόσθεσε: "Είναι ένα έργο αναγκαίο για να επιχειρήσουμε το πρώτο βήμα στη μετάβαση. Από μόνο του όμως δεν είναι και ικανό για την επιτυχία της μετάβασης". Ο κ. Χριστογιαννόπουλος είπε ότι "η περιοχή μας επί 50 χρόνια είχε μονοδιάστατη κατεύθυνση την αποκλειστική ενασχόληση με τη ΔΕΗ. Έτσι λοιπόν, αυτή τη στιγμή είναι μια ανοχύρωτη κοινωνία που αδυνατεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που αναδύονται από το κλείσιμο του λιγνιτικού κέντρου της Μεγαλόπολης. Δεν διαθέτει η περιοχή μας τις υποδομές εκείνες που θα μπορούσαν να την αφήσουν να προσελκύσει βιώσιμες επενδύσεις, απαραίτητες για την ανάκαμψή της. Πρέπει λοιπόν η πολιτεία να ενσκήψει στα προβλήματα που σας επισημαίνουμε και να δώσει λύσεις. Είναι χρέος της πολιτείας απέναντι σε μια περιοχή που έχει δώσει τα πάντα και έχει υποστεί τις συνέπειες από τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων". 

Ο δήμαρχος Μεγαλόπολης ζήτησε:

1) Τη δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου 1.700 στρεμμάτων σε περιοχή πλησίον  της εθνικής οδού Τρίπολης - Καλαμάτας στη θέση Λεύκτρο.

2) Την κατασκευή αγροτικών φυλακών σε έκταση 1.500 περίπου στρ. 

3) Εξασφάλιση εκτάσεων εντός του λιγνιτικού κέντρου της Μεγαλόπολης για την άμεση εγκατάσταση επιχειρήσεων που έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον, αλλά και για αγροτική χρήση. 

4) Σαφή και διακριτή θεσμοθέτηση επενδυτικών κινήτρων αποκλειστικά εντός του λεκανοπεδίου Μεγαλόπολης για την προσέλκυση επενδύσεων.

5) Αναστήλωση του Αρχαίου Θεάτρου Μεγαλόπολης και κατασκευή του αρχαιολογικού μουσείου, επειδή είναι αναγκαία προϋπόθεση για τη δημιουργία του τουριστικού πυλώνα της περιοχής.

Ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Χρήστος Λαμπρόπουλος στο σύντομο χαιρετισμό του είπε ότι η Περιφέρεια προχωράει τις μελέτες για το επιχειρηματικό πάρκο.

Ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης Κωστής Μουσουρούλης εμφανίστηκε αισιόδοξος τόσο για την υλοποίηση του σχεδίου όσο και για την απορρόφηση των πόρων που θα διατεθούν για την απολιγνιτοποίηση.

Θ.Λ.


NEWSLETTER