Σάββατο, 15 Νοεμβρίου 2014 08:31

Το πρώτο εξάμηνο του 2015 η ολοκλήρωση του Φιλιατρινού

Γράφτηκε από τον
Το πρώτο εξάμηνο του 2015 η ολοκλήρωση του Φιλιατρινού

Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015 ολοκληρώνεται το έργο στο Φιλιατρινό φράγμα και αμέσως μετά ξεκινά η δημοπράτηση του έργου για την κατασκευή των δικτύων άρδευσης, όπως τονίστηκε χθες από τον ειδικό γραμματέα Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Δημήτρη Ιατρίδη, κατά την επίσκεψή του στο φράγμα.

Εκεί βρέθηκαν επίσης ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας, υπηρεσιακοί παράγοντες, καθώς και εκπρόσωποι της κατασκευάστριας εταιρείας Ιντρακάτ. Ο γενικός τεχνικός διευθυντής της εταιρείας Γιώργος Καψάσκης τους ενημέρωσε για την μέχρι τώρα πορεία των εργασιών, για αυτές που βρίσκονται σε εξέλιξη καθώς κατασκευάζεται πλέον το άνω μέρος του φράγματος, αλλά και για αυτές που απομένουν, με κυριότερη την επένδυση του εσωτερικού του φράγματος με ειδικό μανδύα.
Ολοι μίλησαν για ένα μεγάλο έργο που θα δώσει νέες προοπτικές τόσο στον αγροτικό τομέα όσο και σε όλη την γύρω από το φράγμα περιοχή, ενώ επισημάνθηκε ότι οι όποιες δυσκολίες παρουσιάστηκαν μέχρι τώρα με συνεργασία ξεπεράστηκαν και έτσι το φράγμα που θα έχει την δυνατότητα να παρέχει 9 εκατ. κυβικά νερού το χρόνο για την άρδευση 27.000 στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή των Φιλιατρών, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015 θα είναι έτοιμο. Οι εργασίες ήδη μπαίνουν στην τελική τους ευθεία τόσο στο κύριο έργο του φράγματος όσο και στη διαμόρφωση του δρόμου που θα συνδέει τους Χριστιάνους με τα Φιλιατρά, ο οποίος θα περνά πάνω από το φράγμα. Από τον κ. Ιατρίδη επισημάνθηκε ότι στην επόμενη προγραμματική περίοδο το έργο κατασκευής των δικτύων είναι στις πρώτες θέσεις της λίστας των μεγάλων αναπτυξιακών έργων. Ηταν κατηγορηματικός απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα του προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών Γιώργου Αλεξανδρόπουλου ότι είναι ένα έργο προτεραιότητας το οποίο και θα υλοποιηθεί. Από τον κ. Τατούλη επισημάνθηκε πως σε συνεργασία με το δήμο θα προχωρήσουν σε ένα master plan για την ανάπτυξη της περιοχής γύρω από το φράγμα.


Μετά την επίσκεψη στο φράγμα μετέβησαν όλοι στα γραφεία της αναδόχου εταιρείας στους Χριστιάνους, όπου έγινε παρουσίαση της όλης πορείας του έργου και των μέχρι τώρα εργασιών από το ξεκίνημα μέχρι και σήμερα. Σημειώθηκε πως είναι ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 35 εκ. ευρώ, το οποίο συμβασιοποιήθηκε μετά την έκπτωση που δόθηκε στα 21 εκ. και τελικά εκτιμάται ότι θα κοστίσει 25- 26 εκατ. ευρώ μαζί με τις απαλλοτριώσεις που φθάνουν τα 6 εκατ. Σχετικά με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, το ύψος του φράγματος φτάνει τα 55 μέτρα και το μήκος τα 246, ο όγκος του ταμιευτήρα είναι 7,8 εκατ. κυβικά μέτρα και ο ωφέλιμος όγκος 7,6 εκατ. κυβικά, ενώ ο ετήσιος όγκος παροχής νερού είναι 9 εκατ. κυβικά μέτρα.
Για το έργο κατασκευής των δικτύων, εκ μέρους των μελετητών η Ιωάννα Ζαλαχώρη παρουσίασε την οριστική μελέτη, τονίζοντας πως πλησιάζουν στην παράδοσή της. Είπε ακόμα ότι τα συνολικά αρδευόμενα στρέμματα θα είναι 27.748 και η ζήτηση σε νερό θα είναι 8 εκατ. κυβικά μέτρα. Η ροή του νερού θα γίνεται με φυσικό τρόπο σε όλο το δίκτυο, ενώ αναφέρθηκε σε εκτιμήσεις όσον αφορά την παραγωγικότητα της περιοχής, σημειώνοντας πως θα αυξηθεί κατά 60%.
Σε δηλώσεις του ο κ. Ιατρίδης επισήμανε: «Ενα έργο πνοής για την  Μεσσηνία και την Πελοπόννησο ολόκληρη ολοκληρώνεται το επόμενο διάστημα. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015 το Φιλιατρινό φράγμα γίνεται πραγματικότητα, ξεπεράσαμε όλα τα εμπόδια και όλες τις δυσκολίες και είμαστε αισιόδοξοι ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο. Μέσα στο 2015 θα ενταχθεί και το έργο των δικτύων του Φιλιατρινού φράγματος, συνεπώς 27.000 στρέμματα στην περιοχή θα αρδευτούν. Είναι στις καίριες προτεραιότητες, προσδίδουμε νέα πνοή στην ανάπτυξη της περιοχής. Να είστε βέβαιοι ότι το τοπίο στους Χριστιάνους θα είναι τελείως διαφορετικό όπως και σε όλη την περιοχή». Απαντώντας σε ερωτήσεις της «Ε» σχετικά με το έργο των δικτύων, τόνισε ότι «με την ολοκλήρωση του φράγματος θα ξεκινήσει άμεσα η ένταξη και η κατασκευή του αρδευτικού δικτύου, κόστους σύμφωνα με την μελέτη 36 εκ. ευρώ. Είναι στα μεγάλα αναπτυξιακά έργα και έχει ενταχθεί ήδη στην λίστα των αναπτυξιακών έργων, οπότε να είναι βέβαιοι οι κάτοικοι ότι θα αποτελέσει μια πραγματικότητα».
Ο κ. Τατούλης τόνισε: «Η περιοχή των Φιλιατρών είναι από τους πιο σπουδαίους θερμοκηπιακούς χώρους με μεγάλη συμβολή στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και έχουμε υποχρέωση να υποστηρίξουμε και να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια. Οι εκτιμήσεις είναι πως το πρώτο εξάμηνο του 2015 το έργο θα είναι έτοιμο. Δεν ήταν μια εύκολη υπόθεση, ήταν μια υπόθεση με πολλές δυσκολίες τις οποίες με την συνεργασία που έχουμε τις αντιμετωπίσαμε». Σημείωσε στη συνέχεια πως αυτό που έχει σημασία είναι ότι έχει ξεκινήσει όλη η προσπάθεια για να μπει στα εμπροσθοβαρή έργα το δίκτυο άρδευσης. Το φράγμα -είπε- θα δώσει μεγαλύτερη δυναμική στην προοδευτική κοινότητα των Φιλιατρών ώστε να αναπτυχθεί η αγροτική οικονομία σε μια προσπάθεια μείωσης του κόστους παραγωγής. Επίσης αναφέρθηκε στην προσπάθεια ενοποίησης του συνεταιριστικού κινήματος των αγροτών ως ενιαία περιφερειακή δομή.
Από την πλευρά του ο κ. Κατσίβελας ευχαρίστησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον κ. Ιατρίδη, την Περιφέρεια και τον κ. Τατούλη «όχι μόνο για την προσωπική τους παρουσία σήμερα εδώ, αλλά κυρίως και πρωτίστως γιατί είναι οι άνθρωποι που έχουν βάλει όλη τους την ψυχή ώστε να φτάσουμε σήμερα και να έχουμε ορατό το έργο το οποίο έχουμε και τους επόμενους μήνες θα ολοκληρωθεί. Τις συνέπειες που θα έχει αυτό το μεγάλο έργο στην ζωή μας, στην καθημερινότητά μας, στην παραγωγή, στην ανάπτυξη, στην εικόνα μας, στην προβολή μας είναι προφανείς. Το βέβαιο είναι ότι το υπουργείο και η Περιφέρεια είναι κοντά μας και μας βοηθάνε να δημιουργήσουμε την Τριφυλία που επιστρέφει».
Να σημειώσουμε ότι επίσης παρευρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Περικλής Μαντάς, ο αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαθεοδοσίου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Δημήτρης Σαρμαντζής και Αναστάσιος Πούλος, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Φιλιατρών Παναγιώτης Φαρμάκης και της Τ.Κ. Χριστιάνων Χαράλαμπος Αλεξόπουλος.

Κ.Μπ.


NEWSLETTER