Τρίτη, 04 Οκτωβρίου 2016 09:43

Εγκαταλείπουν το Πολυλίμνιο για να μην έχουν ευθύνες λειτουργίας;

Γράφτηκε από την
Εγκαταλείπουν το Πολυλίμνιο για να μην έχουν ευθύνες λειτουργίας;

Στην τύχη του εγκαταλείπεται το Πολυλίμνιο καθώς θα χαρακτηριστεί ως δασική έκταση επειδή ο Δήμος Μεσσήνης δεν δημιουργεί φορέα διαχείρισης για το φυσικό μνημείο, γιατί θεωρεί ότι είναι δαπανηρή η διαχείρισή του και δύσκολο εγχείρημα η δημιουργία του.

Το μόνο που θα κάνει ο δήμος είναι να συντάξει μια μελέτη για βελτιωτικές παρεμβάσεις χωρίς να θιγεί το φυσικό τοπίο. Σε κάθε περίπτωση κανένας δεν γνωρίζει πότε και αν θα γίνει επισκέψιμο και πάλι το Πολυλίμνιο, καθώς δήμος και Περιφέρεια αδυνατούν να δημιουργήσουν φορέα για τη διαχείρισή του 

Την είδηση για το χαρακτηρισμό του Πολυλιμνίου ως δασική έκταση τη γνωστοποίησε χθες εκπρόσωπος του Δασαρχείου σε ευρεία σύσκεψη του ΣΤΟ, που έγινε στο Δημαρχείο Μεσσήνης. Η σύσκεψη έγινε για να παρθούν αποφάσεις σχετικά με τις ενέργειες που χρειάζονται για να ανοίξει και πάλι ο χώρος για το κοινό. 

Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες της "Ε", οι εκπρόσωποι του Δασαρχείου εξήγησαν ότι ένας φορέας διαχείρισης δεν μπορεί να γίνει στα πλαίσια του δήμου, αλλά θα πρέπει να είναι μια ξεχωριστή οργανική μονάδα, με δικούς της υπαλλήλους, δικό της προϋπολογισμό και πηγές χρηματοδότησης. Ετσι, ο δήμος φαίνεται να προσανατολίζεται πλέον στη σύνταξη μιας μελέτης που θα επιτρέψει σε όλους τους συναρμόδιους φορείς να καταλήξουν σε ποιες και τι είδους παρεμβάσεις θα προχωρήσει ο δήμος για να καταστήσει ασφαλέστερο το χώρο, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα βρεθούν τα χρήματα. Επίσης κρίθηκε αναγκαίο να εξεταστεί πώς μπορεί να γίνει μια μελέτη ώστε να βελτιωθεί η πρόσβαση στο φαράγγι για τα σωστικά μέσα, σημείο στο οποίο επέμεινε η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Πάντως αυτό που έγινε ξεκάθαρο χθες είναι ότι για να επέμβει ο Δήμος Μεσσήνης στο χώρο θα πρέπει να το επιτρέψει το Ελληνικό Δημόσιο. 

Εν τω μεταξύ το Πολυλίμνιο όπως είναι γνωστό, παραμένει προσωρινά κλειστό μετά και το πόρισμα του ΙΓΜΕ που το έκρινε επικίνδυνο για τους περιπατητές. Ολοι βέβαια θυμόμαστε το τραγικό δυστύχημα τον περασμένο Αύγουστο, όταν μια κοπέλα έχασε τη ζωή της από πτώση βράχων. Κι επειδή με μια βροχή ή ένα σεισμό δεν μπορεί κανείς να εγγυηθεί την ασφάλεια των επισκεπτών, έχει τοποθετηθεί περίφραξη και προειδοποιητικές πινακίδες από το Δήμο Μεσσήνης. Η ενημέρωση του κόσμου για τον κίνδυνο που εγκυμονεί μια βόλτα στο φαράγγι ήταν άλλωστε ένα από τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν χθες, καθώς αρκετός κόσμος συνεχίζει να το επισκέπτεται παρά τις απαγορεύσεις. 

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης μεταξύ άλλων εκπρόσωποι από το Α.Τ. Πύλου, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την Αεροπορία, ο πρόεδρος της Χαραυγής και εθελοντές δασοπυροσβέστες. 

Ν.Κ.


NEWSLETTER