Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2012 19:51

Στο μνημόσυνο των 212 εκτελεσθέντων στις Βίγλες Μεγαλόπολης ο Μπρεδήμας

Γράφτηκε από την
Στο μνημόσυνο των 212 εκτελεσθέντων στις Βίγλες Μεγαλόπολης ο Μπρεδήμας

Την Κυριακή (25/2/2012) το πρωί, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δ.Σ. Καλαμάτας Θόδωρος Μπρεδήμας, μετά από πρόσκληση της ΠΟΑΕΑ Μεγαλόπολης παρέστη στο ετήσιο μνημόσυνο των εκτελεσθέντων 212 πατριωτών από τους Γερμανούς κατακτητές στις 24 Φεβρουάριου του 1944 στις Βίγλες (Παλιόχουνι) Μεγαλόπολης, όπου μεταξύ άλλων κετέθεσε στεφάνι στο μνημείο των εκτελεσθέντων.

Πρώτος ομιλητής ήταν ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης Παναγιώτης Μπούρας, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στο χρονικό της εκτέλεσης, κατεφέρθη με δριμύτητα κατά της Γερμανίας, η οποία, όπως είπε, εκδικείται σήμερα την Ελλάδα, παρά τα εγκλήματα που έχει διαπράξει και ακόμη δεν έχει καταβάλει τις αποζημιώσεις που υποχρεούται.

Εντυπωσιακή και συνάμα με πατριωτική έξαρση, υπήρξε η ομιλία του Προέδρου των Αντιστασιακών και πρώην Δημάρχου Μεγαλόπολης Κώστα Κακκαβά, επί δημαρχοντίας του οποίου ανηγέρθη το μεγαλόπρεπο Μνημείο των εκτελεσθέντων πατριωτών.

Ο Κώστας Κακκαβάς, αρχικά απότισε φόρο τιμής στη μνήμη των 212 εκτελεσθέντων πατριωτών και ανεφέρθη στις τραγικές συνθήκες κάτω από τις οποίες έγιναν οι εκτελέσεις στον τόπο αυτό από τους Γερμανούς κατακτητές και τόνισε ότι αυτοί οι γενναίοι πατριώτες άνοιξαν το δρόμο για τη Λευτεριά της Ελλάδος.

Παράλληλα, ανεφέρθη στους 1200 και πλέον μαρτυρικούς τόπους όπου έγιναν ομαδικές εκτελέσεις πατριωτών και ειδικότερα στο Δίστομο, όπου «οι άνανδροι φασίστες ξεκλήρισαν όλο σχεδόν το Δίστομο, η δε αγριότητά τους έφθασε μέχρι του σημείου να εκτελέσουν και 50 παιδιά, μεταξύ των οποίων και 7 βρέφη, ξεκοιλιάζοντας ακόμη και έγκυες γυναίκες…»

Ειδική αναφορά έκανε ο ομιλητής στη μεγάλη προσφορά του αείμνηστου Νομάρχη Βοιωτίας Ιωάννη Σταμούλη, ο οποίος με αγωγές που άσκησε, κατόρθωσε να  επιτύχει τη δικαίωση των θυμάτων κατά στάδια που έφθασαν μέχρι την «κατάπτυστη», όπως χαρακτήρισε, απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, αλλά, όπως πρόσθεσε, «ο δρόμος άνοιξε και το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω…». Οι συγγενείς των θυμάτων θα δικαιωθούν.

Επίσης, κατεφέρθη κατά της Γερμανικής Κυβέρνησης για το νέο οικονομικό πλέον «πόλεμο» κατά της Ελλάδας και κατεφέρθη με δριμύτητα κατά της σημερινής Κυβέρνησης και των άλλων Κυβερνήσεων, οι οποίες δια των εκάστοτε Υπουργών της Δικαιοσύνης δεν επέτρεπαν την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων της Γερμανικής Πρεσβείας στην Αθήνα.

Ακολούθως έγινε προσκλητήριο των νεκρών και κατετέθησαν στεφάνια προ του Μνημείου από το Δήμαρχο Μεγαλόπολης Παν. Μπούρα, το Διοικητή της Μεραρχίας Τριπόλεως, τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τον επικεφαλής της μειοψηφίας του Δ.Σ. Καλαμάτας Θόδωρο Μπρεδήμα, εκπροσώπους αντιστασιακών οργανώσεων από Αρκαδία και Λακωνία κ.α.

Τέλος, απέδωσε τιμή τμήμα Στρατού και η Φιλαρμονική του Δήμου.

 

Εκ του Γραφείου Τύπου

 


NEWSLETTER