Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2018 18:47

Προμήθειες μηχανημάτων στο Δήμο Τριφυλίας

Προμήθειες μηχανημάτων στο Δήμο Τριφυλίας

Σειρά δημοπρασιών για έργα και προμήθειες μηχανημάτων αποφάσισε χθες η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Τριφυλίας χωρίς πάντως ομοφωνία και με αντιδράσεις από την πλευρά της πλειοψηφίας.

Το θρησκευτικό συναίσθημα ορισμένων συμβούλων μάλιστα σκανδάλισε το γεγονός ότι η ηλεκτρονική δημοπρασία για ένα έργο έληγε ανήμερα τα Χριστούγεννα και ζήτησαν την αλλαγή της, όπως και έγινε για δύο ημέρες μετά.

Πιο συγκεκριμένα, έγινε ο καθορισμός των όρων του ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για το έργο «Επισκευή – βελτίωση νεκροταφείων» προϋπολογισμού 85.448 ευρώ με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών στις 14 Δεκεμβρίου. Τα νεκροταφεία, όπου θα γίνουν παρεμβάσεις, είναι των: Αγίου Νικολάου Κοπανακίου, Ταξιαρχών Κάτω Κοπανακίου, Καρυών, Καλού Νερού, Ανω Καλού Νερού, Αγίου Γεωργίου Κυπαρισσίας, Αγίου Δημητρίου Κυπαρισσίας, Κρυονερίου, Λεύκης, Βάλτας, Χριστιανούπολης, Φλόκα.

Κατά ψήφισαν από την αντιπολίτευση ο Ευστάθιος Ανδρινόπουλος, που ζήτησε εξηγήσεις επί της μελέτης, σημειώνοντας ότι υπάρχει ασάφεια για τις εργασίες και ο Σαράντος Κουκούμης που συμπλήρωσε ότι πολλές εργασίες μπορούν να γίνουν από τα συνεργεία του δήμου, ενώ υπερψηφίστηκε από τους συμβούλους της συμπολίτευσης.

Επίσης έγινε ο καθορισμός όρων της ανοικτής ηλεκτρονικής διαγωνιστικής διαδικασίας άνω των ορίων «Προμήθεια μηχανημάτων έργου και συνοδευτικού εξοπλισμού» προϋπολογισμού 355.880 ευρώ, όπου αρχικά είχε οριστεί ως καταληκτική ημερομηνία η 25η Δεκεμβρίου και μετά από αντιδράσεις των δημοτικών συμβούλων Ευστάθιου Ανδρινόπουλου και Μαρίας Πανουσιοπούλου ότι εκείνη την ημέρα είναι Χριστούγεννα και δεν μπορεί να γίνεται διαγωνισμός, πήγε για τις 27 Δεκεμβρίου. Τονίστηκε πάντως ότι ο διαγωνισμός είναι ηλεκτρονικός, δεν γίνεται σε κάποιο γραφείο, αλλά εκείνη την ημέρα λήγει η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής προσφορών. Με τη συγκεκριμένη προμήθεια ο δήμος θα αγοράσει μια καινούργια τσάπα, ένα καινούργιο τρακτέρ και δύο φορτηγά μεταχειρισμένα μέχρι πενταετίας. Η απόφαση ήταν ομόφωνη.

Ομόφωνα έγινε και ο καθορισμός όρων του συνοπτικού διαγωνισμού «Προμήθεια κάδων απορριμμάτων» προϋπολογισμού 64.653 ευρώ που θα γίνει στις 6 Δεκεμβρίου και με τον οποίο ο δήμος θα αγοράσει 237 πλαστικούς κάδους 1.100 λίτρων.

Κατά πλειοψηφία έγινε ο καθορισμός όρων του ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για το έργο «Επισκευή παλαιού Λυκείου Φιλιατρών» προϋπολογισμού 94.990 ευρώ με καταληκτική ημερομηνία προσφορών στις 19 Δεκεμβρίου. Ο κ. Κουκούμης από την αντιπολίτευση ψήφισε λευκό τονίζοντας ότι προτεραιότητα έπρεπε να δοθεί στο παλιό κτήριο του Αγροτικού Ινστιτούτου Φιλιατρών.

Με αντιπαραθέσεις και με οριακή πλειοψηφία χάρη στην ψήφο της προέδρου έγιναν δεκτές οι εξηγήσεις που υποβλήθηκαν από τον προτεινόμενο προσωρινό ανάδοχο του έργου «Βελτίωση προαυλίου 2ου Δημοτικού Σχολείου Γαργαλιάνων και επισκευή κτηρίου», σχετικά με τις τιμές της οικονομικής του προσφοράς και έτσι θα προχωρήσει το έργο.

Ωστόσο αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι ο ίδιος ο εργολάβος στις εξηγήσεις του λέει πως το κόστος του έργου είναι μεγαλύτερο από την προσφορά και είναι ζημιογόνος για αυτόν, κάτι που αποδίδει σε λάθος εκτίμηση στη σύνταξη της προσφοράς του για προσωπικό λόγο. Ωστόσο δεν δήλωσε ότι θέλει να παραιτηθεί κι έτσι η Οικονομική Επιτροπή χωρίστηκε στα δύο και κλήθηκε να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.

Από την αντιπολίτευση ο Σαράντος Κουκούμης επισήμανε ότι κανείς εργολάβος δεν μπορεί να δουλέψει με ζημιά και ζήτησε να μην του δώσουν το έργο. Επιφυλάξεις εξέφρασε και ο Ευστάθιος Ανδρινόπουλος. Από τη συμπολίτευση η Μαρία Πανουσιοπούλου επισήμανε πως ο ίδιος ο εργολάβος δηλώνει πως θα είναι ζημιογόνο το έργο για αυτόν, ότι η ποιότητα δεν διασφαλίζεται και ζήτησε να ψηφίσουν κατά.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννα Κωνσταντέλου είπε ότι αφού δεν παραιτείται ο ίδιος από το έργο, πρέπει να κληθεί για να υπογράψει, διαφορετικά μπορεί να κάνει ένσταση. Ο Γιάννης Μερκούρης σημείωσε πως θα έπρεπε να είχε φροντίσει να διαβάσει τη μελέτη. “Πρέπει να το πάρει αφού έχει τη μεγαλύτερη προσφορά και η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου να είναι πάνω από το έργο και αν δει το παραμικρό να επέμβει” τόνισε. Υπέρ του να δοθεί το έργο τάχθηκε και ο Γιάννης Κατσούλας.

Τελικά με ψήφους 3 υπέρ και 3 κατά πέρασε, αφού υπέρ ψήφισε η πρόεδρος που η ψήφος της μετρά διπλή σε περίπτωση ισοψηφίας.

 

Κ.Μπ.