Σάββατο, 09 Φεβρουαρίου 2019 08:39

Διαμαρτυρίες και υποσχέσεις για τα χωριά του Ταϋγέτου στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον

 

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη χρόνια αδιαφορία και την εγκατάλειψη της περιοχής του Ταϋγέτου, εξελίχθηκε η συζήτηση για τις ζημιές και τις καταστροφές στα χωριά της Αλαγονίας, προχθές το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, παρουσία πολλών κατοίκων της περιοχής, που είχαν κατακλύσει την αίθουσα του “Δημάρχου Χρήστου Μαλαπάνη”.

Οι κάτοικοι ανάρτησαν πανό και πλακάτ ζητώντας να σωθούν ο Ταΰγετος και η Αλαγονία, να σταματήσει η αδιαφορία και να μάθουν πού πήγαν τα χρήματα από το πρόγραμμα για τους πυρόπληκτους.

Οι πρόεδροι της Αλαγονίας Τάσος Ροβολής και του Λαδά Μιχάλης Αντωνόπουλος, καθώς και οι κάτοικοι Παναγιώτης Σκαφιδάς και Ηλίας Βασιλάκης σημείωσαν την απουσία του δήμου από την Αλαγονία και την υλοποίηση όχι σοβαρών έργων, αλλά μπαλωμάτων, καθώς και το γεγονός ότι ο δρόμος Πηγών - Αλαγονίας είχε καταστραφεί ξανά το 2012 και αποκαταστάθηκε πρόχειρα. Παρατήρησαν ότι η Αλαγονία νιώθει σαν το σκουπίδι της Καλαμάτας και πως στην περιοχή έγιναν περισσότερα έργα, όταν η Αλαγονία ήταν κοινότητα. Επεσήμαναν ότι δεν βλέπουν τηλεόραση, πως δεν πιάνουν τα κινητά, ενώ έχουν πρόβλημα και τα σταθερά τηλέφωνα και ότι τώρα κινδυνεύουν χωρίς πρόσβαση και ρεύμα. Ζήτησαν, επίσης, την απαλλαγή των πληγέντων κατοίκων κι επαγγελματιών από τέλη και φόρους.

Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας αφού ενημέρωσε για τη χρηματοδότηση των 400.000 ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών, την κατεπείγουσα εργολαβία των 70.000 ευρώ και τα 3 εκ. για τις ασφαλτοστρώσεις που έχουν ανάδοχο, ζήτησε από τους κατοίκους να δώσουν χώρο για την αποκατάσταση των ζημιών στο δρόμο Αλαγονία - Μαχαλάς, γιατί είναι πολύ στενός ο δρόμος.

Για το δρόμο μεταξύ Πηγών - Αλαγονίας που έχει κοπεί, είπε ότι θα μπουν ζαρζανέτ και σε μερικές ημέρες θα υπάρχει πρόσβαση. Ξεκαθάρισε ότι τα 3 εκ. ευρώ από την κυβέρνηση είναι μόνο για ασφαλτοστρώσεις κι επέμεινε πως “δεν υπάρχει ερπυσμός, είναι κατηγορηματικό το ΙΓΜΕ, δεν μπορώ να πω τα ίδια για το Ελαιοχώρι”.

Για τα 3 σπίτια που είναι κόκκινα, παρατήρησε ότι “αν μπορούμε να τα σώσουμε, θα γίνει έλεγχος από το ΤΑΣ” κι ενημέρωσε πως θα βρεθούν άλλα σπίτια στην περιοχή για να μείνουν και θα καταβάλλεται το μίσθωμα μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές και να επιστρέψουν”.

Επικρίνοντας την Περιφέρεια Πελοποννήσου, είπε ότι ο δήμος δεν δίνει επιδοτήσεις και ζήτησε “ανάλογα με τους σχεδιασμούς για τη Γορτυνία και τη Μάνη να υπάρξει για ολόκληρη την περιοχή του Ταϋγέτου”, ενώ ανέφερε πως θα έχουν ολοκληρωθεί οι επιμετρήσεις και οι μελέτες την επόμενη εβδομάδα.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλης Μάκαρης μίλησε για εγκατάλειψη και κατηγόρησε τη δημοτική αρχή, αναφέροντας πως και ο δήμος μπορεί να κάνει αναπτυξιακό σχέδιο για την περιοχή.

Ο σύμβουλος της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Τάσος Νιάρχος παρατήρησε ότι ευθύνες έχουν ο δήμος, η Περιφέρεια και η κυβέρνηση και σημείωσε πως πάντα η παράταξή του έδινε προτεραιότητα σε αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά και αντισεισμικά έργα, που αφορούν την προστασία της ζωής και της περιουσίας των ανθρώπων.

Ο επικεφαλής της “Αλλαγής” Θεόδωρος Μπρεδήμας ζήτησε την εκπόνηση προγράμματος αξιοποίησης του Ταϋγέτου και τη συγκρότηση τριμελούς επιτροπής κατοίκων που να επιλαμβάνεται μαζί με τη δημοτική αρχή των προβλημάτων.

Ο επικεφαλής της “Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών” Μιχάλης Αντωνόπουλος μίλησε για αδράνεια και απαξίωση της δημοτικής αρχής για τον Ταΰγετο και ζήτησε πλήρη εξαίρεση και αναστολή των δημοτικών τελών στην περιοχή, γιατί δεν υπάρχουν πρόσβαση και φωτισμός.

Ο επικεφαλής της “Ελληνικής Δράσης” Γιώργος Δημητρούλιας είπε ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τον Ταΰγετο και υποστήριξε πως “το πρόβλημα είναι γιατί δεν ψηφίζουν τα δέντρα”.

Ο ανεξάρτητος σύμβουλος Παναγιώτης Αλούπης ανέφερε ότι στην περιοχή υπάρχει κακοτεχνία και πως αυτά είναι έργα της δημοτικής αρχής.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιάννης Μπάκας είπε ότι ήταν πρωτόγνωρα τα νερά που έπεσαν το φετινό Ιανουάριο, παρουσιάζοντας σχετικά στοιχεία από τοπικό μετεωρολόγο. Παρατήρησε ότι η κατάσταση σήμερα σε σχέση με τις 14 Ιανουαρίου έχει επιδεινωθεί και ευχήθηκε “να μείνει εδώ”.

Γ.Σ.