Πέμπτη, 03 Οκτωβρίου 2019 08:59

Εντείνονται οι αντιδράσεις για Κουκούτση στο Δήμο Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Εντείνονται οι αντιδράσεις για Κουκούτση στο Δήμο Καλαμάτας

 

Εντείνονται οι αντιδράσεις για τη συνεργασία της δημοτικής αρχής Καλαμάτας με τον συνδυασμό “Καλαμάτα Πόλη Ενωμένη” του τέως βουλευτή Δημήτρη Κουκούτση.

Με χθεσινές τους ανακοινώσεις ο ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας, καθώς και οι παρατάξεις του Μανώλη Μάκαρη και της Τόνιας Κουζή, εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους για αυτή τη συνεργασία με αφορμή τις ιδεολογικές αναφορές Κουκούτση στο χώρο της Ακροδεξιάς.

Ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας αναφέρει χαρακτηριστικά: “Καμιά θέση ευθύνης στους ακροδεξιούς στο Δήμο Καλαμάτας!” και συνεχίζει: “Τον υπόδικο και αμετανόητο πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής Δημήτρη Κουκούτση «ξεπλένει» η παράταξη του δημάρχου Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλου, επίσημου υποψηφίου της Νέας Δημοκρατίας, με χρίσμα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τοποθετώντας τον στην Επιτροπή Παιδείας του δήμου και στο Σύνδεσμο Υδρευσης Δήμων Καλαμάτας και Μεσσήνης, με την προοπτική να προταθεί και να εκλεγεί πρόεδρός της, προσφέροντάς του έτσι θέση έμμισθη! Τη στιγμή που οι πολίτες καταδίκασαν με την ψήφο τους την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, οι φασίστες βρίσκουν τρόπο να «φωλιάσουν» και να αξιοποιηθούν στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Με την κορύφωση της δίκης της Χρυσής Αυγής, αλλά και τις τελευταίες περιπτώσεις άμεσης συνεργασίας της με το κόμμα της ΝΔ στο χώρο της αυτοδιοίκησης, η αντιφασιστική δράση του λαού και της νεολαίας πρέπει να δυναμώσει ακόμα περισσότερο”.

Από την πλευρά της η παράταξη “Ανοιχτός Δήμος - Ενεργοί Πολίτες” του Μανώλη Μάκαρη επισημαίνει: “Η επιλογή της δημοτικής αρχής Καλαμάτας να προχωρήσει τελικά στην ανοιχτή συνεργασία και να τοποθετήσει σε θέσεις νομικών προσώπων τον πρώην χρυσαυγίτη υπόδικο βουλευτή για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση Δ. Κουκούτση, αποτελεί βαρύ πλήγμα στη δημοκρατία αλλά και τοπικά αποτελεί προσβολή στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας που προσφάτως εκλέχτηκε με τη βούληση του καλαματιανού λαού. Είναι πανελλήνια αρνητική πρωτοτυπία η ανοιχτή συνεργασία με υπόδικο πρώην βουλευτή ναζιστικής οργάνωσης και  αναρωτιόμαστε ποια "προγραμματική σύγκλιση" οδήγησε στην πλειοδοσία παραχώρησης τόσων θέσεων. Η παράταξή μας «Ανοιχτός Δήμος - Ενεργοί Πολίτες» αντέδρασε αμέσως και καταδίκασε την αδιανόητη ενέργεια της νέας δημοτικής αρχής. Επιβάλλεται η συσπείρωση των δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου, σε διαρκή αγώνα αποτροπής της επικράτησης του ακροδεξιού άξονα και της λογικής του στη διοίκηση της πόλης μας. Θα εξακολουθήσουμε να εργαζόμαστε όπως και την προηγούμενη περίοδο με συνεχείς παρεμβάσεις και προτάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα συμφέροντα των πολιτών, την εμβάθυνση της δημοκρατίας και την αναπτυξιακή οικολογική προοπτική του δήμου μας”.

Τέλος η παράταξη “Καλαμάτα Τόπος Ζωής” της Τόνιας Κουζή σε ανακοίνωσή της με τίτλο “Ο νέος δήμαρχος Καλαμάτας συμπορεύτηκε με υπόδικο ακροδεξιό πρώην βουλευτή της ΧΑ” αναφέρει: “Τουλάχιστον ο νέος δήμαρχος μας βγάζει από τον κόπο να ψάχνουμε τίτλο. Μία απλή περιγραφή της πολιτικής πραγματικότητας που έχει πλέον σχηματιστεί στο Δήμο Καλαμάτας είναι αρκετή. Το δεύτερο καλό με τις επιλογές του δημάρχου είναι ότι δικαιώνει όσους προδίκαζαν αυτά που συμβαίνουν τώρα αλλά και επιβεβαιώνει όλες τις εικαζόμενες συμφωνίες που έγιναν κάτω από το τραπέζι. Η περίφημη συνεργασία για την οποία όλες οι παρατάξεις ρητόρευαν πριν τις εκλογές έπρεπε να διαμορφώνεται με δημόσιες πολιτικές συμφωνίες βάσει των οποίων θα έκριναν οι πολίτες ποιον θα ψηφίσουν. Αντίθετα αποδεικνύεται ότι το παλιό πολιτικό προσωπικό συγχέει τη συνεργασία με τη συναλλαγή. Ανταλλάσσουν θέσεις και αξιώματα με ψήφους και στηρίξεις ικανοποιώντας τις προσωπικές τους ατζέντες.

Αυτό που συμβαίνει εδώ και ένα μήνα στο Δήμο Καλαμάτας, όπως έχουμε ξαναπεί, είναι μία τραγική διαστρέβλωση της έννοιας της δημοκρατίας. Δεν πρέπει όμως να μας κάνει εντύπωση, ειδικά από ανθρώπους που συμπορεύονται με την Ακροδεξιά. Προφανώς ο κ. Βασιλόπουλος και όσοι συνεργάζονται μαζί του προτιμούν να στηριχθούν στην Ακροδεξιά και όχι σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο που μέχρι τώρα διαψεύδει όλα τα καταστροφολογικά σενάρια ακυβερνησίας, ψηφίζοντας με γνώμονα τη λογική και το δημόσιο συμφέρον και όχι με βάση πολιτικές επιδιώξεις”. Και συνεχίζει: “Βέβαια ο νυν δήμαρχος δεν θα είχε και άλλη επιλογή. Για να ανοίξει η πόρτα της εξουσίας του Δήμου Καλαμάτας έπρεπε να κρυφτούν πίσω του κι άλλες παρατάξεις. Μία παράταξη μπήκε και βγήκε -αν και με απώλειες-, μια παράταξη μπαινοβγαίνει κατά το δοκούν και η τελευταία παράταξη μπήκε από το ακροδεξιό παράθυρο. Τέτοιες συμφωνίες πάντα θα εκθέτουν τη δημοτική αρχή. Το τρίτο καλό με τις επιλογές του δημάρχου είναι ότι δικαιώνει την επιλογή μας να ασχοληθούμε με τα κοινά του τόπου μας. Η “Καλαμάτα Τόπος Ζωής” είναι “προϊόν” της ανάγκης μας να ζήσουμε σε έναν τόπο που εξελίσσεται, που κάνει πράξη τη μετάβαση στο οραματικό αύριο, που θα γίνει τόπος αναφοράς για εμάς και τα παιδιά μας. Δικαιώνει την επιλογή μας να μην αφήσουμε αυτό το αύριο στα χέρια ιδιοτελών πολιτικών καριέρας, καιροσκόπων και υποκριτικά μετανιωμένων ακροδεξιών. Δικαιώνει την επιλογή μας να ξενυχτάμε για να μελετάμε, να ετοιμάζουμε προτάσεις, να παρεμβαίνουμε, να μαθαίνουμε, να ελέγχουμε και κυρίως για να παλεύουμε αυτό το αύριο να μην είναι απλά καλύτερο από το χτες αλλά να είναι το αύριο που μας αξίζει. Και σίγουρα στην πόλη δεν αξίζει υποκρισία και φασισμός”.


NEWSLETTER