Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2019 09:41

Το Ανοιχτό Θέατρο ξανά στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον

 

Το θέμα του ανοιχτού θεάτρου επανέρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου, με σκοπό να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί.

Πρόκειται για την έγκριση του ανακεφαλαιωτικού πίνακα εργασιών και την παράταση ολοκλήρωσης του έργου μέχρι το τέλος του χρόνου, που δεν πέρασε στην προηγούμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου στις 29 Οκτωβρίου (18 ψήφοι κατά, 17 υπέρ και 5 λευκά).

Την εισήγηση είχαν καταψηφίσει οι παρατάξεις Κοσμόπουλου, Μαρ. Οικονομάκου, Μάκαρη, “Λαϊκή Συσπείρωση”, η Τόνια Κουζή και ο Μιχάλης Αντωνόπουλος. Την είχαν υπερψηφίσει οι παρατάξεις δημοτικής αρχής, Αλειφέρη, Κουκούτση, ο Ανδρέας Καραγιάννης από την παράταξη του Βασίλη Τζαμουράνη και ο ανεξάρτητος σύμβουλος Παύλος Κλάδης, ενώ λευκό είχαν ψηφίσει η παράταξη Τζαμουράνη και ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμάτας Παναγιώτης Λύρας.

Να ξεκαθαρίσουμε, πάντως, ότι η ολοκλήρωση δεν αφορά όλο το έργο, καθώς δεν περιλαμβάνει τις μεταλλικές κερκίδες, αλλά το κτηριακό μέρος και τον περιβάλλοντα χώρο.

Σύμφωνα με την εισήγηση της δημοτικής αρχής που είχε παρουσιάσει ο αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης, έχει αποφασιστεί σε συνεργασία με τη Διαχειριστική Αρχή, καθώς το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, ο ανάδοχος να ολοκληρώσει τις εργασίες οικοδομικού χαρακτήρα και το υπόλοιπο του έργου, το πιο σημαντικό που αφορά τις κερκίδες, να προκηρυχθεί ως δεύτερο υποέργο.

Οι ενστάσεις και οι αντιρρήσεις που διατυπώθηκαν στη συνεδρίαση της 29ης Οκτωβρίου, αφορούσαν τη χωροθέτηση του έργου και την κατασκευή του δίπλα στο Νέδοντα, σε πλημμυρική ζώνη, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο Νέδοντας δεν έχει οριοθετηθεί (τώρα ξεκίνησε η οριοθέτηση).

Να σημειωθεί ότι η επιλογή της χωροθέτησης στην περιοχή του Νέδοντα (στο χώρο που ήταν το φυτώριο του δήμου) ήταν του τέως δημάρχου Παναγιώτη Νίκα και της προηγούμενης δημοτικής αρχής, ενώ για τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ συνέβαλε καθοριστικά ο Μεσσήνιος υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης.

Το έργο είναι προϋπολογισμού 998.000 ευρώ και υλοποιείται από την εταιρεία Vasartis Α.Ε. με έκπτωση 53,33%.

Τις επόμενες μέρες μετά την καταψήφιση:

Σε ανακοίνωσή του ο αντιδήμαρχος Ν. Μπασακίδης, μεταξύ άλλων, δίνοντας διευκρινίσεις, σημείωσε: “Το θέατρο χωροθετήθηκε στην παρόχθια ζώνη του Νέδοντα, βόρεια της Κεντρικής Αγοράς και στην αρχή της οδού Χρήστου Μαλαπάνη, διότι η συγκεκριμένη θέση υπερτερούσε έναντι των άλλων, λόγω της προσβασιμότητάς της, αλλά και των κλιματολογικών συνθηκών, κατά τους θερινούς μήνες. Η πρόταση απορρίφθηκε οριακά και θα υποβληθεί και πάλι, με επιπλέον τεκμηρίωση, που να απαντά σε ερωτήματα τα οποία τέθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης, κυρίως από τις παρατάξεις των κ.κ. Κοσμόπουλου και Τζαμουράνη. Παρ’ όλα αυτά, παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής προστασίας και βελτίωσης της παροχετευτικότητας του Νέδοντα, έχουν σχεδιαστεί να γίνουν σύμφωνα με όσα θα προτείνει η μελέτη οριοθέτησης του Νέδοντα από την οδό Σπάρτης και άνω και η οποία έχει ήδη ανατεθεί και αναμένεται η εκπόνησή της”.

Για το σημαντικό αυτό θέμα σε ανακοίνωσή του τοποθετήθηκε και ο Β. Τζαμουράνης που ως διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τα στοιχεία του έργου. Μεταξύ άλλων παρατήρησε: “Αναφορικά με τη χωροθέτηση του έργου στο χώρο του παλιού φυτωρίου του δήμου, βόρεια της Κεντρικής Αγοράς, τα κριτήρια που επικράτησαν γι’ αυτή την επιλογή ήταν: Η μικρή απόσταση της θέσης από το κέντρο της πόλης που επιτρέπει την προσπέλαση του κοινού στο ανοικτό θέατρο πεζή. Η ύπαρξη έτοιμου και επαρκούς χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων στον παρακείμενο χώρο της αγοράς. Η εύκολη προσπέλαση από τον αυτοκινητόδρομο και την ε.ο Καλαμάτας-Σπάρτης. Η γειτνίαση και οπτική επαφή με το Κάστρο της πόλης. Το ιδιαίτερα δροσερό μικροκλίμα της περιοχής από το φαράγγι του Νέδοντα που είναι μεγάλο πλεονέκτημα για το καλοκαίρι, όπου θα λειτουργεί κυρίως το ανοικτό θέατρο.

Οσον αφορά τον κίνδυνο πλημμύρισης του έργου, επισημαίνεται ότι η στάθμη κατασκευής της σκηνής του θεάτρου έχει καθορισθεί ψηλότερα από την παρακείμενη μάντρα του ποταμού και περίπου 1 μέτρο ψηλότερα από τη στάθμη της γέφυρας της οδού Σπάρτης, ενώ οι υπόλοιπες κατασκευές του ανοικτού θεάτρου θα βρίσκονται σε ακόμα ψηλότερες στάθμες. Αυτό σημαίνει με απλά λόγια ότι για να πλημμυρίσει το έργο πρέπει το νερό του ποταμού να περάσει πάνω από τη γέφυρα και μάλιστα αρκετά ψηλά.

Ετσι λοιπόν θεωρώ ότι, όπως τόνισα και κατά τη συζήτηση του θέματος στο Δ.Σ., το έργο πρέπει να συνεχισθεί και να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν, ώστε η πόλη μας ν’ αποκτήσει ένα ακόμη σύγχρονο χώρο για τη διοργάνωση μεγάλων πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων με τις απαραίτητες υποδομές (πρόσβαση ΑΜΕΑ, επάρκεια ηλεκτρικής ισχύος, πυροπροστασία, πάρκινγκ κ.ά.) και  αδειοδοτήσεις, που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν το Κάστρο αλλά και κανένας άλλος ανοικτός χώρος στην Καλαμάτα”.

Γ.Σ.