Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2020 14:40

ΣΒΑΚ Καλαμάτας: Δέσμευση φορέων για συμμετοχή στο διάλογο

Γράφτηκε από τον

Φορείς της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας δεσμεύτηκαν ότι θα συμμετάσχουν και θα καταθέσουν τις απόψεις τους για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ), που εκπονεί ο δήμος της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Η δέσμευσή τους καταγράφηκε το βράδυ της Δευτέρας στην 1η συνάντηση του Δικτύου Φορέων για το ΣΒΑΚ, στο ιστορικό Δημαρχείο, ενώ τους μοιράστηκε και ένα Σύμφωνο Συμμετοχής. Στην ίδια συνάντηση επισημάνθηκε η ανάγκη για μεγαλύτερη δημοσιότητα όσον αφορά το ΣΒΑΚ, ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες να μετάσχουν στη διαβούλευση και να καταθέσουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους.

Ο ανάδοχος μελετητής Στέλιος Ευσταθιάδης παρατήρησε ότι “υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα φορέων κι εμείς πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή, το καλύτερο για την πόλη”.

Η προχθεσινή συνάντηση έγινε υπό τον συντονισμό του αντιδημάρχου Νίκου Μπασακίδη, παρουσία του αναδόχου, μελών της Ομάδας Εργασίας του δήμου, αλλά και του δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου.

Ο δήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος τόνισε τη σπουδαιότητα του ΣΒΑΚ για την ποιότητα ζωής στην πόλη, και την ανάγκη να μην αντιμετωπίζονται οι παρεμβάσεις μεμονωμένα, αλλά υπό έναν συνολικό σχεδιασμό. Επίσης, ζήτησε την ενεργή συμμετοχή των εκπροσώπων του Δικτύου Φορέων με κατάθεση προτάσεων, αλλά και τη διεύρυνση του Δικτύου.

Ο ανάδοχος του έργου παρουσίασε τους στόχους και τη μεθοδολογία εκπόνησης του ΣΒΑΚ, ενώ ενημέρωσε για τις εργασίες που εκπονούνται την παρούσα χρονική στιγμή και για τα μελλοντικά βήματα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται μετρήσεις κυκλοφορικού φόρτου και σύνθεσης κυκλοφορίας με αυτόματους μετρητές, έρευνα μετακινήσεων με ερωτηματολόγια, μετρήσεις επιβατικής κίνησης, καταγραφή των χαρακτηριστικών μεγεθών της στάθμευσης, συλλογή στοιχείων ατυχημάτων, ενώ διανέμει και φυλλάδια με σκοπό την ενεργοποίηση των πολιτών και την κατάθεση προτάσεων στον ιστότοπο svak.kalamata.gr, ο οποίος παρουσιάστηκε στους εκπροσώπους των φορέων.

Οπως αναφέρθηκε, μετά τη συλλογή όλων των απαραίτητων δεδομένων, ο ανάδοχος θα προχωρήσει στην αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης και στην κατάθεση εναλλακτικών προτάσεων, οι οποίες θα τεθούν υπόψη του Δικτύου Φορέων για σχολιασμό.

Υπενθυμίζεται ότι το ΣΒΑΚ βασίζεται στη συμμετοχική διαδικασία όλων των εμπλεκομένων φορέων, καθώς και άλλων άμεσα ενδιαφερομένων οργανισμών, και όχι μόνο στη συμμετοχή του επισπεύδοντος φορέα. Υπογράφοντας το Σύμφωνο Συμμετοχής που μοιράστηκε, ο φορέας συμφωνεί να παρέχει απρόσκοπτα τα απαραίτητα στοιχεία και δεδομένα που απαιτούνται για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του ΣΒΑΚ, αλλά και να συμμετέχει ενεργά καθ’ όλη τη διαδικασία ανάπτυξής του.

Αναλυτικά όσον αφορά τις τοποθετήσεις που καταγράψαμε:

Ο ανάδοχος μελετητής Στέλιος Ευσταθιάδης ενημέρωσε ότι οποιοσδήποτε φορέας μπορεί να καταθέσει την πρότασή του, όπως και πολίτης, στο svak.kalamata.gr, επισημαίνοντας πως είναι μια πλατφόρμα ανταλλαγής ιδεών και απόψεων. Ανέφερε πως “η άποψη ενός φορέα είναι πιο βαρύνουσα σε σχέση με ενός πολίτη, γιατί εκπροσωπεί αρκετά πρόσωπα”. Και εξήγησε ότι “για τα αντικρουόμενα συμφέροντα φορέων εμείς πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή, το καλύτερο για την πόλη”, ενώ προέτρεψε τους εκπροσώπους των φορέων “να υπογράψουμε ένα Σύμφωνο ότι θα κινηθούμε μαζί”.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμάτας Παναγιώτης Λύρας ζήτησε “να ακούσουμε τα πάντα απ’ όλους” και να υπάρξουν εφαρμογές για κατάθεση προτάσεων στο ΣΒΑΚ σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Ηλίας Καλφακάκος, μέλος της παράταξης “Καλαμάτα Τόπος Ζωής”, ρώτησε αν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για το ΣΒΑΚ και ο κ. Ευσταθιάδης απάντησε πως “υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα σύμφωνα με τη σύμβαση, στις 11 Απριλίου τελειώνει η α’ φάση”.

Ο εκπρόσωπος των μελετητών εξήγησε ότι το ΣΒΑΚ “θα λέει προωθήστε την κίνηση ΑμεΑ ή μπορεί να λέει άσε το αυτοκίνητό σου και κινήσου με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και το ποδήλατο”.

Η Τόνια Κουζή, επικεφαλής της “Καλαμάτα Τόπος Ζωής”, ζήτησε συμμετοχή στη διαβούλευση των νέων από 17 έως 24 χρόνων, και αφού ρώτησε “ποιος δίνει το όραμα για τη Ναυαρίνου”, ζήτησε να το δώσει η δημοτική αρχή και πάνω σε αυτό να αναπτυχθεί διάλογος.

Η Νατάσσα Κυριακοπούλου, εκπρόσωπος του ΤΕΕ Πελοποννήσου, ρώτησε αν “τρωτά κατασκευαστικά σημεία σε πεζόδρομους και ποδηλατόδρομους μπορούν να διορθωθούν”.

Η διευθύντρια Προγραμματισμού Παναγιώτα Κουράκλη παρατήρησε πως υπάρχει προβληματισμός για την εμπλοκή των ΣΒΑΚ με τον πολεοδομικό σχεδιασμό και σχολίασε θετικά την κατεύθυνση τα ΣΒΑΚ να ενσωματώνονται στα Τοπικά Χωρικά Σχέδια.

Ο Γιώργος Εγγλέζος, εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου, εκτίμησε ότι “είναι μια ευκαιρία να γίνει μελέτη για λειτουργικότητα του κέντρου”. Ανέφερε πως “έχουν γίνει προχειρότητες στους ποδηλατόδρομους” και έκανε λόγο για καταστήματα που έχουν ανάγκη φορτοεκφόρτωσης.

Ο εκπρόσωπος του Τμήματος Τροχαίας Νίκος Σινάπης είπε ότι στις γιορτές επιβαρύνεται κυκλοφοριακά το κέντρο (Αριστομένους, Νέδοντος, Αρτέμιδος) και στάθηκε στο σημείο σύνδεσης του πεζόδρομου και του δρόμου στην Αριστομένους (έξω από την Εθνική Τράπεζα). Μίλησε, ακόμα και για σημεία όπου γίνονται ατυχήματα.

Ο εκπρόσωπος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Μεσσηνίας Γιάννης Κάντζας ανέφερε ότι “όπου μπορούμε να βοηθήσουμε, θα το κάνουμε. Προβλήματα υπάρχουν κυρίως στην Αθηνών και στην Αρτέμιδος. Είναι σημαντικό που θα έχουμε άποψη”.

Ο εκπρόσωπος των Ιδιοκτητών Ταξί Γιάννης Κουφός διαβεβαίωσε ότι θα καταθέσουν προτάσεις.

Ο εκπρόσωπος του Αστικού Καλαμάτας Γιώργος Καλογερόπουλος είπε ότι “είμαστε σε συνεργασία με τους εκπροσώπους του ΣΒΑΚ” και παρατήρησε πως “υπάρχει πρόβλημα πρόσβασης σε στάσεις, ιδιαίτερα για ΑμεΑ, υπάρχουν παρκαρισμένα αυτοκίνητα”.

Ο εκπρόσωπος των ιδιοκτητών ΔΧ φορτηγών Βασίλης Λιάππας είπε ότι για την φορτοεκφόρτωση “θέλουμε 8 με 11.30 το πρωί και θέλουμε χώρους σε Αριστομένους, Βασ. Γεωργίου, Σιδηροδρομικού Σταθμού, Αθηνών και να επιτρέπονται και μεγαλύτερα φορτηγά. Στη Βαλαωρίτου και στην Ιατροπούλου, λόγω των δέντρων δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε”.

Ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Κώστας Βλαχονικολός είπε ότι “οι επαγγελματίες έχουν διαφορετικές απαιτήσεις και προβληματισμούς”. Εκανε λόγο για έλλειψη θέσεων στάθμευσης και για πρόβλημα φορτοεκφόρτωσης και ενημέρωσε πως θα γίνει συνάντηση για το ΣΒΑΚ στο Επιμελητήριο.

Γ.Σ.