Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2020 08:29

Διάσωση και ταξινόμηση αρχείων της Κορώνης

Διάσωση και ταξινόμηση αρχείων της Κορώνης

 

 

Τη διάσωση, συγκέντρωση και ταξινόμηση των αρχείων των κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας Κορώνης από το 1839, αποφάσισαν ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας και η προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ) Ν. Μεσσηνίας Σία Μηλίτση-Νίκα.

Αυτό αποφασίστηκε ύστερα από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου στο δημοτικό κατάστημα Κορώνης, παρουσία και των αντιδημάρχων Δημήτρη Σιψά και Διονύση Αγγελόπουλου, των προέδρων των Κοινοτήτων Κορώνης και Χαρακοπιού Νίκου Γιαλλελή και Γιώργου Τσώνη, αντίστοιχα, καθώς και κλιμακίου των ΓΑΚ.

Στόχος της διαδικασίας, σύμφωνα με την ενημέρωση από το δήμο, “είναι να διατηρηθούν τα έγγραφα και να γίνουν κτήμα των δημοτών και ιδιαίτερα των ομογενών που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στο αρχείο του δημοτικού καταστήματος, των μελετητών και των διάφορων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Στη συνάντηση, οι παρευρισκόμενοι αντάλλαξαν απόψεις και συμφωνήθηκε να ψηφιοποιηθούν πρώτα τα έγγραφα της Κοινότητας Κορώνης και σε δεύτερη φάση της Κοινότητας Χαρακοπιού και των υπόλοιπων 8 κοινοτήτων της Δ.Ε. Κορώνης”.

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του ο δήμαρχος Π. Καρβέλας παρατήρησε ότι “μια τόσο σημαντική εργασία, χάρη στις άοκνες προσπάθειες όλων των αρμοδίων φορέων, οι οποίοι συνεργάζονται άριστα, λαμβάνει σάρκα και οστά. Σε λίγο καιρό θα είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε στους πολίτες τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση στα αρχεία του δήμου, προκειμένου να διανθίσουν τις πληροφορίες τους για ιστορικές και πολιτιστικές έρευνες και λοιπές διαδικασίες”.

Η προϊσταμένη των ΓΑΚ Μεσσηνίας Σία Μηλίτση-Νίκα είπε στην “Ε” ότι “έχουμε ξεκινήσει τις προσπάθειες να διασώσουμε τα αρχεία της τοπικής αυτοδιοίκησης, τα οποία είναι εξαιρετικά και με πολύτιμα στοιχεία για τη διοικητική, οικονομική, δημογραφική και κοινωνική ζωή του τόπου τους”. Υπενθύμισε πως “ξεκινήσαμε από τους καλλικρατικούς Δήμους Καλαμάτας και Δυτικής Μάνης” και σημείωσε: “Πριν από λίγες ημέρες άνοιξε ο δρόμος για τα αρχεία του Δήμου Πύλου - Νέστορος. Αρχίσαμε από την Κορώνη, από το κτήριο “Πανόραμα” απ’ όπου συγκεντρώσαμε τα αρχεία, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, πρακτικά του Κοινοτικού Συμβουλίου από το 1916, δημοτολόγιο Κορώνης από το 1901, μητρώο αρρένων από το 1839 (έχει γίνει αντιγραφή του το 1914), πρωτόκολλα αλληλογραφίας, βιβλία επισιτισμού και αποθεμάτων της Ούνρα”.

Ενημέρωσε ότι “θα πάμε και στις άλλες κοινότητες της Δ.Ε. Κορώνης, άμεσα στο Χαρακοπιό και το Βασιλίτσι” κι επεσήμανε πως “το θέμα είναι να διασωθούν τα αρχεία, τα οποία πρέπει να είναι συγκεντρωμένα και να ξέρει ο ερευνητής ότι εδώ θα βρει τις πηγές που αναζητεί”.

Τέλος, η κ. Μηλίτση παρατήρησε ότι “υπάρχουν αρχεία συμβολαιογραφικά, δικαστικά, επιχειρήσεων, εργοστασίων, τα οποία βρήκαμε σε σοφίτες μέσα στη σκόνη και τα διασώσαμε. Κάποια απ’ αυτά είναι ψηφιοποιημένα”.

Γ.Σ.