Τρίτη, 24 Μαρτίου 2020 07:56

“Κόκκινη γραμμή” για δόμηση στο λιμάνι της Καλαμάτας

“Κόκκινη γραμμή” για δόμηση στο λιμάνι της Καλαμάτας

 

Να περιοριστεί η δόμηση, να μειωθεί ο συντελεστής δόμησης που δίνει κτήρια με επιπλέον 3.000 τ.μ. στη χερσαία ζώνη του λιμανιού και να μπουν “κόκκινες γραμμές” σε περιοχές που δεν πρέπει να κτιστούν, συμφώνησαν χθες δημοτική αρχή και μειοψηφίες για την επικαιροποίηση του μάστερ πλαν, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας που έγινε με τηλεδιάσκεψη.

Μετά από συζήτηση 3 και πλέον ωρών για το συγκεκριμένο θέμα, η συνεδρίαση διακόπηκε κατά τη λήψη της απόφασης. Και αποφασίστηκε να συνεχιστεί σήμερα στις 2 το μεσημέρι, μετά από επικοινωνία του δημάρχου κι επικεφαλής των παρατάξεων των μειοψηφιών, ώστε να οριστικοποιηθούν τα σημεία σύγκλισης και να ψηφιστεί στο Συμβούλιο μια απόφαση με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, που θα συγκεράσει την εισήγηση και τις προτάσεις που κατατέθηκαν για τη μελέτη επικαιροποίησης του μάστερ πλαν του λιμανιού.

Αρχικά, οι μειοψηφίες ζήτησαν την αναβολή ενός τόσου σημαντικού θέματος, όμως τελικά συζητήθηκε, καθώς η δημοτική αρχή εξέφρασε την ανησυχία της για τον κίνδυνο να χαθεί η χρηματοδότηση 3,5 εκ. ευρώ για το έργο του αγωγού ομβρίων της οδού Ευριπίδου (καταλήγει στον προλιμένα, στον ανατολικό υπήνεμο μόλο στα “Βραχάκια”), του οποίου η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων έχει περιληφθεί στη μελέτη επικαιροποίησης.

Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος είπε ότι “αυτά που είχαν προταθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, έχουν περιληφθεί στο μάστερ πλαν” και παρατήρησε πως “το μόνο επιπλέον είναι ο συντελεστής δόμησης. Και είπαμε υπό προϋποθέσεις, όχι παντού δόμηση. Ερχόμαστε να βάλουμε τις κόκκινες γραμμές”.

Η γενική διευθύντρια του δήμου Παναγιώτα Κουράκλη που έκανε αναλυτική ενημέρωση για τη μελέτη του επικαιροποιημένου μάστερ πλαν, είπε πως είναι ένα μακρόπνοο σχέδιο και το συνολικό κόστος των έργων που προβλέπονται, είναι 41.180.000 ευρώ. Διευκρίνισε ότι από το 2008 είναι οι ίδιοι μελετητές, με στόχο την προφύλαξη της φυσιογνωμίας του λιμανιού και μεταξύ άλλων ανέφερε πως “δεν αλλοιώνεται η φυσιογνωμία του. Υπάρχει ζώνη κολύμβησης στον προλιμένα, κανένα κτίσμα δεν θα διαταράξει τη φυσιογνωμία”. Τάχθηκε υπέρ της επιπλέον δόμησης, εκτίμησε ότι “μόνο με ΣΔΙΤ μπορούν να δοθούν τόσα χρήματα” και παρατήρησε: “Δεν υπάρχει κάτι σκοτεινό που να μην είναι γνωστό από το 2018. Είναι μελέτη που δίνει προοπτική στο λιμάνι”.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ενημέρωσε ότι “οι αποθήκες γίνονται πράσινο. Το λιμάνι θα λειτουργεί συνδυαστικά με τη μαρίνα. Η ΕΣΑΛ θα έχει το ρυθμιστικό ρόλο στο τέλος και συμφώνησε να μειωθεί ο συντελεστής δόμησης”.

Ο δήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος συμφώνησε ως εναλλακτική λύση να επεκταθούν, με βάση όσα προβλέπονται, ο σταθμός εξυπηρέτησης στο “χιλιόμετρο” και η νέα αποθήκη στη δυτική πλευρά, καθώς και η αποθήκη για τα μέγα γιοτ και οι νέες ναυταθλητικές εγκαταστάσεις. Ξεκαθάρισε, όμως, ότι το Πάρκο Λιμενικού δεν θα πειραχτεί και δήλωσε πως δεν θα κτιστεί το παραλιακό μέτωπο από Τσαμαδού έως Φαρών και Ακρίτα και από τη Μεγάλου Αλεξάνδρου έως τον ανατολικό υπήνεμο μόλο στα “Βραχάκια”, ενώ παραδέχθηκε πως υπάρχει ζήτημα με τους χώρους στάθμευσης μπροστά από το Λιμεναρχείο.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Κοσμόπουλος εξέφρασε τη συμφωνία του με την προτεινόμενη δόμηση, διαφωνώντας με την επιπλέον και παρατήρησε πως δεν χρειάζεται επιπλέον δόμηση στις ναυταθλητικές εγκαταστάσεις. Πρότεινε εγκάρσιες πλωτές εξέδρες για τους αλιείς στον ανατολικό υπήνεμο μόλο, επέμεινε στην αποδέσμευση του Πάρκου Λιμενικού και των οδών Ανάληψης και Ψαρών από τη χερσαία ζώνη και ζήτησε να περιοριστεί η επιπλέον δόμηση.

Ο επικεφαλής του “Πρότυπου Δήμου” Βασίλης Τζαμουράνης διαφώνησε με το νέο κρηπίδωμα μπροστά από το ΝΟΚ, έκανε λόγο για ασφυκτική έλλειψη χώρων στάθμευσης και ζήτησε να μην μπουν νέα κτήρια στο παραλιακό μέτωπο. Πρότεινε να δημιουργηθούν ναυτικό μουσείο και αίθουσα τέχνης και να χωροθετηθούν αλλού οι ναυταθλητικές εγκαταστάσεις, χαρακτηρίζοντας υπερβολικά τα δύο κτήρια που προβλέπονται.

Η επικεφαλής της παράταξης “Καλαμάτα Ξεκινάμε” Μαρία Οικονομάκου συμφώνησε με την κατεδάφιση των αποθηκών και ζήτησε να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις των μειοψηφιών.

Η αντιδήμαρχος Ελένη Αλειφέρη παρατήρησε ότι δεν θα πρέπει να περιορίσουμε τις ναυταθλητικές εγκαταστάσεις.

Ο επικεφαλής του “Ανοιχτού Δήμου” Μανώλης Μάκαρης τάχθηκε κατά της επιπλέον δόμησης και συμφώνησε με τις “κόκκινες γραμμές”. Εξέφρασε την ανησυχία του μήπως το λιμάνι χάσει το χαρακτήρα του και πρότεινε να έχει όλες τις χρήσεις και όχι μόνο τουριστική.

Η επικεφαλής της παράταξης “Καλαμάτα Τόπος Ζωής” Τόνια Κουζή δήλωσε αντίθετη με την κατεδάφιση των αποθηκών, ζήτησε να αποδοθεί περισσότερος δημόσιος χώρος στον πολίτη και τάχθηκε υπέρ των ειδικών όρων δόμησης και των “κόκκινων γραμμών”.

Ο επικεφαλής της παράταξης “Πόλη Ενωμένη” Δημήτρης Κουκούτσης δήλωσε ότι η πόλη πρέπει να αποκτήσει ένα σημείο αναφοράς, όπως είναι το λιμάνι.

Ο σύμβουλος Μιχάλης Αντωνόπουλος είπε ότι “το παλιό λιμάνι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα έργα που θέλουμε να κάνουμε” και ζήτησε “να περιοριστούμε στους ελάχιστους όρους δόμησης”.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Καλαμάτας Παναγιώτης Λύρας ζήτησε να διατηρηθεί ο τουριστικός χαρακτήρας του λιμανιού που προηγείται, αλλά τάχθηκε υπέρ της μικτής χρήσης του.

Ολοκληρώνοντας τη συζήτηση ο δήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος παρατήρησε ότι “υπάρχει σύγκλιση, συμφωνούμε στις κόκκινες γραμμές” και κατέληξε: “Οταν οριοθετείς, περιορίζεις και τη δόμηση. Να μην αλλάξουμε το χαρακτήρα της χερσαίας ζώνης του λιμανιού, θέλουμε ήπια ανάπτυξη”.

Γ.Σ.