Παρασκευή, 05 Ιουνίου 2020 09:42

Πιλοτικό σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης στη Μεσσήνη (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

Πιλοτικό σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης εφαρμόζει ο Δήμος Μεσσήνης από την 1η Ιουλίου, στο κέντρο της πόλης.

Επίσης, από μεθαύριο 7 Ιουνίου μπορεί να δώσει επιπλέον χώρους για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων καταστημάτων σε δρόμους και πεζόδρομους της Μεσσήνης.

Σχετικές ανακοινώσεις έγιναν χθες από τους αρμόδιους αντιδημάρχους Τάσο Παπαγεωργίου και Κώστα Ρούτση.

Ειδικότερα, ο κ. Παπαγεωργίου παρατήρησε ότι το πιλοτικό σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης  στην πόλη έχει στόχο “την ευταξία, να λύσουμε το μείζον κυκλοφοριακό πρόβλημα και να κάνουμε πιο φιλική την πόλη μας στους επισκέπτες και κυρίως στους ποιοτικούς επισκέπτες, που αφήνουν χρήματα”. Ανέφερε ότι έχει γίνει διευρυμένη διαβούλευση και πως όλοι ομοφωνούν ότι επιβάλλεται το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον αντιδήμαρχο, τίθεται σε εφαρμογή την 1η Ιουλίου και προβλέπει 185 θέσεις ελεγχόμενης, 40 για δίκυκλα, 181 ελεύθερης, δωρεάν στάθμευσης και 32 ειδικές θέσεις, φορτοεκφόρτωσης, τουριστικών λεωφορείων, λεωφορείων, ταξί κ.λπ. Θα εφαρμοστεί ώρες καταστημάτων, περιμετρικά στην πλατεία Μεσσήνης και στο σημερινό πάρκινγκ και στην οδό Δημάρχου Κούτσικα (Μπούκας) έως την Κολοκοτρώνη.

Η ξυστή κάρτα μίας ώρας θα είναι μισό ευρώ και η προμήθεια καρτών θα γίνεται από συνεργαζόμενα καταστήματα. Τα πρόστιμα θα είναι αυτά που προβλέπει ο ΚΟΚ.

Ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι θα συνεχιστεί η διαβούλευση και με την εφαρμογή του μέτρου και θα υπάρχει επιτροπή παρακολούθησης του μέτρου, “για να κάνουμε το μέτρο όσο το δυνατόν πιο φιλικό στους επισκέπτες και τους κατοίκους”.

Σε όσους αντιδρούν και υποστηρίζουν ότι είναι εισπρακτικό μέτρο, παρατήρησε ότι “οικονομικά δεν πρόκειται να αποδώσει, δεν θα φέρει χρήματα, δεν θα κερδίσει ο δήμος”.

Είπε ότι πρόσφατα εξασφαλίστηκαν 22 επιπλέον δωρεάν θέσεις σε οικόπεδο, αναφέροντας πως “στόχος μας είναι να πετύχουμε περισσότερες ελεύθερες θέσεις περιμετρικά της πλατείας”. Επίσης, είπε ότι θέλουν να στελεχώσουν ακόμα καλύτερα τη Δημοτική Αστυνομία και περιμένουν να έρθει μια ακόμα υπάλληλος. “Με 4 συνολικά άτομα στη Δημοτική Αστυνομία δεν θα είμαστε ικανοποιημένοι”, ανέφερε ο αντιδήμαρχος κι ενημέρωσε ότι ελέγχους θα μπορεί να κάνει και ένας διοικητικός υπάλληλος σε μικτό κλιμάκιο.

Ο αντιδήμαρχος Κώστας Ρούτσης ενημέρωσε για την ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων καταστημάτων σε δρόμους και πεζόδρομους, στο πλαίσιο στήριξης των επαγγελματιών και σε συνοχή με ΚΥΑ λόγω κορονοϊού.

Οι δρόμοι όπου προβλέπεται ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων είναι: 28ης Οκτωβρίου, Φεσσά, Γαργαλίδου, Γεωργιάδου, Ποτήρη και Φίλια Σάρρα από το ύψος της Κορκονικήτα μέχρι το ύψος της Μερλοπούλου.

Ο κ. Ρούτσης είπε ότι το μέτρο θα ισχύσει από 7 Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου, από 8.15 το βράδυ έως 6 το πρωί. Και κάλεσε όσους ενδιαφέρονται, “να έρθουν να κάνουν αίτηση στο δήμο για χορήγηση παραπάνω τετραγωνικών”, διευκρινίζοντας ότι “η Οικονομική Υπηρεσία θα εγκρίνει, αν δεν παρακωλύεται η διέλευση πεζών”.

Τέλος, πληροφόρησε ότι στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θα εξεταστούν μειώσεις ή απαλλαγές δημοτικών φόρων και τελών σε κοινόχρηστους χώρους, λόγω του κορονοϊού και για τη χρονική διάρκεια πέραν του διμήνου.

Γ.Σ.