Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2020 16:10

Ψήφισμα για Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ από το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης

Γράφτηκε από την
Ψήφισμα για Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ από το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης

Τη στήριξή του στο εγχείρημα σύστασης Ομάδας Διαχείρισης και Προστασίας για την Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ εκφράζει με ομόφωνο ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης και επιβεβαιώνει την πρόθεσή του να συνδράμει με κάθε πρόσφορο τρόπο.

Την έκδοση του ψηφίσματος πρότεινε ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Νίκος Κοτταρίδης κι έκανε αποδεκτό ο δήμαρχος Γιώργος Αθανασόπουλος.

Αναλυτικά, το ψήφισμα: “Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μεσσήνης θέλοντας να ενισχύσει την προσπάθεια των παραγωγών να προστατεύσουν και να αναδείξουν στην παγκόσμια αγορά τα τοπικά προϊόντα, εκφράζει: Τη στήριξή του στο εγχείρημα σύστασης Ομάδας Διαχείρισης & Προστασίας για την Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ και επιβεβαιώνει την πρόθεσή του να συνδράμει με κάθε πρόσφορο τρόπο. Τη στήριξή του στην αίτηση τροποποίησης ήσσονος σημασίας των προδιαγραφών της Ελιάς Καλαμάτας ΠΟΠ, καλώντας την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να προχωρήσει άμεσα στις προβλεπόμενες ενέργειες. Την πρόθεσή του να προσφύγει από κοινού με φορείς της Μεσσηνίας, τόσο στο Συμβούλιο της Επικρατείας όσο και στο αρμόδιο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, εφόσον δεν ληφθεί πρωτοβουλία από τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για την απόσυρση της υπουργικής απόφασης Αποστόλου αναφορικά με την ονομασία της ποικιλίας Καλαμών, η οποία έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στους παραγωγούς και εκθέτει τη χώρα πανευρωπαϊκά.

Για τον Δήμο Μεσσήνης αποτελεί πάγια θέση η υποστήριξη φορέων της περιοχής που αναλαμβάνουν να προασπίσουν τοπικά εμβληματικά προϊόντα και η με οποιονδήποτε τρόπο στήριξη των παραγωγών της περιοχής μας, που αποτελούν πολύτιμο κεφάλαιο για την ταυτότητα του δήμου μας.

Ο Δήμος Μεσσήνης θα ενισχύσει με όλους τους αναγκαίους τρόπους, είτε θεσμικούς, είτε οικονομικούς τη δράση των φορέων. Παράλληλα προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα συμβάλουν στην προβολή και ανάδειξη των ελαιοκομικών προϊόντων καθώς και στην ενημέρωση με στόχο τη βελτίωση της παραγωγής.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μετά από διαβούλευση με όλα τα μέρη και όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές και ειδικά τη Μεσσηνία, θα πρέπει να προχωρήσει στη δημιουργία ενός φορέα εθνικής εμβέλειας για την επιτραπέζια ελιά, που θα προασπίζει τα συμφέροντα των παραγωγών και θα συμβάλει στην περαιτέρω ποιοτική αναβάθμιση του προϊόντος και την προώθησή του στις αγορές. Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Μεσσήνης θα είναι συμμέτοχος σε κάθε διαβούλευση”.


NEWSLETTER