Τρίτη, 11 Αυγούστου 2020 17:16

Θουρία: Καθαρισμός του ρέματος των Αγίων Θεοδώρων (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Θουρία: Καθαρισμός του ρέματος των Αγίων Θεοδώρων (βίντεο)

Παρέμβαση καθαρισμού του σκεπασμένου τμήματος του ρέματος των Αγίων Θεοδώρων στη Θουρία, πραγματοποίησε η ΔΕΥΑΚ σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμάτας και την Κοινότητα.

Ο καθαρισμός ήταν αναγκαίος, όμως είναι φανερό πως χρειάζεται έργο για να αντιμετωπιστεί οριστικά ο κίνδυνος πλημμυρών στη συγκεκριμένη περιοχή, που έχει δοκιμαστεί σκληρά στις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2016 και τα προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου, οι εργασίες έγιναν ενόψει του χειμώνα, αλλά και για κάθε έντονο καιρικό φαινόμενο, προκειμένου να προστατευτούν από πλημμυρικά φαινόμενα ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Η παρέμβαση έγινε σε συνεννόηση με την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, η οποία έχει και την αρμοδιότητα για τα ρέματα.

Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, ο οποίος επισκέφτηκε την περιοχή, συνοδευόμενος από τους αντιδημάρχους Γιάννη Μπάκα και Δημήτρη Μαστραγγελόπουλο, παρουσία του προέδρου της Κοινότητας Κώστα Κυριακόπουλου, σε δήλωσή του ανέφερε: “Το ρέμα των Αγίων Θεοδώρων στη Θουρία έχει δημιουργήσει προβλήματα κατά το παρελθόν, το γνωρίζουμε και στο πλαίσιο αυτό ήταν η πρωτοβουλία που αναλάβαμε. Δεν έχει σημασία ποιος έχει την αρμοδιότητα. Αυτή την έχει η Περιφέρεια, εμείς όμως οφείλουμε να συνεργαζόμαστε όπου μπορούμε και με τις δικές μας δυνάμεις να συμβάλουμε στο να γίνουν καθαρισμοί και παρεμβάσεις και να μην αντιμετωπίσουμε προβλήματα σε ενδεχόμενη έντονη νεροποντή. Τις ημέρες αυτές πραγματοποιήθηκε μεγάλος καθαρισμός του ρέματος στο τμήμα που καλύπτεται (απομακρύνθηκαν φερτά υλικά, σκάρες κ.λπ.) και θα συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση και σε άλλες περιοχές του δήμου, πάντα σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα και τη ΔΕΥΑΚ”.

Μιλώντας στην “Ε”, ο κ. Βασιλόπουλος παρατήρησε πως “ολοκληρώθηκε, καθαρίστηκε, είναι πεντακάθαρο αυτή τη στιγμή. Οπότε για τα επόμενα χρόνια δεν θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα φυσιολογικά. Θα προχωρήσουμε και πιο πάνω σε δύο πλατάνια που θέλουν κόψιμο, για να δημιουργήσουμε μια λεκάνη ηρεμίας. Η συνεργασία και η προσπάθεια θα συνεχιστεί. Η Περιφερειακή Ενότητα θα κάνει αυτό που πρέπει και μεις θα συνεισφέρουμε σ’ αυτό, γιατί έχουμε και άλλα τμήματα κλειστά κατά κύριο λόγο που μας προβληματίζουν, όπως το σημείο της λαγκάδας στη Γλαύκου που είναι κλειστό. Και αυτό θα πρέπει να το εξετάσουμε, να δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε”.

Ο πρόεδρος της Θουρίας Κώστας Κυριακόπουλος παρατήρησε ότι “μετά από 4 χρόνια κατάλαβαν το αυτονόητο, ότι έπρεπε να καθαριστεί το ρέμα, το βουλωμένο κομμάτι. Εγινε το αυτονόητο, καθαρίστηκε, ώστε οι άνθρωποι να αισθάνονται μια ασφάλεια. Τώρα πρέπει να γίνει ο σχεδιασμός του έργου, για να μπορέσουν να γίνουν επεμβάσεις για να μην υπάρχουν πλημμυρικά φαινόμενα. Πιστεύω ότι πρέπει να γίνει παρέμβαση πιο ψηλά, στον ορεινό όγκο για να πιάνει τα νερά ψηλά και να τα ρίχνει εκτός Θουρίας στον ποταμό Ξερίλα που είναι μεγάλος, η διάμετρός του είναι 14 μέτρα και παίρνει τα νερά”.

Ο κάτοικος της περιοχής Στάθης Γεωργακίλας είπε ότι “αυτά είναι ημίμετρα, δεν πρόκειται να λυθεί το θέμα αυτό, αλλά απ’ ό,τι φαίνεται υπάρχει διάθεση από τη δημοτική αρχή να βοηθήσει. Και απ’ ό,τι είπε και ο δήμαρχος είναι θέμα της Περιφέρειας, αλλά θα κάνουν μια παρέμβαση να γίνει μία λεκάνη. Φυσικά πρέπει να γίνει έργο και αφού είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας θα πρέπει να πιέσουν την Περιφέρεια. Εκείνο που πρόκειται να συμβεί, είναι η φύση που άνοιξε όλο αυτό το τμήμα που βλέπουμε -δεν το άνοιξε ο δήμος-, η φύση θα εκδικηθεί και θα ανοίξει και το υπόλοιπο μόνη της αν δεν το ανοίξουν”.

 

ΤΟ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΟ ΤΟΥ ΜΟΡΕΑ

Απαντώντας σε ερώτησή μας για το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο του “Μορέα”, ο δήμαρχος επεσήμανε ότι “ένα από τα ραντεβού που θα έχω αύριο (σήμερα) στην Αθήνα είναι και αυτό. Θα πάω στο υπουργείο Υποδομών για να μιλήσω και να δούμε πού βρίσκεται το αντιπλημμυρικό. Σε επικοινωνία που είχα πριν από δύο εβδομάδες με τον διευθυντή Συγκοινωνιακών Υποδομών κ. Καρνέση μου είχε πει τότε ότι προχωράει πάρα πολύ καλά. Ομως δεν ξέρω για ποιο λόγο δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα. Πάω επάνω και με την πίεση ενδεχομένως να καταφέρουμε πράγματα. Είναι ένα αντιπλημμυρικό που θα λύσει οριστικά το πρόβλημα της περιοχής μας. Είναι αναγκαίο το έργο αυτό. Μόνο μ’ αυτό το έργο θα λύσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν, με τη διευθέτηση των υδάτων από ψηλά. Δεν υπάρχει άλλη λύση, μόνο αυτή η λύση υπάρχει. Στη Γλαύκου π.χ. δεν μπορούμε να επέμβουμε, αν δεν υπάρξει διευθέτηση νωρίτερα και σε όλα τα ρέματα και ποτάμια”.

Γ.Σ.

 

 

 


NEWSLETTER