Πέμπτη, 20 Αυγούστου 2020 08:49

Σύσκεψη για την Υγεία στο δημαρχείο Καλαμάτας: Κυριάρχησαν οι ελλείψεις σε παθολόγους στο Νοσοκομείο (βίντεο)

Σύσκεψη για την Υγεία στο δημαρχείο Καλαμάτας: Κυριάρχησαν οι ελλείψεις σε παθολόγους στο Νοσοκομείο (βίντεο)

 

 

Οι σοβαρές ελλείψεις σε παθολόγους στο Νοσοκομείο Καλαμάτας που λειτουργεί πλέον ως νοσοκομείο Covid, κυριάρχησαν στη χθεσινή συνάντηση εργασίας στο δήμο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, με θέμα τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

 

Η συνάντηση με τη συμμετοχή εκπροσώπων δομών και φορέων υγείας της περιοχής, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου (ισόγειο), οργανώθηκε στο πλαίσιο πρωτοβουλιών του δήμου, με στόχο την πρόληψη, την τήρηση των μέτρων για τη μη διασπορά του κορονοϊού και τη συνεργασία μεταξύ των συναρμόδιων και εμπλεκόμενων φορέων.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν και οι δυσκολίες στην τήρηση των μέτρων ασφαλείας στα σχολεία, που θα ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου, με τις τοποθετήσεις των νέων διευθυντών Εκπαίδευσης στη Μεσσηνία, Πρωτοβάθμιας Θεοφανίας Σιούτη και Δευτεροβάθμιας Νίκου Πεφάνη.

Οσον αφορά τις τοποθετήσεις των φορέων υγείας και των υγειονομικών:

Ο πρόεδρος του Κέντρου Υγείας Καλαμάτας Παναγιώτης Κατσαφάδος ενημέρωσε πως υπάρχει επισκεψιμότητα 450 με 500 ατόμων την ημέρα στη μονάδα και η πλειονότητα των προσερχόμενων ασφαλισμένων είναι για συνταγογράφηση για φάρμακα κι εξετάσεις. Παρατήρησε ότι η άυλη συνταγογράφηση γίνεται μόνο από το 5% - 6% των ασφαλισμένων, που λαμβάνουν στο κινητό ή σε μέιλ τη συνταγή και το παραπεμπτικό για τις εξετάσεις. Πληροφόρησε ότι γίνεται καταμέτρηση θερμοκρασίας σε όποιον μπαίνει, οπωσδήποτε φοράει μάσκα κι επεσήμανε πως πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις. Ενημέρωσε, επίσης, ότι πάνω από 1.200 τεστ που έχουν ληφθεί στη Μεσσηνία από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ είναι όλα αρνητικά, όπως ήταν και 25  -30 ύποπτα άτομα στο Κέντρο Υγείας.

Ο διευθυντής εξέφρασε ανησυχία για τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ στο Μέγαρο Χορού, ζήτησε αυστηρότητα στον έλεγχο και στην τήρηση των μέτρων, σημειώνοντας ότι τιμά την πόλη, αλλά υπάρχει κίνδυνος να αμαυρωθεί από άτυχο περιστατικό.

Στη δευτερολογία του δήλωσε ότι του έκανε εντύπωση που το νοσοκομείο δεν καλύπτεται από παθολόγους.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Δημήτρης Τζωρτζίνης στάθηκε στο θέμα της στελέχωσης του νοσοκομείου και είπε πως δεν πληροί τις προϋποθέσεις για νοσοκομείο Covid. Ζήτησε αστυνόμευση των μέτρων προστασίας και εξέφρασε προβληματισμό για το πώς θα τηρηθούν τα μέτρα ασφαλείας στα σχολεία. Συνέστησε να ακούμε τους ειδικούς και να τηρούμε τα μέτρα με ευλάβεια.

Στη δευτερολογία του ο κ. Τζωρτζίνης επεσήμανε ότι “η αγωνία για το νοσοκομείο είναι δεδομένη, το θέμα είναι πολιτικό”. Παρατήρησε πως μόνο 6 παθολόγοι είναι ενεργοί, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι “το θα δεν τρώγεται, το φαΐ τρώγεται”.

Ο δημοτικός σύμβουλος και γιατρός στο Νοσοκομείο Καλαμάτας Μανώλης Μάκαρης, αφού εξέφρασε προβληματισμό για το τι έχει γίνει μέχρι τώρα για τη στελέχωση και τον εξοπλισμό του νοσοκομείου, σημείωσε ότι “δεν έχουν γίνει οι προσλήψεις που θα έπρεπε, το ιατρικό προσωπικό είναι λιγότερο απ’ ό,τι έπρεπε, στις Παθολογικές χθες εφημέρευε πνευμονολόγος”. Υπενθύμισε ότι “είχε έρθει και η πρόεδρός μας (του Σωματείου Ειδικευμένων Γιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας) στο Δημοτικό Συμβούλιο πριν την πανδημία” κι επεσήμανε τις έντονες επιφυλάξεις για το νοσοκομείο από τον Ιατρικό Σύλλογο Μεσσηνίας και το σωματείο. Εκτίμησε ότι 350 εμφράγματα το χρόνο που έχει το Νοσοκομείο Καλαμάτας, δεν μπορούν να νοσηλεύονται σε υπομονάδες και δήλωσε πως και ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας εξέφρασε τις αντιρρήσεις του. Ακόμα, παρατήρησε ότι “τα κρούσματα Covid θα κάνουν βόλτα στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, καθώς θα νοσηλεύονται σε διαφορετικούς χώρους”.

Ο δημοτικός σύμβουλος και γιατρός Γιώργος Σωφρονάς επεσήμανε ότι “η κυβέρνηση έχει την ευθύνη της υγείας, δεν είναι αρμοδιότητα της αυτοδιοίκησης” και απευθυνόμενος στον δήμαρχο είπε ότι “αν στερείται το Κέντρο Υγείας Καλαμάτας καρδιολόγους, εσείς δεν μπορείτε να κάνετε κάτι”. Σημείωσε πως “χρειάζεται συγκροτημένη προσπάθεια σε πολιτικό επίπεδο για την κάλυψη των κενών σε ιατρικό προσωπικό” και απευθυνόμενος -εμμέσως πλην σαφώς- στον διοικητή του Νοσοκομείου Καλαμάτας παρατήρησε ότι “όσα φωτοβολταϊκά και να φτιάξεις, χωρίς επιστημονικό προσωπικό δεν γίνεται τίποτα”, διευκρινίζοντας πως “αυτό δεν έχει γίνει σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο”. Εκτίμησε ότι “δεν είναι τραγικά τα πράγματα, αλλά δύσκολα, χρειάζεται μεγάλη προσοχή”, δήλωσε πως “είναι παρακινδυνευμένο να γίνει εκδήλωση του φεστιβάλ μέσα στο Μέγαρο Χορού, κυρίως για το μήνυμα προς τους πολίτες” και υπογράμμισε ότι “ο εφησυχασμός είναι ο μεγάλος εχθρός”.

Στην εισήγησή του ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος είπε, μεταξύ άλλων: “Εμείς ακολουθούμε όλους εσάς που ανήκετε στην επιστημονική κοινότητα, επιχειρώντας στο μέτρο των δυνατοτήτων μας να συνδράμουμε είτε υλικά είτε με όποιον άλλο τρόπο μας ζητηθεί στην προσπάθεια για τη μη διάδοση του κορονοϊού και την όσο το δυνατόν λιγότερη διασπορά του στην κοινότητα. Είναι σημαντικό να τονίσουμε για μια ακόμα φορά τη σπουδαία συνεισφορά των επαγγελματιών υγείας, του ιατρικού προσωπικού κι όλων των εμπλεκόμενων με τη διαδικασία. Ως δήμος είμαστε εδώ και σε συνεργασία με δομές και φορείς υγείας προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας. Προβαίνοντας σε προμήθεια υγειονομικού υλικού, προχωρώντας σε διαρκείς απολυμάνσεις  (ΕΚΑΒ, Κέντρο Υγείας κ.λπ.), αλλά και εξυπηρετώντας ανάγκες που μας επισημαίνονται. Να αναφέρω επίσης, ότι στο πλαίσιο πρωτοβουλιών που λαμβάνουμε με στόχο την πρόληψη, την ενημέρωση και την εν γένει παροχή συμβουλών, εντάσσεται και η συνεργασία μας με τον διακεκριμένο καθηγητή Παθολογίας Παναγιώτη Χαλβατσιώτη, ο οποίος και επικουρεί την προσπάθεια που σε τοπικό επίπεδο γίνεται. Το μήνυμα που πρέπει να στείλουμε είναι ότι μόνο ενωμένοι και τηρώντας πιστά τα μέτρα που ισχύουν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον κορονοϊό, έναν αόρατο και επικίνδυνο εχθρό”.

Η γ.γ. του δήμου Μαρία Νταμάτη παρατήρησε ότι “το ΣΥΚΕΔΙΚ (Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κορονοϊού) βρίσκεται σε λειτουργία από την πρώτη στιγμή της υγειονομικής κρίσης, καταγράφει αιτήματα των πολιτών και συντονίζει όλες τις υπηρεσίες και τα νομικά πρόσωπα του δήμου για τη διαχείρισή τους”. Ανέφερε πως στόχος είναι να φτιάξουμε ένα νέο μνημόνιο συνεργασίας, ένας καλύτερος συντονισμός για το σύνολο του δήμου.

Οπως έγινε γνωστό, το τελευταίο χρονικό διάστημα, μεταξύ άλλων, έχει πραγματοποιηθεί συνάντηση με εμπλεκόμενους υπηρεσιακούς παράγοντες, προέδρους σχολικών επιτροπών κ.ά., ώστε να υπάρξει κατάλληλη προετοιμασία για τη νέα σχολική χρονιά, αλλά και προμήθεια επαρκών ποσοτήτων σε είδη υγειονομικού ενδιαφέροντος (μάσκες, αντισηπτικά, ποδιές μιας χρήσεως, γάντια, απορρυπαντικά κ.λπ.). Επιπλέον, υπήρξε η ενημέρωση ότι τα τεστ για Covid-19 από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ σε περισσότερους από 100 υπαλλήλους του δήμου και των νομικών προσώπων, ήταν όλα αρνητικά.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμα οι Π. Γουρδέα (Φαρμακευτικός Σύλλογος Μεσσηνίας), Ι. Καρβέλας (ΕΚΑΒ), Δ. Ροΐδης (Αστυνομική Διεύθυνση), Β. Αντωνοπούλου (Π.Ε. Μεσσηνίας), Θ. Μαρκόπουλος (ιατρός εργασίας δήμου), Δ. Πολίτης (πρόεδρος Δ.Σ.) και οι αντιδήμαρχοι Γ. Μπάκας, Γ. Φάβας, Σ. Μαρινάκης και Δ. Μαστραγγελόπουλος.