Σάββατο, 03 Οκτωβρίου 2020 19:30

Αντιπαραθέσεις στη συνεδρίαση της ΔΕΥΑΤ

Αντιπαραθέσεις στη συνεδρίαση της ΔΕΥΑΤ

Με αρκετές αντιπαραθέσεις κυρίως για τις μελέτες που ήταν στα όρια της απευθείας ανάθεσης, πραγματοποιήθηκε η χθεσινή συνεδρίαση της ΔΕΥΑ Τριφυλίας.

Καταρχήν θέμα ηχογράφησης των πρακτικών των συνεδριάσεων έθεσε η σύμβουλος Μαρία Πανουσιοπούλου, μιας και οι συνεδριάσεις γίνονται στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου όπου υπάρχει σύστημα καταγραφής. «Δεν υπάρχει τέτοια απόφαση και μέχρι τώρα δεν γινόταν, να το αποφασίσουμε και μετά» απάντησε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΤ Χαράλαμπος Αυρηλιώνης, με την κ. Πανουσιοπούλου να απαντά «δεν το θέλετε».
Από εκεί και πέρα η Μαρία Πανουσιοπούλου τόνισε πως μιας και γίνεται πολύς λόγος για τα ταμειακά διαθέσιμα της ΔΕΥΑΤ, πρέπει να λέγεται πως η επιχείρηση έχει καταβάλει στο δήμο από το 2017 μέχρι σήμερα 952.557 ευρώ. «Πλανάται ότι η ΔΕΥΑΤ είναι ξέφραγο αμπέλι, εμείς που είμαστε στη διοίκηση δεν μπορούμε να το καταπιούμε αυτό. Η ΔΕΥΑΤ μέχρι σήμερα κινείται με ίδια κεφάλαια» τόνισε και ζήτησε να συμψηφιστούν οι οφειλές με το δήμο και να επεκταθεί η χρέωση για όλα τα δημοτικά κτήρια, καθώς αυτό δεν έγινε όταν έγινε η επέκτασή της σε όλο το δήμο. Επίσης για τον βιολογικό καθαρισμό του Καλού Νερού τονίστηκε ότι ενώ γράφονται ποσά στον προϋπολογισμό από το 2015 με μια τροποποίηση πάρθηκαν αυτά. «Αν ψηφίζουμε προϋπολογισμούς και στη συνέχεια τους τροποποιούμε δεν θα μπούμε σε αναπτυξιακή τροχιά» σημείωσε.
Ο Ευστάθιος Ανδρινόπουλος από την πλευρά του τόνισε πως πρέπει να γίνει μια ειδική συνεδρίαση με μοναδικό θέμα τι γίνεται στη ΔΕΥΑΤ και τι σχεδιασμός υπάρχει για να ενημερωθούν όλα τα μέλη του ΔΣ, καθώς μόνο όταν είναι ενημερωμένα μπορούν να πάρουν σωστές αποφάσεις. Σημείωσε επίσης ότι ο ίδιος έχει κάνει προτάσεις τόσο για τον βιολογικό της Μαραθόπολης όσο και του Καλού Νερού και τόνισε πως από τη στιγμή που βγαίνουν προγράμματα πρέπει να τρέξουν. Τέλος υπογράμμισε πως επειδή το 2020 δεν έγιναν πολιτιστικές εκδηλώσεις λόγω κορονοϊού, το πολιτιστικό τέλος που εισπράττει η ΔΕΥΑΤ για λογαριασμό του δήμου είτε να επιστραφεί, είτε να διατεθεί σε κάποιον άλλον παρεμφερή σκοπό.
Αναφερόμενος στην κατάσταση της ΔΕΥΑΤ ο πρόεδρος Χαράλαμπος Αυρηλιώνης ανέφερε πως μιλώντας με την Αποκεντρωμένη και με τους ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης του είπαν ότι η κατάσταση είναι πολύ άσχημη και συμπλήρωσε πως δεν μπορεί να πει τίποτα άλλο.
Παρεμβαίνοντας η κ. Πανουσιοπούλου τόνισε πως αν η Αποκεντρωμένη το λέει εγγράφως αυτό, καλά κάνει και το λέει, αν όμως όχι, του καταλόγισε ότι το λέει για να δημιουργήσει εντυπώσεις και είναι μεγάλο λάθος.
Σε μέρος της συνεδρίασης παρευρέθηκε και ο δήμαρχος Γιώργος Λεβεντάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην κατάσταση με την υδροδότηση της Κυπαρισσίας τονίζοντας πως την επόμενη χρονιά η πόλη θα έχει πλήρως νερό. Οσο για αυτά που γίνονταν τα προηγούμενα χρόνια, όπου από γεωτρήσεις έπεφτε νερό στο δίκτυο χωρίς ελέγχους, είπε πως υπάρχουν στοιχεία και φωτογραφίες και θα πάνε στη δικαιοσύνη.
Στα θέματα ημερήσιας διάταξης, μεταξύ άλλων ομόφωνα εγκρίθηκε το πρακτικό αξιολόγησης δικαιολογητικών κατακύρωσης του ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την υπηρεσία «Παροχή υπηρεσιών λειτουργίας και συντήρησης των βιολογικών Κυπαρισσίας, Φιλιατρών, Κοπανακίου» όπου η οικονομική προσφορά ήταν στα 142.848 ευρώ. Κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε η έγκριση τριών αποφάσεων στα όρια της απευθείας ανάθεσης για τον βιολογικό καθαρισμό Γαργαλιάνων, με την κ. Πανουσιοπούλου να διαφωνεί, τονίζοντας ότι είναι στο όριο της απευθείας ανάθεσης και πλανάται το ποσό των 24.200 ευρώ και στη ΔΕΥΑΤ και στο δήμο και στα νομικά πρόσωπα. «Εχετε βρει καμία μηχανή να κόβει το ποσό αυτό;» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο πρόεδρος κ. Αυρηλιώνης απάντησε ότι όλα είναι νόμιμα, ενώ ο Σωτήρης Μπακούρος τόνισε πως εφόσον υπάρχει το έγγραφο της Τεχνικής Υπηρεσίας ότι αδυνατεί να κάνει τις μελέτες, δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Οπως τονίστηκε πάντως από την Οικονομική Υπηρεσία της ΔΕΥΑΤ το ποσό για την εκπόνηση των μελετών πρέπει να καθορίζεται με βάση τον πίνακα αμοιβών και όχι αυθαίρετα, ενώ αναφέρθηκε ότι εδώ δεν έχει γίνει με τον πίνακα.
Στη συνέχεια η κ. Πανουσιοπούλου ρώτησε γιατί δεν γίνεται ομαδοποίηση των μελετών και να γίνει ένας διαγωνισμός.
Από την πλευρά του ο Ευστάθιος Ανδρινόπουλος σημείωσε πως αν ήταν σωστή η μελέτη του βιολογικού δεν θα πήγαιναν σε άλλες διαδικασίες. «Η μελέτη είναι λάθος με τις διαστολογήσεις και για τη δυναμικότητα επεξεργασίας. Για την τροποποίηση της μελέτης πρέπει να πληρωθεί και θα πληρωθεί από εδώ. Με το που θα κατατεθεί όμως το έργο πρέπει να πάμε στον εισαγγελέα» ανέφερε, σημειώνοντας πως επειδή πρέπει να τρέξει το έργο πρέπει τώρα να προχωρήσουν έτσι.
Αντιπαραθέσεις υπήρξαν και για την έγκριση προσφοράς και ανάθεσης για τη διαμόρφωση δικλίδων ασφαλείας στη λειτουργία των οικονομικών υπηρεσιών. Το μέλος του Δ.Σ. Τόνια Παπαδοπούλου πάνω σε αυτό κατέθεσε και απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που δεν ενέκρινε τη δαπάνη για εξωτερικό συνεργάτη. Και η κ. Πανουσιοπούλου σημείωσε ότι δεν πρέπει να γίνει απευθείας ανάθεση σε εξωτερικό συνεργάτη, αλλά είτε να γίνει κατάρτιση του προσωπικού είτε να αλλάξει ο ΟΕΥ ώστε να μπορεί να γίνει από προσωπικό της ΔΕΥΑΤ ή του δήμου. Ο Σωτήρης Μπακούρος τόνισε ότι μπορεί να ανατεθεί σε εξωτερικό συνεργάτη και αυτό κάνουν σχεδόν όλοι οι δήμοι, και πρέπει να προχωρήσουν. Ενώ ο κ. Ανδρινόπουλος επισήμανε ότι πρέπει να γίνει τμήμα προσωπικού για εσωτερικό έλεγχο και έτσι να προχωρήσει ο δήμος.
Τελικά κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε η ανάθεση σε εξωτερικό συνεργάτη και ανοίχτηκαν οι 4 προσφορές που είχαν κατατεθεί, με την πιο οικονομική στα 22.320 ευρώ.

Κ.Μπ.