Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021 18:16

Την ευρωπαϊκή Χάρτα Δικαιωμάτων των Αστέγων υιοθετεί ο Δήμος Μεσσήνης

Γράφτηκε από την

 

Την ευρωπαϊκή Χάρτα Δικαιωμάτων των Αστέγων υιοθετεί ο Δήμος Μεσσήνης.

Η Χάρτα αποτελεί μια αποτύπωση των βασικών δικαιωμάτων των αστέγων και προωθεί ενέργειες και δράσεις στο πεδίο της φιλοξενίας και της υποστήριξής τους. Με την υπογραφή της, που αναμένεται να δρομολογηθεί μετά από έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δήμος προσχωρεί σε ένα δίκτυο περισσοτέρων των 130 μελών από 30 ευρωπαϊκές χώρες, προσδοκώντας, όπως εξηγεί μιλώντας στην “Ε” ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χαράλαμπος Μακρής, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών για την ευαισθητοποίηση της ευρύτερης κοινωνίας σχετικά με την αστεγία και το δικαίωμα στη στέγη.
Ήδη, η κοινωνική υπηρεσία του δήμου έχει καταγράψει τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν τόσο στην κοινότητα των Ρομά όσο και σε όλο το δήμο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στέγης φαίνεται να επικεντρώνεται στην πόλη της Μεσσήνης, σε ένα ποσοστό 70-80% σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, ενώ στα χωριά του δήμου οι ανάγκες είναι μικρότερες και εντοπίζονται όχι τόσο στην έλλειψη στέγης, όσο στην ακαταλληλότητα κάποιων σπιτιών.

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
Όπως λέει ο Χαράλαμπος Μακρής, πρόκειται για μια πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής και των κοινωνικών υπηρεσιών τους, μετά τη σχετική κοινοποίηση της εν λόγω καμπάνιας από τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Η πρόσκληση αφορούσε την υπογραφή της εν λόγω Χάρτας από ΟΤΑ, στο πλαίσιο καμπάνιας ευαισθητοποίησης "Homeles Bill of Rights” που υλοποιεί η FEANTSA: η ευρωπαϊκή ομοσπονδία των οργανώσεων που ασχολούνται με την καταπολέμηση της αστεγίας και την προώθηση του δικαιώματος της στέγης, με απώτερο σκοπό την εξάλειψη του φαινομένου της αστεγίας στις χώρες της Ευρώπης.

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΚΕΔΕ
Τη Χάρτα Δικαιωμάτων των Αστέγων την έχουν ήδη συνυπογράψει αρκετές πόλεις από διάφορες χώρες της Ευρώπης, ενώ στη χώρα μας έχουν αναλάβει κοινή πρωτοβουλία για την προώθησή της η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. “Ουσιαστικά, με την υιοθέτηση της Χάρτας Δικαιωμάτων των Αστέγων κάνουμε ένα βήμα, αφού ως κοινωνία αποδεχόμαστε τις δικές μας καταρχήν αδυναμίες – και δεσμευόμαστε με πράξεις να κάνουμε το «κανείς μόνος του στη κρίση» αναπόσπαστο κομμάτι των πολιτικών μας που αφορούν την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή. Είναι επιτακτικό όσο ποτέ, να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις” σημειώνει ο αντιδήμαρχος και στη σχετική εισήγησή του στο σημερινό διά περιφοράς Δημοτικό Συμβούλιο.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ
Το σημαντικότερο ωστόσο που προσδοκά ο δήμος με την υπογραφή της εν λόγω Χάρτας είναι η ενίσχυση των κοινωνικών προγραμμάτων που ήδη “τρέχει” η κοινωνική του υπηρεσία, αλλά και προγραμμάτων τα οποία θα προστεθούν μέσα από καινούργια χρηματοδοτικά εργαλεία. Όπως τονίζει ο κ. Μακρής, σε μια προσπάθεια ανακούφισης των ευπαθών ομάδων του δήμου, από πέρυσι τον Ιούνιο λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή παροχής βοήθειας 15115, που εξυπηρετείται από δύο κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγο. Η κοινωνική υπηρεσία μέσω της λειτουργίας της γραμμής καταγράφει τις ανάγκες που υπάρχουν, ενώ ανάλογη καταγραφή γίνεται και μέσω των αιτημάτων πολιτών που απευθύνονται στην Κοινωνική Υπηρεσία του δήμου.
Επιπλέον, εξυπηρετούνται και οικονομικά αδύναμοι πολίτες μέσα από το κοινωνικό συσσίτιο του δήμου, που οργανώθηκε στο ΚΑΠΗ της Μεσσήνης, και οι ωφελούμενοι παίρνουν πακέτο για το σπίτι. Επίσης, “έχουμε αναπτύξει το κοινωνικό παντοπωλείο: από 27-30 άτομα που εξυπηρετούσε, τώρα εξυπηρετεί 150” σημειώνει ο αντιδήμαρχος. Αναφέρει ακόμη την προσπάθεια που γίνεται με την κοινωνική ιματιοθήκη, η οποία λειτουργεί τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Την περίοδο των γιορτών μάλιστα, με τη συμμετοχή και των εργαζόμενων στο πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”, μεταφέρθηκαν τρόφιμα και άλλα είδη βοήθειας και στο πιο απομακρυσμένο χωριό.
Καταλήγοντας, ο Χαράλαμπος Μακρής αναφέρει και το πρόγραμμα διαμεσολάβησης που υλοποιεί η κοινωνική υπηρεσία: Μεσολαβεί για λογαριασμό δημοτών που έχουν ανάγκη και δεν μπορούν από μόνοι τους να απευθυνθούν σε διάφορους φορείς, όπως είναι για παράδειγμα το ΚΕΘΕΑ, ή διαμεσολαβεί για συντάξεις αναπηρίας και επιδόματα, αλλά και για ψυχιατρική βοήθεια.
Ν.Κ.