Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021 07:50

Δήμος Οιχαλίας: Αντιδρά για ανεμογεννήτριες στην περιοχή του Επικούριου Απόλλωνα

Γράφτηκε από τον
Δήμος Οιχαλίας: Αντιδρά για ανεμογεννήτριες στην περιοχή του Επικούριου Απόλλωνα


Ο Δήμος Οιχαλίας αντιδράει στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή του Επικούριου Απόλλωνα.

Σε ψήφισμά του με ισχυρή πλειοψηφία, το Δημοτικό Συμβούλιο διά περιφοράς, τονίζει ότι “επενδύσεις που αλλοιώνουν τον χαρακτήρα της περιοχής και δεν σέβονται την πολιτιστική παγκόσμια κληρονομιά, όπως ο χώρος που βρίσκεται ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα και το Λύκαιον όρος, δεν θα τις αποδεχθεί”. Σημειώνει πως “ο Δήμος Οιχαλίας θα αξιολογήσει την κάθε κίνηση που θα γίνει και θα δράσει με υπευθυνότητα για την αποτροπή μιας τέτοιας επένδυσης στον συγκεκριμένο προτεινόμενο χώρο”. Κι εξουσιοδοτεί την δήμαρχο “να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αποτροπή της ανωτέρω εγκατάστασης”.
Αναλυτικά, στο κείμενο του ψηφίσματος που εισηγήθηκε η δήμαρχος Παναγιώτα Γεωργακοπούλου κι έγινε αποδεκτό με μεγάλη πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο, αναφέρεται: “Την Τρίτη 19-1-2021, μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, διαπιστώσαμε ότι έχουν κατατεθεί αιτήσεις από την εταιρεία «Αιολική Θεοδώρων Ανώνυμη Βιομηχανική και Ενεργειακή Εταιρεία», για κατασκευή 72 ανεμογεννητριών ισχύος 5,8 μεγαβάτ και ύψους 185 μέτρων στην ευρύτερη περιοχή του παγκόσμιου μνημείου, τον ναό του Επικούριου Απόλλωνα. Πρόκειται για περιοχές στα γεωγραφικά όρια των Δήμων Ανδρίτσαινας - Κρεστένων, Μεγαλόπολης, Γορτυνίας, Ζαχάρως και Οιχαλίας. Ολοι γνωρίζουμε ότι το πρώτο ελληνικό μνημείο, που εντάχθηκε στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, είναι ο Επικούριος Απόλλωνας. Επίσης, όλοι γνωρίζουμε ότι το Λύκαιον είναι ιερό βουνό των Αρκάδων, όπου κατέφυγε η Ρέα, για να αποφύγει τον Κρόνο και εκεί γέννησε τον Δία. Οι Νύμφες Νέδα - Αγνώ και Θεισόα στολίζουν το ιερό βουνό.
Με το Α.Π. 35319-1-2021 έγγραφό μας προς τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ζητήσαμε να ενημερωθούμε επίσημα και να μας χορηγηθούν περαιτέρω στοιχεία για τις αιτήσεις αυτές, έχοντας έννομο συμφέρον για την προστασία της περιοχής μας. Εως σήμερα δεν έχουμε λάβει απάντηση, αλλά βάσει της από 15-1-2021 ανάρτησης - δημοσίευσης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας στην επίσημη ιστοσελίδα της την λαμβάνουμε ως υπαρκτή την αίτηση. Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να ενώνει όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Εχοντας υπόψη τα ανωτέρω προτείνω να εκδώσουμε ένα ομόφωνο ψήφισμα - διαμαρτυρία και να το καταθέσουμε εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών στη ΡΑΕ, αιτιολογώντας τις αντιρρήσεις μας για την εγκατάσταση, καθώς και να το κοινοποιήσουμε στους αρμόδιους φορείς και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Οι ανεμογεννήτριες προτείνονται να τοποθετηθούν περίπου στα 3 χιλιόμετρα απόσταση σε ευθεία από τον Επικούριο Απόλλωνα και μέσα σε μια περιοχή με αρχαιολογικό πλούτο, πλούσιο φυσικό κάλλος και πλούσια πανίδα. Ενα περιβαλλοντικό ανοσιούργημα με εγκατάσταση 72 ανεμογεννητριών με ύψος 185 μέτρα, στην ευρύτερη περιοχή του Επικούριου Απόλλωνα. Μέσα σε μια περιοχή αναπτυσσόμενη στον τουριστικό τομέα, με πολλές αναπτυξιακές προοπτικές για τον Δήμο Οιχαλίας. Μια τέτοιου είδους επένδυση απαιτεί την κοινωνική αποδοχή, πράγμα που δεν υπάρχει στην περίπτωση αυτή.
Απαιτούμε από όλους τους αρμόδιους φορείς πριν εκδώσουν τη γνωμοδότησή τους για τις επενδύσεις αυτές στον προτεινόμενο χώρο, να λάβουν σοβαρά υπόψη τα μοναδικά χαρακτηριστικά της περιοχής, αλλά και το γεγονός ότι η τοπική κοινωνία δεν το κάνει αποδεκτό το αίτημα αυτό.
Ο Επικούριος Απόλλωνας, ο δεύτερος σε αρχαιότητα ναός μετά την Ακρόπολη, είναι ενταγμένος στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και δεν πρέπει να αλλοιωθεί με τέτοιου είδους παρεμβάσεις. Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι καμία αρμόδια αρχή δε θα αδειοδοτήσει την ως άνω εταιρεία να πραγματοποιήσει τέτοιου είδους επενδύσεις. Ο Δήμος Οιχαλίας δεν είναι αντίθετος με τις επενδύσεις γενικά, γιατί επιφέρουν οικονομική ανάπτυξη. Ομως, επενδύσεις που αλλοιώνουν το χαρακτήρα της περιοχής και δεν σέβονται την Πολιτιστική Παγκόσμια Κληρονομιά, όπως ο χώρος που βρίσκεται ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα και το Λύκαιον όρος δεν θα τις αποδεχτεί.
Τέλος, ο Δήμος Οιχαλίας θα αξιολογήσει την κάθε κίνηση που θα γίνει και θα δράσει με υπευθυνότητα για την αποτροπή μιας τέτοιας επένδυσης στον συγκεκριμένο προτεινόμενο χώρο.
Εξουσιοδοτεί τη δήμαρχο να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αποτροπή της ανωτέρω εγκατάστασης”.

ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑΝΝΗ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ
Σε δήλωσή του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γιάννης Αδαμόπουλος, πρώην δήμαρχος Είρας, ανέφερε: “Πληροφορήθηκα ότι μια εταιρεία Α.Ε. κατέθεσε στη ΡΑΕ αίτημα για την τοποθέτηση 72 ανεμογεννητριών στην ευρύτερη περιοχή του ναού του Επικούριου Απόλλωνα. Οπως και το 2006 που είχα την τιμή να εκπροσωπώ τον τόπο αυτό από τη θέση του δημάρχου της Είρας, έτσι και τώρα από τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Δήμου Οιχαλίας θα προσπαθήσω να αποτρέψω τη δράση αυτή, η οποία αντίκειται βάναυσα στην πολιτισμική, ιστορική και περιβαλλοντική ταυτότητα της περιοχής. Προς τούτο, επικοινώνησα με τον πρόεδρο του Δ.Σ. του δήμου μας ώστε να συνέλθει εκτάκτως το Δ.Σ. για να τοποθετηθεί επί του θέματος. Παράλληλα, επικοινώνησα με τις ομοσπονδίες και τους συλλόγους της περιοχής και έχει δρομολογηθεί ηλεκτρονική συνάντηση με τον Dr. David Romano, επικεφαλής ανασκαφών του Λυκαίου όρους, καθώς και με την Δρ. Ξένη Αραπογιάννη (Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας)”.

ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΤΗΣ ΡΑΕ
Η ΡΑΕ στις 2 - 3 Μαΐου 2018 είχε απορρίψει την αίτηση που είχε υποβάλει από το Δεκέμβριο του 2009, η κοινοπραξία “ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Vector Αιολικό Πάρκο Διαφόρτι” για χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό, ισχύος 42 MW στη θέση “Διαφόρτι” της Δημοτικής Ενότητας Γόρτυνος και Μεγαλόπολης του Δήμου Μεγαλόπολης και της Δημοτικής Ενότητας Είρας του Δήμου Οιχαλίας.
Μεταξύ των λόγων της απόρριψης ήταν το γεγονός ότι “η Πελοπόννησος χαρακτηρίστηκε ως περιοχή με κορεσμένο δίκτυο για απορρόφηση ισχύος από σταθμούς ΑΠΕ”, ενώ και η αιτούσα κοινοπραξία δεν κατέθεσε τα συμπληρωματικά κι επικαιροποιημένα στοιχεία που ζήτησε η ΡΑΕ.
Γ.Σ.


NEWSLETTER