Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021 08:28

Καλαμάτα: 10 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο αστυνόμευσης

Γράφτηκε από τον

Καλαμάτα: 10 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο αστυνόμευσης

“Στις 10 Φεβρουαρίου το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο (ΕΣΥΚ) της Δημοτικής και της Ελληνικής Αστυνομίας θα αρχίσει να σχηματίζεται και να λειτουργεί”, δήλωσε χθες ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, με τηλεδιάσκεψη.

Η επιτροπή ενέκρινε τη χρονική επέκταση έως τις 2 Μαρτίου της σύμβασης που αφορά την προμήθεια επίπλων γραφείου για τη λειτουργία του ΕΣΥΚ, αξίας 4.899,37 ευρώ.

Κατά τη συζήτηση, ο σύμβουλος της παράταξης “Καλαμάτα Ξεκινάμε” Λεωνίδας Λιάππας παρατήρησε ότι υπάρχει καθυστέρηση στη λειτουργία του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου, που την περιμένουν με μεγάλη αγωνία και προσδοκία οι κάτοικοι των χωριών στις Δημοτικές Ενότητες Αριος, Αρφαρών και Θουρίας.

Ο δήμαρχος παραδέχθηκε την καθυστέρηση και ανέφερε πως φταίει το υπουργείο, αλλά και η αναμονή για την έγκριση της εγκατάστασης του εξοπλισμού από την Αστυνομία.

Να υπενθυμίσουμε ότι στις 27 Αυγούστου 2020, στην Αθήνα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο (ΕΣΥΚ) Δημοτικής και Ελληνικής Αστυνομίας, που θα λειτουργήσει στο Ιστορικό Δημαρχείο της Καλαμάτας. Η υπογραφή του μνημονίου στο υπουργείο έγινε παρουσία των προέδρων Αριοχωρίου Παναγιώτη Σκούρα και Αρφαρών Αριστοτέλη Ματθαίου. Με το μνημόνιο αυτό ενισχύεται και διευρύνεται το πλαίσιο συνεργασίας του υπουργείου με τον δήμο και εξειδικεύονται οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις που αναπτύσσονται στην ευρύτερη περιοχή, από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Δήμου Καλαμάτας.

Με την υπογραφή αναμενόταν μέσα σε περίπου ένα μήνα να συσταθεί ΕΣΥΚ Δημοτικής και Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο θα στελεχώνεται από αξιωματικό της Ελληνικής Αστυνομίας και το απαραίτητο αστυνομικό προσωπικό, καθώς επίσης από προϊστάμενο της Δημοτικής Αστυνομίας με το αντίστοιχο προσωπικό.

Μέσω του ΕΣΥΚ προβλέπεται -μεταξύ άλλων- κοινή δράση σε θέματα όπως: Μεγάλες πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις. Αστυνόμευση προβληματικών περιοχών. Ελεγχος της τήρησης των διατάξεων που αφορούν το υπαίθριο εμπόριο και τις λαϊκές αγορές. Αντιμετώπιση παρεμπορίου. Πολιτική Προστασία. Ελεγχος παράνομων σταθμεύσεων. Εφαρμογή αντικαπνιστικής νομοθεσίας. Επικίνδυνη οδηγική συμπεριφορά. Περιπολίες σε περιοχές του δήμου που εμφανίζουν έντονη παραβατικότητα. Ελεγχος της τήρησης των διατάξεων που αφορούν τα ζώα συντροφιάς.

Εγκαταλελειμμένα οχήματα.

Σκοπός του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και τα οποία άπτονται των αρμοδιοτήτων των δύο υπηρεσιών.

Το ΕΣΥΚ θα συντονίζει κοινές δράσεις της Δημοτικής και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Να αναφέρουμε, ακόμα, ότι κατά την έγκριση του μνημονίου συνεργασίας από το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας τον Ιούλιο του 2020, με μεγάλη πλειοψηφία, στη συζήτηση με τις πολλές τοποθετήσεις συμβούλων και δύο προέδρων κοινοτήτων, τονίστηκαν τα σοβαρά ζητήματα παραβατικότητας που βιώνουν τα χωριά του κάμπου στις Δημοτικές Ενότητες Αριος, Αρφαρών και Θουρίας, κυρίως από τους Ρομά. Και εκφράστηκαν επιφυλάξεις, μέχρι και ενστάσεις, για τη λειτουργία του ΕΣΥΚ στο Ιστορικό Δημαρχείο της πόλης και όχι σ’ ένα από τα χωριά του κάμπου, καθώς και για το ότι το Κέντρο δεν θα λειτουργεί αργίες και Κυριακές, από τις 12.30 το μεσημέρι του Σαββάτου.

 

ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΗΘΗΚΑΝ

Σημεία που, επίσης, συμφωνήθηκαν στο μνημόνιο, είναι:

Από πλευράς Ελληνικής Αστυνομίας, εντατικοποίηση αστυνόμευσης με δράσεις, στο σχεδιασμό των οποίων συμμετοχή με προτάσεις και προτεραιότητες θα έχει και ο δήμος, μέσω του ορισθέντος συνδέσμου.

Το ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο διαρκούς επικαιροποίησης περιλαμβάνει: Εποχούμενες περιπολίες με οχήματα και μηχανές ΔΙΑΣ σε επιλεγμένα δρομολόγια. Περιπολίες αφανούς αστυνόμευσης, συνδυαστικά με δράσεις ΟΠΚΕ. Ελέγχους και ειδικές δράσεις Τροχαίας. Συνεργασία για την πρόληψη της θυματοποίησης των πολιτών και την προστασία από κινδύνους σε καθημερινό επίπεδο. Ειδικότερα, πρόληψη και αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Γενικής Αστυνόμευσης, πρόληψη του σχολικού εκφοβισμού, ενημέρωση για τις ναρκωτικές και άλλες εθιστικές ουσίες και πρόληψη της θυματοποίησης σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δημόσιας Ασφάλειας. Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Οδική συμπεριφορά σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τροχαίας, πρόληψη της ρατσιστικής βίας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας.

Από πλευράς Δήμου Καλαμάτας οι στόχοι είναι: 1) Δημιουργία εκδηλώσεων ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης ιδιαίτερα για νεαρούς πολίτες που θα έχουν ως στόχο την ανάδειξη των κοινωνικών κανόνων συμπεριφοράς. 2) Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων ο δήμος να προχωρήσει στην επέκταση του δικτύου φωτισμού των κοινόχρηστων χώρων και την ποιοτική αναβάθμιση του υπάρχοντος φωτισμού, έτσι ώστε να αποτρέψει τους επίδοξους παραβάτες από την τέλεση αξιόποινων πράξεων. 3) Να διαθέσει ποσό από τον δημοτικό προϋπολογισμό για τοποθέτηση καμερών σε δημόσιο χώρο, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας, για τη διαχείριση της κυκλοφορίας. 4) Να διαθέσει όχημα στην Ελληνική Αστυνομία με στόχο την εντονότερη και αποτελεσματικότερη αστυνόμευση των περιοχών του Δήμου Καλαμάτας.

Για τον απολογισμό και την αξιολόγηση της συνεργασίας μεταξύ Ελληνικής και Δημοτικής Αστυνομίας, μια φορά το μήνα θα πραγματοποιείται συνάντηση όπου θα γίνεται: Εκτίμηση της λειτουργίας του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου (ΕΣΥΚ). Εκτίμηση της δραστηριότητας των υπηρεσιών με βάση τις ειδικότερες αρμοδιότητές τους. Υποβολή προτάσεων. Αναθεώρηση στόχων και δράσεων.

Γ.Σ.