Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021 09:23

Μαλλιά κουβάρια για την πλατεία Γαργαλιάνων

Γράφτηκε από την

 

Σκληρές κόντρες υπήρξαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας με θέμα την ανάπλαση της πλατείας Γαργαλιάνων, συνεδρίαση η οποία δεν ολοκληρώθηκε, καθώς διακόπηκε μετά από έντονη διαμάχη του δημάρχου Γιώργου Λεβεντάκη με τον δημοτικό σύμβουλο Γιάννη Αδρακτά.

Η συνεδρίαση έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, την οποία προκάλεσαν 19 δημοτικοί σύμβουλοι με σχετικό αίτημα που είχαν καταθέσει την προηγούμενη εβδομάδα στον πρόεδρο του Συμβουλίου.

Η όλη κουβέντα δεν κατέληξε πουθενά αφού δεν ολοκληρώθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ η πρόταση των 19 συμβούλων ζητούσε να μην κατατεθεί η συγκεκριμένη πρόταση υποστηρίζοντας ότι η ανάπλαση δεν ταιριάζει με την ιστορία της πόλης, αλλά και να ανακληθεί η πρόσφατη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για έγκριση της μελέτης και υποβολής πρότασης.

Στον αντίποδα, από την πλευρά του δημάρχου και γενικά της δημοτικής αρχής με την παράταξη του Σωτήρη Μπακούρου που συνεργάζεται, αρχικά υπήρξε η πρόταση-δέσμευση να μην κατατεθεί η συγκεκριμένη πρόταση μέχρι τις 10 Απριλίου αλλά μέχρι τέλος Μαρτίου, να του φέρουν άλλη πρόταση ανάπλασης με απαραίτητη προϋπόθεση να μην επιτρέπει το παρκάρισμα γύρω από την πλατεία, ενώ στην συνέχεια μπήκε και η πρόταση να στηθεί κάλπη και να γίνει δημοψήφισμα στους Γαργαλιάνους για το αν συμφωνούν ή όχι με την ανάπλαση.

Τελικά όμως δεν αποφασίστηκε τίποτα, αφού η συνεδρίαση δεν ολοκληρώθηκε.

Όσον αφορά την πρόταση που κατατέθηκε από τις αντιπολιτεύσεις -και με την οποία συμφώνησαν όσοι πρόλαβαν να τοποθετηθούν- την παρουσίασε ο Ευστάθιος Ανδρινόπουλος και αναφέρει: «Σχετικά με την πρόταση της μελέτης 2/2021 που αφορά στην ανάπλαση της κεντρικής πλατείας των Γαργαλιάνων, δηλώνεται ότι επειδή: 1. Η προτεινόμενη πρόταση δεν συνάδει με την ιστορία, τη χρήση και τη λειτουργικότητα του δημόσιου χώρου (αλλάζει τη χρήση του, μετατρέποντας την πλατεία σε πάρκο). 2. Δεν προηγήθηκε καμία διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, για μια τόσο σοβαρή παρέμβαση στο κέντρο της πόλης. Φορείς και κάτοικοι της πόλης έχουν αναστατωθεί και εκφράσει την άρνησή τους. 3. Το σύνολο των αυτοδιοικητικών και συλλόγων της πόλης και όχι μόνο, έχει ήδη εκφραστεί κατά της προτεινόμενης πρότασης (δες απόφαση συμβουλίου δημοτικής κοινότητας, κείμενο τέως και νυν δημοτικών συμβούλων της πόλης, δημόσιες τοποθετήσεις δύο πρώην δημάρχων της πόλης, του πρώην δημάρχου Τριφυλίας, επικεφαλής παρατάξεων καθώς και ανακοινώσεις συλλόγων). 4. Δεν αναδεικνύει - προστατεύει τον Ιερό Ναό Γενεσίου της Θεοτόκου (μεταβυζαντινό μνημείο ), ο οποίος είναι κτίσμα του 18ου αιώνα και η προστασία του εμπίπτει στις διατάξεις  του Ν. 3028/2002 «Για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς». Αντί αυτού υποβαθμίζεται και αρχιτεκτονικά και κτηριακά. 5. Οι μελετητές αγνόησαν και δεν έλαβαν υπόψη την ύπαρξη, σε μικρή απόσταση (50 μ.) από τον εν λόγω χώρο, του πάρκου της Μπρίσκειου Βιβλιοθήκης. 6. Γίνεται παρέμβαση - τροποποίηση του σχεδίου πόλης, χωρίς πολεοδομική μελέτη. 7. Η απόφαση πρότασης της αναφερόμενης μελέτης στο Πράσινο Ταμείο ελήφθη από την Οικονομική Επιτροπή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος(!) και ενώ εκκρεμούσε η συνεδρίαση και απόφαση του Δ.Σ. που είχαν ζητήσει 19 δημοτικοί σύμβουλοι, με ισχνή πλειοψηφία 4-3 και χωρίς να υπάρχουν όλες οι απαιτούμενες εγκρίσεις, όπως Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, Υπηρεσίας Δόμησης (Πολεοδομίας).

Αποφασίζουμε: 1. Να μην υποβληθεί η συγκεκριμένη πρόταση ανάπλασης της κεντρικής πλατείας των Γαργαλιάνων στο Πράσινο Ταμείο και σε κανένα πρόγραμμα. 2. Να ανακληθεί η σχετική απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής. 3. Να αναζητηθεί και να προταθεί για χρηματοδότηση άλλος χώρος στην πόλη των Γαργαλιάνων (περιβάλλων χώρος Τουριστικού Ξενώνα, περιοχή κέντρου πλην πλατείας, κ.λπ.), ο οποίος θα προκύψει μετά από διαβούλευση και σχετική πρόταση του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Γαργαλιάνων. 4. Να συντηρεί και να βελτιώνει την κατάσταση της πλατείας η δημοτική αρχή, με ιδίους πόρους και να μη διαθέτει γι’ αυτό το σκοπό χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκά ή άλλα προγράμματα με τα οποία μπορούν να καλυφθούν άλλες ανάγκες και προτεραιότητες».

Στην αρχική του τοποθέτηση ο δήμαρχος Γιώργος Λεβεντάκης ανέφερε ότι δεν πτοείται από ψεύτικα προφίλ που γράφουν στο Facebook, ενώ αναφέρθηκε σε λεκτική επίθεση που έγινε στη σύζυγο του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, κάτι που είπε ότι δεν θα μείνει αναπάντητο.

«Σέβομαι την άποψη της μειοψηφίας, όμως ο λαός έδωσε σε εμένα την εντολή να τους εκπροσωπήσω, δεν εκπροσωπείτε την πλειοψηφία του λαού» τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Θέτω τη μελέτη σε διαβούλευση και περιμένω μέχρι τις 31 Μαρτίου πρόταση ολοκληρωμένη την οποία και θα καταθέσω».

Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Κατσίβελας και χωρίς να λείπουν οι παρεμβάσεις από το δήμαρχο, επεσήμανε πως το ζητούμενο από την κοινωνία είναι να αποσυρθεί η συγκεκριμένη μελέτη ανάπλασης. «Αυτή η παρέμβαση που αλλάζει το χαρακτήρα της πλατείας δεν μπορεί να είναι ανεκτή» είπε, ενώ χαρακτήρισε εκβιαστικό δίλημμα το «φέρτε μου πρόταση» που τους είχε προτείνει ο δήμαρχος.

Με τις κόντρες να οξύνονται, ο πρόεδρος του Σώματος Χαράλαμπος Αυρηλιώνης πρότεινε αναβολή της συνεδρίασης μέχρι να κατατεθεί πρόταση από τους 19 συμβούλους, κάτι το οποίο απορρίφθηκε και συνεχίστηκε η συνεδρίαση.

Στην τοποθέτησή του ο Ευστάθιος Ανδρινόπουλος παρουσίασε την πρότασή του ώστε να ψηφιστεί και από το Δημοτικό Συμβούλιο. Σημείωσε επίσης ότι με τη συγκεκριμένη μελέτη αλλοιώνεται ο χαρακτήρας της πλατείας και γίνεται πάρκο. Ξεκαθάρισε ότι δεν είναι αντίθετοι σε ήπια παρέμβαση, ενώ μπορούν να γίνουν πολλές δράσεις, ώστε να μη χαθεί η χρηματοδότηση. Τέλος αναρωτήθηκε «για ποια διαβούλευση μιλάμε όταν η μελέτη έχει ολοκληρωθεί και έχει σταλεί στις υπηρεσίες για έγκριση».

Η Χάιδω Παναγιωτοπούλου σημείωσε πως αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι η τοπική κοινωνία δεν το θέλει: «Θα μπορούσε να είναι μια πιο ήπια παρέμβαση και αν η τοπική κοινωνία δεν το θέλει δεν θα το απολαύσει κιόλας. Είμαστε υποχρεωμένοι να σεβαστούμε την κοινή γνώμη, όταν η κοινή γνώμη δεν θέλει ένα έργο δεν έχει νόημα να γίνει, δεν μπορεί να επιβληθεί ένα έργο».

Ο Δημήτρης Δριμής ανέφερε πως αλλάζει και αλλοιώνεται ο δημόσιος χώρος της πλατείας. «Η πόλη μίλησε και είπε δεν το θέλουμε, οι χρήστες της πλατείας είπαν δεν το θέλουμε» τόνισε και συνέχισε λέγοντας πως ο δήμαρχος αντί να ακούσει την κοινωνία κούνησε το δάκτυλο στην πόλη. Σημείωσε πως η Οικονομική Επιτροπή είχε το δικαίωμα να αναπέμψει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο καθώς είναι σοβαρό και πρόσθεσε: «Τα χρήματα δεν τα χάνουμε, αρκεί να σχεδιάσουμε, η πλατεία απλώς θέλει συντήρηση».

Ο Σωτήρης Μπακούρος τόνισε πως «ο δήμαρχος δεν θέλει να εκδικηθεί τους Γαργαλιάνους, το μέγεθος της πλατείας αυξάνεται, οι επαγγελματίες δεν θίγονται», ενώ έδειξε να αμφισβητεί το «βάρος» των υπογραφών από τους συλλόγους σημειώνοντας πως συνήθως ένας πρόεδρος υπογράφει την ανακοίνωση και αναρωτήθηκε αν έχουν γίνει γενικές συνελεύσεις.

Στο σημείο αυτό υπήρξε παρέμβαση από το δήμαρχο επεκτείνοντας μια πρόταση του κ. Μπακούρου να στηθούν κάλπες στους Γαργαλιάνους ώστε να ψηφίσουν ποιοι το θέλουν και ποιοι όχι, σημειώνοντας ότι θα δεχθεί το αποτέλεσμα που θα βγει. Παρεμβαίνοντας ο κ. Κατσίβελας αναρωτήθηκε αν σε περίοδο κορονοϊού μπορούν να στηθούν κάλπες. «Κάνετε παιχνίδια γιατί άδεια για δημοψήφισμα δεν θα πάρετε» είπε χαρακτηριστικά, ενώ και ο κ. Ανδρινόπουλος τόνισε πως δεν μπορεί να μπει το δίλημμα "πλατεία ή τίποτα".

Πιο ξεκάθαρος ήταν στην τοποθέτησή του ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Αλευράς, ο οποίος τόνισε πως με νόμο του Θεοδωρικάκου τα δημοψηφίσματα έχουν καταργηθεί.

Ο Σαράντος Κουκούμης σημείωσε πως το ζήτημα της πλατείας έπρεπε να έχει μπει σε διαβούλευση με την κοινωνία των Γαργαλιάνων.

Η συνεδρίαση διακόπηκε στη συνέχεια μετά από έντονη λογομαχία του κ. Λεβεντάκη με τον δημοτικό σύμβουλο Γιάννη Αδρακτά, με τον δήμαρχο μάλιστα να λέει ζωντανά στη συνεδρίαση ότι θα του κάνει μήνυση για απειλή.