Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021 15:59

Εγκατάσταση καινοτόμων συστημάτων τηλεπαρακολούθησης στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την
Εγκατάσταση καινοτόμων συστημάτων τηλεπαρακολούθησης στην Καλαμάτα

Τις μελέτες και τα τεύχη δημοπράτησης για την εγκατάσταση καινοτόμων συστημάτων τηλεπαρακολούθησης (τηλεϊατρική και τηλεφροντίδα) και την υλοποίηση συστήματος ευφυούς γεωργίας και καταγραφής ατμοσφαιρικών μεταβλητών, ενέκρινε χθες, μεταξύ άλλων, ομόφωνα η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας.

Ειδικότερα, ενέκρινε τις μελέτες και τα τεύχη για: 1) Την ολοκληρωμένη εξ αποστάσεως παροχή άμεσης βοήθειας σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης, πρόσβαση σε εξειδικευμένη φροντίδα σε περιοχές όπου η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας είναι δύσκολη, καθώς και μείωση των μετακινήσεων εν μέσω πανδημίας Covid-19, με την εγκατάσταση καινοτόμων συστημάτων τηλεπαρακολούθησης (τηλεϊατρική και τηλεφροντίδα). 2) Την προμήθεια συστημάτων διαχείρισης εισόδου, συστημάτων ανέπαφης λειτουργίας ανελκυστήρων, καθώς και συστημάτων καθαρισμού και απολύμανσης στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας Covid-19. 3) To σύστημα ευφυούς γεωργίας και καταγραφής ατμοσφαιρικών μεταβλητών, ως μέσο παρακολούθησης, ελέγχου, πρόληψης και έγκαιρης προειδοποίησης. 4) Την υποβολή πρότασης συμμετοχής του Δήμου Καλαμάτας στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, στον άξονα προτεραιότητας “Ψηφιακή Σύγκληση», με τίτλο “Smart cities, ευφυείς εφαρμογές, συστήματα και πλατφόρμες για την ασφάλεια, υγεία - πρόνοια, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, εκπαίδευση - πολιτισμό - τουρισμό και περιβάλλον, δράσεις και μέτρα πολιτικής προστασίας, προστασίας της δημόσιας υγείας και του πληθυσμού από την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού Covid-19.

ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Σε δήλωσή του, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος παρατήρησε: “Οσον αφορά τις πρώτες δύο προτάσεις έρχονται να στηρίξουν συνδημότες μας που έχουν πραγματικά ανάγκη είτε λόγω κάποιας πάθησης, είτε λόγω δυσκολίας άμεσης πρόσβασης σε δομές υγείας (κέντρο υγείας, νοσοκομείο), παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να έχουν απομακρυσμένη ιατρική παρακολούθηση και δυνατότητα άμεσης επείγουσας επαφής με τα οικεία τους πρόσωπα, με Αστυνομία, Πυροσβεστική ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό το αίσθημα ασφάλειας ακόμα και σε εκείνους που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές του δήμου μας. Επίσης, έρχονται να ενισχύσουν τις προφυλάξεις που λαμβάνουμε για την αντιμετώπιση της διασποράς και μετάδοσης της πανδημίας. Οσον αφορά το τρίτο υποέργο, το «Σύστημα ευφυούς γεωργίας και καταγραφής ατμοσφαιρικών μεταβλητών, ως μέσο παρακολούθησης, ελέγχου, πρόληψης και έγκαιρης προειδοποίησης», αποτελεί μελέτη δράσης που απορρέει άμεσα από τη στενή συνεργασία του δήμου με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, συγκεκριμένα με το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, καθώς και το Τμήμα Γεωπονίας, δυνάμει του από 25/09/2020 μνημονίου συνεργασίας. Η εφαρμογή του θα αποτελέσει πρώτον πηγή γνώσεων για την ποιότητα του εισπνεόμενου αέρα, η ποιότητα του οποίου επηρεάζει την υγεία των πολιτών. Είναι επίσης γνωστό πως η ποιότητα του αέρα αποτελεί κοινό πρόβλημα για όλες σχεδόν τις μεγάλες πόλεις, αλλά και σε περιοχές μη αστικές με έντονη βιομηχανική ή ακόμα και γεωργική δραστηριότητα. Για τον λόγο αυτό με την εγκατάσταση κατάλληλων αισθητήρων θα πραγματοποιείται επί 24ώρου βάσεως καταμέτρηση των ατμοσφαιρικών ρύπων (όπως μικροσωματίδια, οξείδια του αζώτου, διοξείδιο του θείου, μονοξείδιο του άνθρακα, καθώς και αέρια του θερμοκηπίου), τόσο εντός του αστικού ιστού όσο και εκτός αυτού. Δεύτερον θα αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για την ενίσχυση του αγροτικού τομέα μέσω των έξυπνων συστημάτων που αποτελούν την ευφυή γεωργία, με την παροχή ανοιχτών δεδομένων προς όλους τους ενδιαφερομένους, πολίτες - φορείς και υπηρεσίες. Θα παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για τις καιρικές συνθήκες και τις μεταβολές αυτών, για το μικροκλίμα, χρήσιμες πληροφορίες για την πολιτική προστασία κ.ά. Τέλος, το δίκτυο που θα αναπτυχθεί έχει μελετηθεί και ως προς την ευκολία που θα παρέχει στον τομέα της επεκτασιμότητας, ώστε χωρίς ουσιαστικές παρεμβάσεις μελλοντικά να μπορέσει να φιλοξενήσει και άλλες εφαρμογές που θα προκύψουν μεταξύ του δήμου και πολιτών ή φορέων”.


NEWSLETTER