Σάββατο, 06 Μαρτίου 2021 07:54

Σωματείο ΔΕΥΑΚ για το επίδομα ισολογισμού (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Σωματείο ΔΕΥΑΚ για το επίδομα ισολογισμού (βίντεο)

Τον πρόεδρο της ΔΕΥΑ Καλαμάτας, ότι ψεύδεται, κατηγορεί ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων των ΔΕΥΑ Μεσσηνίας Παναγιώτης Κουφαλάκος, για το θέμα του επιδόματος ισολογισμού που έπαιρνε ο ίδιος και άλλοι 4 εργαζόμενοι.

Επίδομα που η διοίκηση της επιχείρησης θεωρεί ότι παράτυπα το έπαιρναν και γι’ αυτό αποφάσισε τον καταλογισμό του, για τις 3 τελευταίες χρονιές που το πήραν (2017, 2018 και 2019) χωρίς την υπογραφή του επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Κουφαλάκος είπε ότι ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Κώστας Αθανασόπουλος είπε ψέματα ότι παράνομα τους καταβαλλόταν το επίδομα ισολογισμού, γιατί γνώριζε πως “τα εντάλματα πληρωμής είχαν υπογραφή από όλη την υπηρεσιακή ιεραρχία, την ομόφωνη έγκριση του Δ.Σ., αλλά και την υπογραφή του επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Οι οικονομικές χρήσεις που αναφέρονται είχαν ελεγχθεί από τους νομίμως ορισθέντες από την Περιφέρεια ορκωτούς λογιστές”.

Ανέφερε ότι “με άνωθεν εντολή (εννοούσε της δημοτικής αρχής), αποφάσισαν διοίκηση και διεύθυνση να βγάλουν έκπτωτους τους νομίμως ορισθέντες ορκωτούς λογιστές από την Περιφέρεια και όρισαν έκτακτο διαχειριστικό έλεγχο, ζήτησαν νομική γνωμάτευση και από ιδιώτη νομικό, καταβάλλοντας 16.000 ευρώ για να αποσπάσουν τα τεκμήρια τους και να μας βγάλουν καταχραστές. Δηλαδή, έδωσαν 16.000 στον νομικό και στον έκτακτο έλεγχο, για να διεκδικήσουν τελικά 16.000 από τους εργαζόμενους. Μάλιστα, το τελευταίο επίδομα για την οικονομική χρήση του 2019, το έχει υπογράψει και ο νυν διευθυντής που εισηγείται τον καταλογισμό”.

Ο κ. Κουφαλάκος υποστήριξε ότι “έχουν βάλει στο στόχαστρο την κατάργηση της επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας” και ισχυρίστηκε ότι για το επίδομα ισολογισμού η διοίκηση στάθηκε στη μία προϋπόθεση, “ο μέσος όρος των αποδοχών όλων των εργαζομένων μετά τις μειώσεις να μην υπερβαίνει τα 1.900 ευρώ”, και όχι στην προϋπόθεση “ο μέσος όρος να είναι μειωμένος πάνω από 35% σε σχέση με τον μέσο όρο των αποδοχών όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί στις 31-12-2009”.

Είπε ότι “έχουν βάλει στο στόχαστρο ακόμα και την αποζημίωση λόγω συνταξιοδότησης. Η αποζημίωση απόλυσης λόγω συνταξιοδότησης, εκτός από την επιχειρησιακή σύμβαση, προβλέπεται και στον κανονισμό εργασίας, που αποτελεί κομμάτι της επιχειρησιακής σύμβασης που έχει αόριστη χρονική ισχύ”.

Τέλος, έκανε λόγο για “αναμενόμενη υποχρέωση της διοίκησης για καταβολή προς το σύνολο των εργαζομένων ποσών που παράνομα παρακρατούσαν από το 2010 και έχουν κριθεί με αποφάσεις του Αρείου Πάγου (830/2018 και 848/2020), που ανέρχονται στο ποσό των 700.000 ευρώ περίπου για όλους τους μόνιμους εργαζόμενους, που εργάζονται από το 2010”.

Να υπενθυμίσουμε ότι σε πρόσφατη συνεδρίασή του, με τηλεδιάσκεψη, το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ αποφάσισε να καταλογίσει τα ποσά που πήραν με τη μορφή επιδόματος ισολογισμού χωρίς να το δικαιούνται, σύμφωνα με την επιχείρηση, από το 2017 έως και το 2019, σε 5 εργαζόμενους (μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Παν. Κουφαλάκος που συνταξιοδοτήθηκε στο τέλος του 2020).

Η άποψη και η απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΚ στηρίχθηκε στις εισηγήσεις του νομικού συμβούλου της ΚΕΔΕ και της Ενωσης ΔΕΥΑ Πάνο Ζυγούρη και ορκωτού ελεγκτή, και αφορά τα χρόνια που το επίδομα καταβλήθηκε χωρίς την υπογραφή του επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Γ.Σ.


NEWSLETTER