Σάββατο, 13 Μαρτίου 2021 14:55

Μεγαλόπολη: Σαφές μήνυμα Χριστογιαννόπουλου για διασφάλιση των επενδύσεων της απολιγνιτοποίησης (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Μεγαλόπολη: Σαφές μήνυμα Χριστογιαννόπουλου για διασφάλιση των επενδύσεων της απολιγνιτοποίησης (βίντεο)

 

Ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι η Μεγαλόπολη θα κάνει τα πάντα, ώστε να επωφεληθεί από τις επενδύσεις, που θα προκύψουν από το καθεστώς απολιγνιτοποίησης έστειλε ο δήμαρχος Θανάσης Χριστογιαννόπουλος.

Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε σήμερα, στο Πνευματικό Κέντρο Μεγαλόπολης εξέφρασε τους φόβους της δημοτικής αρχής, ότι οι αναφορές στο Εδαφικό Σχέδιο Δίκαιης και Αναπτυξιακής Μετάβασης Μεγαλόπολης σε "αμέσως και εμμέσως πληττώμενες περιοχές" αφήνει... κερκόπορτα διαρροής μεγάλου μέρους των επενδύσεων προς όμορες περιοχές (ΒΙΠΕ Τρίπολης και ΒΙΠΕ Μελιγαλά). 

Τόνισε ξεκάθαρα, ότι η Μεγαλόπολη δεν είναι αρνητική στο να επωφεληθούν αναπτυξιακά και γύρω περιοχές, αφού πρώτα όμως διασφαλιστεί με κάθε τρόπο ότι η περιοχή, που ανήκει στη Ζώνη Απολιγνιτοποίησης (ΖΑΠ), δηλαδή ο Δήμος Μεγαλόπολης και 5 κοντινά χωριά του Δήμου Γορτυνίας, θα είναι αυτή στην οποία θα αναπτυχθεί το μεγάλο μέρος της επιχειρηματικής δραστηριότητας, που θα προέλθει από τους ευνοϊκούς όρους της μεταλιγνιτικής περιόδου.

Στάθηκε ιδιαιτέρως στην άμεση ανάγκη προώθησης της δημιουργίας του Επιχειρηματικού Πάρκου Μεγαλόπολης, το οποίο ουσιαστικά θεωρεί ως τον βασικό μοχλό διασφάλισης της εγκατάστασης νέων βιομηχανικών μονάδων στην περιοχή. Σε αντίθετη περίπτωση, όπως επανειλημμένως τόνισε, όσο το ήδη αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον προχωράει, η έλλειψη οργανωμένου χώρου και υποδομών ίσως στρέψει τους επενδυτές στις δύο γειτονικές ΒΙΠΕ Τρίπολης και Μελιγαλά με την δικαιολογία της έλλειψης επαρκούς γης και τους κινδύνου απώλειας των ευνοϊκών όρων και καθώς τα χρονοδιαγράμματα θα πιέζουν.

Προανήγγειλε μάλιστα μία σειρά ενεργειών από πλευράς Δήμου (έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, σύγκληση της Επιτροπής Διαβούλευσης και συντονισμός με φορείς της πόλης) για να διαμορφωθεί πλήρως το πλαίσιο διεκδίκησης, ενώ διευκρίνισε ότι ο Δήμος Μεγαλόπολης θα εξαντλήσει κάθε νόμιμο μέσο και εργαλείο για να διασφαλίσει τα διαχρονικά και δίκαια αιτήματα των κατοίκων της περιοχής.

ΟΙ 5 ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ

Συμπερασματικά ο Δήμος Μεγαλόπολης θέτει 5 προϋποθέσεις, που θα πρέπει να διασφαλιστούν και να ικανοποιηθούν, ώστε από την πλευρά του να συναινέσει στο Εδαφικό Σχέδιο Δίκαιης και Αναπτυξιακής Μετάβασης
Ειδικότερα αυτές είναι:

1) Το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης να αξιοποιηθεί αποκλειστικά για τις περιοχές, που ρητά ορίζονται ως Ζώνη Απολιγνιτοποίησης (όχι για "έμμεσα πληττώμενους"). Το ίδιο να συμβεί και για τους πόρους από το Πράσινο Ταμείο και το λιγνητόσημο. Άλλωστε, όπως διευκρίνισε ο κ. Χριστογιαννόπουλος έως σήμερα οι πόροι από αυτές τις δύο πηγές αφορούν αποκλειστικά τον Δήμο Μεγαλόπολης για τη Νότια Ελλάδα και τις περιοχές της Κοζάνης και της Φλώρινας για την Βόρεια Ελλάδα.

2) Δέσμευση της Πολιτείας, ότι το Επιχειρηματικό Πάρκο θα κατασκευαστεί με ταχύτατους ρυθμούς και θα ξεπεραστούν άμεσα κάθε μορφής γραφειοκρατικά εμπόδια. Έχει άλλωστε χωροθετηθεί σε έκταση 1.700 στρεμμάτων και όσο καθυστερεί αυτό λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας για απορρόφηση επενδύσεων.

3) Αποδέσμευση χώρων, που πριν την κατασκευή των μονάδων της ΔΕΗ χρησιμοποιούνταν ως αγροτικές εκμεταλλεύσεις από κατοίκους της περιοχής. Μετά από 50 χρόνια αυτές οι εκτάσεις στις παρυφές της πόλης έχουν χαρακτηριστεί δασικές δημιουργώντας ουσιαστικά εμπόδια στην ενασχόληση κατοίκων με τον πρωτογενή τομέα.

4) Δεδομένου του ενδιαφέροντος από τώρα κιόλας από ορισμένες εταιρείες (μία εξ αυτών γερμανοϊαπωνικών συμφερόντων μεγάλης κλίμακας), που επιθυμούν να επενδύσουν στην περιοχή πριν την εφαρμογή του Ταμείου Δίκαιης Ανάπτυξης, αλλά εκμεταλλευόμενοι τον ισχύοντα Αναπτυξιακό Νόμο, η ΔΕΗ να δεχθεί να παραχωρήσει (με υπενοικίαση ή πώληση) μέρος της σημερινής της έκτασης. Ο δήμαρχος επεσήμανε, ότι χώροι εντός της έκτασης των 50.000 στρεμμάτων της ΔΕΗ έχουν κινήσει το ενδιαφέρον επενδυτών, επισημαίνοντας ότι έστω σε μία έκταση 1.000 στρεμμάτων θα μπορούσε άμεσα να ξεκινήσει η δραστηριοποίηση 2-3 επενδυτικών σχημάτων.

5) Να δοθεί η δυνατότητα επένδυσης σε φωτοβολταϊκά πάρκα σε όλο το εύρος της ΖΑΠ και όχι μόνο στον πυρήνα της, καθώς με τα έως τώρα ισχύοντα η δυνατότητα αυτή δίνεται μόνο στη ΔΕΗ. Ο δήμαρχος Μεγαλόπολης επ' αυτού διευκρίνισε ότι υπάρχει ευρύτερο ενδιαφέρον για τέτοιου είδους
δραστηριοποίηση και σε άλλες περιοχές του Δήμου Μεγαλόπολης.


NEWSLETTER