Τρίτη, 23 Μαρτίου 2021 11:28

ΔΕΥΑΚ: Με γεώτρηση στον Αγιο Φλώρο νερό για Μάνη και Μεσσήνη (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

“Η ΔΕΥΑ Καλαμάτας κάνει κάθε μέρα αναλύσεις νερού και η ποιότητά του είναι άριστη. Το νερό της είναι καλύτερο από το εμφιαλωμένο”, διαβεβαίωσε χθες ο πρόεδρος της επιχείρησης Κώστας Αθανασόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού.


Ο κ. Αθανασόπουλος εξέφρασε την ανησυχία του για το μέλλον, καθώς “η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε μείωση αποθεμάτων νερού και ο υδροφόρος ορίζοντας μειώνεται συνεχώς” και στάθηκε στη μεγάλη σημασία του έργου του νέου αγωγού Φ800 μεταφοράς νερού από το Πήδημα και στην αξιοποίηση του νερού από τον Αγιο Φλώρο.
“Χωρίς το νερό δεν υπάρχει ζωή”, είπε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, έκανε λόγο για τεράστιο έργο της ΔΕΥΑΚ και για πολλά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Αναφέρθηκε στη διαχείριση λυμάτων, υπενθύμισε ότι λειτουργεί 24 ώρες τη μέρα ο βιολογικός καθαρισμός, πως μπορεί να εξυπηρετήσει μέχρι 120.000 κατοίκους και ότι εξυπηρετεί την Καλαμάτα και όλη την ανατολική περιοχή (Βέργα, Μικρή Μαντίνεια κ.λπ.), καθώς και τη Μεσσήνη.
Για τα αντιπλημμυρικά, αναφέρθηκε στο έργο των 71 εκ. ευρώ που μελετάται από τον “Μορέα” και στον αγωγό ομβρίων της Ευριπίδου, η μελέτη του οποίου αποσυνδέθηκε από το μάστερ πλαν του λιμανιού.
Ενημέρωσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο του νέου αγωγού Φ800 μεταφοράς νερού από το Πήδημα στην Καλαμάτα, μέσω του εθνικού δρόμου και της Νέας Εισόδου κι επεσήμανε τη σημασία της κατασκευής νέας δεξαμενής στον Αϊ-Γιάννη Καρβούνη, χωρητικότητας 8.500 κυβικών και προϋπολογισμού 5,2 εκ, ευρώ. Είπε ότι πρέπει “να ασχοληθούμε και με τον σύνδεσμο και την ενσωμάτωσή του στη ΔΕΥΑΚ”.

ΑΠΟ ΓΕΩΤΡΗΣΗ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΦΛΩΡΟ
Διευκρίνισε ότι “από γεώτρηση και όχι από τις πηγές πρέπει να πάρουμε τα νερά του Αγίου Φλώρου, πρέπει να βοηθήσουμε τη Μεσσήνη και τη Δυτική Μάνη”, εκτίμησε πως “για τα επόμενα 50 χρόνια θα υπάρχει δυνατότητα επάρκειας νερού” και ανέφερε ότι “περιμένουμε τον Δήμο Δυτικής Μάνης να μας πει τι νερό χρειάζεται, για να δούμε τι θα πάρουμε από τον Αγιο Φλώρο, για να έχουμε δίκαιη κατανομή”.
Ο κ. Αθανασόπουλος παρατήρησε ότι “εξαρτάται από τη συνεργασία όλων, από την ορθολογική χρήση του νερού” και προέτρεψε “να μην καταναλώνουμε νερό που δεν χρειάζεται”.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι “σε οικόπεδο ανατολικά της ΜΟΛΑΚ θα γίνει η υποδομή για να μεταφερθούν τα συνεργεία της ΔΕΥΑΚ και του δήμου και στο Νέδοντα θα γίνει ένα πάρκο ζηλευτό για την Καλαμάτα”.
Για την εικόνα του δικτύου ύδρευσης ανέφερε πως “υπάρχει μεγάλη διαρροή” και αρκέστηκε να διευκρινίσει ότι “η κατανάλωση είναι περισσότερη απ’ αυτή που πρέπει”. Ακόμα, υποστήριξε ότι “θα γίνει και αυτοδικία, αν υπάρχει γραφειοκρατική καθυστέρηση, για το κοινό καλό, για το κοινωνικό συμφέρον”.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ
Απαντώντας σε κάποιες άλλες ερωτήσεις, ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΚ Μιχάλης Βασιλειάδης, παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα με τις κυκλοφοριακές μελέτες για τα αντιπλημμυρικά. Ενημέρωσε πως “έχουμε κυκλοφοριακή αδειοδότηση και ο Φ800 από το Πήδημα μπορεί να έρθει μέχρι το «Πράκτικερ» και σε αυτό το τμήμα θα κάνει 8 μήνες με ένα χρόνο”. Πρόσθεσε ότι “πρέπει να πάρουμε και θα πάρουμε την αδειοδότηση από το «Πράκτικερ» έως το Ασπρόχωμα που είναι το δύσκολο κομμάτι”.
Για το πρώτο αντιπλημμυρικό στον εθνικό δρόμο, από Θουρία μέχρι Νοσοκομείο, που έχει σταματήσει, επιβεβαίωσε ότι θα γίνει νέα προκήρυξη δημοπρασίας, όταν ολοκληρωθούν οι απαλλοτριώσεις. Για το δεύτερο, από Νοσοκομείο μέχρι τη γέφυρα του αυτοκινητόδρομου στον Αντικάλαμο, είπε ότι “θα δοθεί κυκλοφοριακή λύση και θα προχωρήσει”, υπενθυμίζοντας πως “περιμέναμε 1,5 χρόνο την Αποκεντρωμένη για να μας πει τελικά ότι δεν είναι αρμόδια”.
Τέλος, επιβεβαίωσε ότι στο τμήμα του “Μορέα”, κοντά στο «Πράκτικερ», θα πρέπει την ίδια περίοδο, μέσα σε 1 - 2 μήνες, να γίνουν και τα 3 έργα, το αντιπλημμυρικό, ο νέος αγωγός Φ800 και ο αγωγός λυμάτων από τη Θουρία.
Γ.Σ.