Σάββατο, 03 Ιουλίου 2021 20:31

Εγκριση για σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων των Δήμων Καλαμάτας και Μεσσήνης

Γράφτηκε από την

 

Την εκκίνηση των διαδικασιών για την κατασκευή κλειστού τύπου σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ) Δήμων Καλαμάτας και Μεσσήνης, σε δημοτική έκταση κοντά στη μονάδα βιολογικού καθαρισμού, αποφάσισε χθες η Οικονομική Επιτροπή του δήμου της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Ειδικότερα, ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου και του Δήμου Καλαμάτας για την κατασκευή του ΣΜΑ, στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων, βάσει του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ),

Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος ενημέρωσε ότι ύστερα από σχετική έρευνα του ΦοΔΣΑ σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του δήμου, κρίθηκε ως καταλληλότερη έκταση ένα τμήμα οικοπέδου ιδιοκτησίας του δήμου, πλησίον του βιολογικού, γιατί πληροί μεταξύ άλλων τα ακόλουθα κριτήρια:

α) Βρίσκεται εντός ΓΠΣ Καλαμάτας, η συγκεκριμένη ζώνη είναι η μόνη στην οποία αναφέρεται ξεκάθαρα στο εγκεκριμένο ΓΠΣ πως επιτρέπεται η κατασκευή ΣΜΑ. β) Αποτελείται από επίπεδη έκταση μηδενικού υψομέτρου, στην οποία απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για την υλοποίησή της, και περιλαμβάνει ράμπες και κλειστό κτήριο μεταφόρτωσης. Η χωροθέτηση του ΣΜΑ εκτός της ακτίνας των 13 χιλιομέτρων από τον αεροδιάδρομο θα οδηγούσε σε ακύρωση της λειτουργικότηταάς του, καθώς μια τέτοια ακτίνα σχεδόν αγγίζει τα όρια της μονάδας επεξεργασίας στην Καλλιρρόη, ακυρώνοντας την οποιαδήποτε ωφελιμότητα της διαδικασίας μεταφόρτωσης. Με αυτό τον τρόπο όμως, με κλειστό σταθμό, με συγκεκριμένο υψόμετρο έχουν δοθεί όλες οι ανάλογες εγκρίσεις (ΥΠΑ, ΓΕΑ). Αποτελεί έκταση με ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό και δασικό χαρακτήρα, γεγονός που θα συμβάλει στην ταχύτερη αδειοδότηση του ΣΜΑ. Υπάρχει οδικό δίκτυο καλής ποιότητας έως αυτό και άμεση πρόσβαση στα απαιτούμενα δίκτυα κοινής ωφέλειας (νερό, ρεύμα).

Ο δήμαρχος επεσήμανε ότι η κατασκευή του έργου θεωρείται υψίστης σημασίας και ενημέρωσε ότι ανατολικά του οικοπέδου θα φτιατεί ο ΣΜΑ και δυτικά το Πράσινο Σημείο. Ο ΣΜΑ προβλέπει τη συλλογή βρόχινων νερών για άρδευση και την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των εγκαταστάσεων.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Κοσμόπουλος πρότεινε να επωμιστεί και ο Δήμος Μεσσήνης το ζήτημα της πρόσβασης.

Ο επικεφαλής του “Πρότυπου Δήμου” Βασίλης Τζαμουράνης ρώτησε αν εξετάστηκαν εναλλακτικές προτάσεις, όπως το κτήριο υποδοχής της ΜΟΛΑΚ, και παρατήρησε ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι βάλτος και πως χρειάστηκαν ιδιαίτερα έργα υποδομής (χαλικοπάσσαλοι) για τα κτήρια της ΜΟΛΑΚ.

Ο σύμβουλος της παράταξης Μ. Οικονομάκου Λεωνίδας Λιάππας εξέφρασε τον προβληματισμό του για την επιβάρυνση του περιβάλλοντος στη συγκεκριμένη περιοχή.