Παρασκευή, 20 Αυγούστου 2021 16:37

Απόφαση για αξιοποίηση παραλιακού μετώπου Μεσσήνης - Επανακαθορισμός χρήσεων γης

Γράφτηκε από την

Καθοριστικής σημασίας για την περαιτέρω ανάπτυξη και την τουριστική αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της πόλης αποτελεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης την περασμένη Τετάρτη, για τον επανακαθορισμό των χρήσεων γης της περιοχής ΛΠ3 του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου.

Η ζώνη ΛΠ3 εκτείνεται νότια της Μεσσήνης και σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα, σε μια περιοχή 9.100 στρεμμάτων. Φθάνει μέχρι τα όρια των τουριστικών ζωνών Μεσσήνης, Ανάληψης και Βελίκας και την περιοχή β’ κατοικίας στην Μπούκα. Η εναρμόνιση της ΛΠ3 με το ΓΠΣ Μεσσήνης αναμένεται ότι θα αποτελέσει πόλο έλξης για παραθεριστικές κατοικίες και τουριστικές επενδύσεις.

Ο εισηγητής του θέματος, αντιδήμαρχος Τάσος Παπαγεωργίου τόνισε ότι ικανοποιείται ένα αίτημα 20ετίας σχεδόν σύσσωμης της πόλης, αφού πλέον συνδέεται η Μεσσήνη με το παραλιακό μέτωπο -όπως και το πάγιο αίτημα συμβολαιογράφων, ιδιοκτητών και πολιτικών μηχανικών, καθώς το 70% (από τα συνολικά 9.100 στρέμματα) γίνονται οικόπεδα, από χωράφια που είναι τώρα. Παράλληλα, προστατεύεται ο γεωργικός χαρακτήρας της περιοχής σε δύο διακριτές κατηγορίες: Η πρώτη (το προαναφερόμενο 70%) αφορά απλή γεωργική γη, στην οποία θα επιτρέπονται όλες οι χρήσεις γης. Η δεύτερη (το υπόλοιπο 30%) αφορά γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας στην οποία προτείνονται αγροτικές εκμεταλλεύσεις και εγκαταστάσεις.   

Η μείζων μειοψηφία διά στόματος του επικεφαλής της Τάσου Τσερπέ και του συμβούλου Νίκου Ξενόγιαννη εξέφρασαν τη στήριξη της παράταξής τους και υπερψήφισαν. Αντίθετα, οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι Γιώργος Τσώνης και Μανώλης Δουρούμης καταψήφισαν. Στη συνεδρίαση που έγινε με τηλεδιάσκεψη, παραβρέθηκε και η ειδική μελετήτρια κ. Αλεβιζάκη, η οποία απάντησε σε ερωτήσεις των δημοτικών συμβούλων. 

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο δήμαρχος Γιώργος Αθανασόπουλος είπε ότι η εν λόγω μελέτη επιλύει ένα χρόνιο πρόβλημα για την περιοχή ΛΠ3, στην οποία απουσίαζαν εντελώς οι επιτρεπόμενες χρήσεις γης. Το χαρακτήρισε δε ως το μεγαλύτερο έργο της δημοτικής αρχής για αυτή την 4ετία επισημαίνοντας ότι το είχαν προσπαθήσει και οι δημοτικές αρχές Αναστασόπουλου και Τσώνη, αλλά δεν βρήκαν χρηματοδότηση. Εκεί, τόνισε ο κ. Αθανασόπουλος, διαφέρει η παρούσα δημοτική αρχή: Στο ότι φέρνει σε πέρας θέματα που χρονίζουν εξασφαλίζοντας τις απαραίτητες χρηματοδοτήσεις. Επίσης, μετέφερε στο Σώμα ότι, όπως τον ενημέρωσε κτηματομεσίτης, υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από Γάλλους να επενδύσουν σε παραθεριστικές κατοικίες στη ζώνη ΛΠ3.

Ν.Κ.