Τετάρτη, 01 Σεπτεμβρίου 2021 08:48

Διπλό μήνυμα από το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας: Κάλεσμα για εμβολιασμούς και ενίσχυση δομών υγείας (βίντεο)

Γράφτηκε από την

Μήνυμα στους πολίτες για εμβολιασμούς, και στην πολιτεία για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, έστειλε το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, σε συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης, με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην περιοχή και τη μεγάλη πίεση που δέχεται η κλινική Covid του νοσοκομείου.

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου με τηλεδιάσκεψη, το βράδυ της Δευτέρας, μετείχε και η διοικήτρια του νοσοκομείου - δημοτική σύμβουλος Ελένη Αλειφέρη, η οποία επεσήμανε ότι “δεν βρίσκουμε γιατρούς επικουρικούς και με μπλοκάκι για να στελεχώσουν το νοσοκομείο”. Διευκρίνισε πως “αυτοί που νοσηλεύονται στην κλινική Covid δεν είναι επισκέπτες, είναι οικογένειες μόνιμων κατοίκων” – και εκτίμησε ότι η μεγάλη αύξηση κρουσμάτων είναι αποτέλεσμα του χαμηλού ποσοστού εμβολιασμών στη Μεσσηνία αλλά και του μεγάλου συνωστισμού, λόγω της επισκεψιμότητας στην περιοχή.

 

ΒΑΡΙΕΣ ΝΟΣΗΛΕΙΕΣ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Η κ. Αλειφέρη σημείωσε πως “έχουμε βαριές νοσηλείες και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα”, λέγοντας ότι “χρειάζονται άνθρωποι, χέρια, γιατροί”. Ανέφερε ότι “δεν έχουν καταργηθεί όλα τα τακτικά ιατρεία, τα ραντεβού είναι λίγο λιγότερα. Αναγκαστήκαμε να αναβάλουμε τα τακτικά χειρουργεία”.

Επεσήμανε πως “το ζήτημα είναι τι θα γίνει στην κοινωνία” και προέτρεψε “να εστιάσει το Δημοτικό Συμβούλιο στον εμβολιασμό”. Ενημέρωσε ότι στο νοσοκομείο “θα μείνουν δύο εμβολιαστικές γραμμές, γιατί δεν έχουμε χώρο και πρέπει να αξιοποιήσουμε το προσωπικό”. Εξέφρασε την ανησυχία της ότι “θα χαθούν νέοι άνθρωποι με την εξέλιξη αυτή” και εκτίμησε πως “δεν είναι εύκολο το θέμα των προσλήψεων. Δεν έχουμε γιατρούς, έχουν φύγει στο εξωτερικό”. Ενημέρωσε ακόμη ότι “το 85% του προσωπικού του νοσοκομείου είναι εμβολιασμένοι και το 87% του νοσηλευτικού προσωπικού, με αυτούς που έχουν νοσήσει”.

Η διοικήτρια εκτίμησε ότι “δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα από 1η Σεπτεμβρίου, ενδεχομένως σε κάποιο ιατρικό κομμάτι” με τις αναστολές εργασίας στους ανεμβολίαστους, και ζήτησε να δούμε ενιαία το σύστημα υγείας.

 

ΤΟ 1/3 ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΚΕΝΕΣ

Ο επικεφαλής του “Ανοιχτού Δήμου” Μανώλης Μάκαρης, γιατρός καρδιολόγος στο νοσοκομείο, που είχε την πρωτοβουλία για τη συζήτηση, σημείωσε ότι “η δημιουργία εμβολιαστικού κέντρου στην πόλη είναι αίτημα του σωματείου των γιατρών” και επεσήμανε ότι “από τους 167 γιατρούς του νοσοκομείου μόνο 12 είναι ανεμβολίαστοι, το 93% είναι εμβολιασμένοι”.

Σημείωσε ότι “το 1/3 των θέσεων του προσωπικού στο νοσοκομείο είναι κενές” και ζήτησε από το υπουργείο να δώσει κίνητρα να παραμένουν οι γιατροί στο νοσοκομείο. Είπε ότι “τα τακτικά ιατρεία έχουν μειωθεί, στο Καρδιολογικό από 22 που βλέπαμε, τώρα κλείνουμε 8 ραντεβού” και δήλωσε πως “δεν μας βρίσκει σύμφωνους η υποχρεωτικότητα. Με πειθώ. Κάτω από το 50% είναι οι εμβολιασμένοι στη Μεσσηνία”.

Είπε ακόμη ότι “η στελέχωση της κλινικής Covid δεν είναι επαρκής, το λέει το σωματείο των γιατρών. Πρέπει να υπάρχει εξειδικευμένος γιατρός όλο το 24ωρο. Υπερβάλλουν εαυτόν οι γιατροί”.

Ο κ. Μάκαρης εξέφρασε φόβο “μη ζήσουμε τα χειρότερα” και πρόσθεσε: “Χρειάζονται μόνιμοι γιατροί, το ζητούν ο Ιατρικός Σύλλογος και το σωματείο νοσοκομειακών γιατρών. Δεν προφυλάχθηκε η Μεσσηνία. Δεν έγιναν rapid test στους επισκέπτες. Νούμερο 1 ο εμβολιασμός, νούμερο 2 η ενίσχυση του ΕΣΥ”.

 

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ

Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι “μόνο με τον εμβολιασμό μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Καλώ για μία ακόμη φορά τους συμπολίτες μας που δεν έχουν εμβολιαστεί για τους δικούς τους λόγους, να ενημερωθούν σωστά. Να ακούσουν τους ειδικούς”.

Στις τοποθετήσεις τους οι επικεφαλής των παρατάξεων των μειοψηφιών, εκφράζοντας την αγωνία τους, ζήτησαν την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και του Νοσοκομείου Καλαμάτας, και επίσης κάλεσαν τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν.