Πέμπτη, 02 Σεπτεμβρίου 2021 21:44

Σε Σώμα συγκροτήθηκε το Δ.Σ. της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Σε Σώμα συγκροτήθηκε το Δ.Σ. της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας (βίντεο)

 

Σε Σώμα συγκροτήθηκε χθες 1η Σεπτεμβρίου το Διοικητικό Συμβούλιο της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας, σε συνεδρίαση στην αίθουσα “Παναγιώτης Φωτέας” του Διοικητηρίου.

Υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλου και παρουσία του συμπροέδρου - δημάρχου Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλου, καθώς και των μελών του Δ.Σ., καθορίστηκαν οι αρμοδιότητες που αναλαμβάνουν τα μέλη και συζητήθηκε η πορεία των δράσεων του συλλόγου.

Στο σύντομο χαιρετισμό του, απευθυνόμενος στο Σώμα, αλλά και σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Αμφικτυονίας Στάθης Αναστασόπουλος ανέφερε, μεταξύ άλλων: “Η Μεσσηνιακή Αμφικτυονία συνεχίζει την πορεία της στις καταστατικές αρχές που βασίζονται στη σύσφιγξη των δεσμών των απανταχού Μεσσηνίων και στην ανάπτυξη του νομού μας. Αυτές τις αρχές χάραξαν οι βασικοί ιδρυτές της αείμνηστοι Παναγιώτης Φωτέας, Χρήστος Μαλαπάνης, ο καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος και ο ομογενής Χρήστος Τομαράς μαζί με πολλούς άλλους επιφανείς Μεσσήνιους της ομογένειας και της Ελλάδος. Συνεχίζουμε προσαρμοζόμενοι στις τρέχουσες συνθήκες και αξιοποιούμε τις τεχνολογίες για διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με όλους τους συλλόγους μας των ΗΠΑ, του Καναδά, της Αυστραλίας, της Σουηδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Ελλάδας για να ικανοποιήσουμε τους καταστατικούς μας σκοπούς. Στην περασμένη διετία, παρά τον Covid, οι δράσεις μας ξεπέρασαν τις 40 σε Ελλάδα και εξωτερικό που είχαν αναφορά στη σύνδεση όλων και περισσοτέρων Μεσσηνίων, και όχι μόνο, απανταχού της γης με τη μητέρα πατρίδα, στην ανάδειξη της ελληνικής γλώσσας, στην προβολή της Μεσσηνίας και φέτος βέβαια, στην ανάδειξη της Ελληνικής Επανάστασης στα πλαίσια των εορτών για τα 200 χρόνια από το 1821. Το μότο της Αμφικτυονίας είναι περισσότερο από κάθε φορά να συνενώνουμε τις δυνάμεις μας. Πράγμα που δεν είναι πάντοτε εφικτό να βάζουμε το “εμείς” μπροστά από το “εγώ”.  Και εάν το 1821 οι αγωνιστές μας περιέπεσαν σε διαμάχες, εμείς δεν το δικαιούμαστε, διότι εμείς δεν βρισκόμαστε στις τότε ανέχειες των Ελλήνων του 1821. Αλλωστε τα όποια μικρά ή μεγάλα λάθη εκείνων παραγράφονται από τους αγώνες τους και τις θυσίες τους. Τα όποια όμως δικά μας λάθη δεν θα παραγραφούν, αν δεν συνεργαστούμε αρμονικά”.

Ο συμπρόεδρος - δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος υπενθύμισε τον στόχο της Αμφικτυονίας να ενώσει όλους τους Μεσσήνιους και παρατήρησε πως το προηγούμενο Δ.Σ. έκανε πάρα πολλά, “τα μέλη του έκαναν ό,τι έπρεπε για να μας κρατήσουν ενωμένους”.

Ο γ.γ. της Αμφικτυονίας Παναγιώτης Μπαζίγος σημείωσε ότι “συνεργαζόμαστε απόλυτα και τις δυσκολίες τις κάνουμε ευκαιρίες” κι έκανε λόγο για πολιτιστικές δράσεις σε όλη την ομογένεια και τον ελληνισμό.

 

ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ – ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑΣ

1. Πρόεδρος ex officio o αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος.

2. Συμπρόεδρος ex officio ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος.

3. Α’ αντιπρόεδρος ο Νικόλαος Μαύρος της Αδελφότητος Μεσσηνίων Καναδά (Μόντρεαλ).

4. Β’ αντιπρόεδρος ο Παρασκευάς Σωτηρόπουλος του Συλλόγου Πυλίας Νότιας Αυστραλίας, (Αδελαΐδας).

5. Εκπρόσωπος των ΗΠΑ ο Ευάγγελος Σπυρόπουλος, εκπρόσωπος του Συλλόγου “Υπαπαντή του Σωτήρος” (Βοστόνης).

6. Εκπρόσωπος στην Ευρώπη η Θεοδώρα Γιαννίτση, διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού Μόσχας.

7. Γραμματέας ο Παναγιώτης Μπαζίγος του Συλλόγου Μανιατών.

8. Ταμίας ο Παναγιώτης Λούτος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων-Συνδέσμων Τριφυλίας.

9. Οργανωτική γραμματέας η Ευσταθία Μπούνα, γ.γ. του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Πύλου “Το Ναυαρίνο”, με αρμοδιότητες οργάνωσης του μητρώου μελών της Αμφικτυονίας.

10. Μέλος η Μαρία Λιακάκη, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων-Συνδέσμων Τριφυλίας και πρόεδρος του Συνδέσμου Σιδηροκαστριτών Τριφυλίας, με αρμοδιότητα τον πολιτισμό, ιδιαιτέρως στα θέματα που αφορούν την Ιστορία και την Αρχαιολογία στη Μεσσηνία.

11. Μέλος η Πηνελόπη Λαμπούση του Παμμεσσηνιακού Συνδέσμου Πατρών “Ο Παπαφλέσσας”, με αρμοδιότητες στον πολιτιστικό και ανθρωπιστικό τομέα και στις δημόσιες σχέσεις.

Η Εξελεγκτική Επιτροπή συστήθηκε με πρόεδρο τον Κωνσταντίνο Βοργιά, ιδρυτικό μέλος της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας  και μέλη την Ελενα Παπανδρέου του Μεσσηνιακού Συνδέσμου Βορείων Προαστίων και τον Κωνσταντίνο Νερατζόγλου του Συλλόγου Πυλίων.


NEWSLETTER