Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου 2021 21:29

Δήμος Καλαμάτας: Ενταξη ανάπλασης πλατείας “Ομήρων Γερμανίας”

Γράφτηκε από την

 

Απόφαση ένταξης για χρηματοδότηση έλαβε, μετά από θετική αξιολόγηση, η αίτηση υποβολής πρότασης για μελέτες ωρίμανσης έργων Δήμου Καλαμάτας, ενέργεια που αφορά τη χρηματοδότηση μελετών για τη “Βιοκλιματική ανάπλαση της πλατείας Ομήρων Γερμανίας”, επί της οδού Αθηνών απέναντι από το πρώην Πολυκλαδικό.

Η συγκεκριμένη πρόταση είχε υποβληθεί από το δήμο έπειτα από σχετική πρόσκληση της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ) Α.Ε.

Το έργο αφορά στην ανάπλαση της πλατείας Ομήρων Γερμανίας, επιφανείας 3.060 τ.μ. Βασικός στόχος της ανάπλασης είναι ο επανασχεδιασμός της πλατείας, σύμφωνα με τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού. Η παρέμβαση επί της πλατείας εντός αστικού ιστού της πόλης έχει ως στόχο πέρα από την αρχιτεκτονική αναβάθμιση, την τοπική βελτίωση του μικροκλίματος και το μετριασμό του φαινομένου της θερμικής νησίδας στην περιοχή μελέτης μέσω της δημιουργίας συνθηκών θερμικής άνεσης και δροσισμού στους περιοίκους και στους επισκέπτες. Πέραν των λοιπών λεπτομερειών του επανασχεδιασμού αναμένεται να χρησιμοποιηθούν “ψυχρά υλικά” για τις δαπεδοστρώσεις, στέγαστρα σκίασης, πηγές υδάτινου στοιχείου, κατάλληλες δενδροφυτεύσεις, χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων για αυτονομία φωτισμού κ.λπ.

Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται στα 49.194,36 ευρώ.