Πέμπτη, 02 Δεκεμβρίου 2021 08:48

Δήμος Καλαμάτας: Με διαφωνίες η “Αειφόρος Πόλη”

Δήμος Καλαμάτας: Με διαφωνίες η “Αειφόρος Πόλη”

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

Τη δημιουργία αναπτυξιακού οργανισμού στο Δήμο Καλαμάτας με τίτλο “Αειφόρος Πόλη”, αποφάσισε χθες κατά πλειοψηφία η Οικονομική Επιτροπή του δήμου, με τους εκπροσώπους της μειοψηφίας να εξαπολύουν πυρά για αδιαφάνεια, περισσότερες αναθέσεις, αντιδημοκρατική λειτουργία και για εξυπηρέτηση ημετέρων.

Την αντίδραση των εκπροσώπων της μειοψηφίας προκάλεσε αρχικά το γεγονός ότι για ένα τόσο σημαντικό θέμα που περιλάμβανε το καταστατικό και την οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας,

η εισήγηση μπήκε στο φάκελο -στάλθηκε ηλεκτρονικά- μόλις αργά το μεσημέρι της προηγούμενης ημέρας, ενώ δεν προβλέπεται να συζητηθεί ούτε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το αίτημα των συμβούλων της μειοψηφίας για αναβολή ώστε να προλάβουν να ενημερωθούν, απορρίφθηκε από τα μέλη της δημοτικής αρχής που έχουν την πλειοψηφία, επικαλούμενα την ανάγκη να προλάβουν τις προθεσμίες μέχρι το τέλος του χρόνου για τη σύσταση του οργανισμού.

Αντιδήμαρχοι απάντησαν ότι με τον αναπτυξιακό οργανισμό η δημοτική αρχή θέλει να αντιμετωπίσει τα μεγάλα κενά προσωπικού και τη μη έγκριση διαγωνισμών για προσλήψεις από την κυβέρνηση, καθώς και την έγκαιρη εκπόνηση μελετών για την ένταξη σε ευρωπαϊκά προγράμματα για την υλοποίηση έργων.

Μοναδικός μέτοχος της εταιρείας θα είναι ο δήμος με μετοχικό κεφάλαιο 300.000 ευρώ. Θα έχει 7μελές Δ.Σ. που θα εκλέγεται από τη γενική συνέλευση (τα μέλη της θα ορίζονται από το Δημοτικό Συμβούλιο). Τα 3 μέλη θα είναι αιρετοί - εκπρόσωποι του δήμου, ο πρόεδρος και το ένα μέλος από τη δημοτική αρχή και το τρίτο από τη μειοψηφία, οι 3 θα είναι πολίτες, ενώ θα μετέχει και ο διευθύνων σύμβουλος.

Η εταιρεία θα έχει διευθύνοντα σύμβουλο, ενώ προβλέπονται και γενικός διευθυντής και διευθυντές  τεχνικής, οικονομικής και διοικητικής υπηρεσίας. Τα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας του έμμισθες θα είναι μόνο οι θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου.

Στο πρώτο προσωρινό Δ.Σ. -μέχρι να γίνουν εκλογές- πρόεδρος θα είναι ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος και διευθύνουσα σύμβουλος η γ.γ. του δήμου Μαρία Νταμάτη. Εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής θα είναι ο αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης, ενώ από τη μειοψηφία οι παρατάξεις Κοσμόπουλου, Τζαμουράνη και Μαρ. Οικονομάκου αποποιήθηκαν τη θέση που δικαιούνται.

Στις 3 θέσεις των πολιτών ορίστηκαν ο οικονομολόγος Πάνος Κρητικός, ο πολιτικός μηχανικός - πρώην αντιδήμαρχος Δημήτρης Δημόπουλος και ο εκπαιδευτικός - πρώην αντιδήμαρχος Δημήτρης Βεργόπουλος.

 

“ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΣΗ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ”

Αναλυτικά, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Κοσμόπουλος παρατήρησε ότι “ήρθε τελευταία στιγμή η εισήγηση και αυτό δείχνει περιφρόνηση απέναντι στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης”. Μίλησε για “ανάλγητο τρόπο συμπεριφοράς απέναντί μας” κι επεσήμανε ότι η σύσταση του οργανισμού στοχεύει “στην παράκαμψη του δημόσιου λογιστικού, πως θα περάσουμε και σε άλλες αναθέσεις”. Δήλωσε σίγουρος ότι θα χρησιμοποιηθεί με άσχημο τρόπο, επέκρινε τη δημοτική αρχή πως “το χειρίζεστε με τρόπο αδιαφανή” κι έκανε λόγο για ανάθεση μελετών αξίας πάνω από 1,5 εκ. ευρώ με αδιαφάνεια. Εκτίμησε ότι “είναι βαθύτατα αντιδημοκρατικό”, σημείωσε πως “δίνουμε 300.000 ευρώ, ενώ δεν υπήρχαν χρήματα για μείωση δημοτικών τελών”,  επέκρινε τον τρόπο συμπεριφοράς και λειτουργίας και μίλησε για απώλεια φερεγγυότητας της δημοτικής αρχής.

Ο επικεφαλής του “Πρότυπου Δήμου” Βασίλης Τζαμουράνης έκανε λόγο για “μια παράλληλη δομή που θα δουλεύει δίπλα στο δήμο για να αποφύγετε το δημόσιο λογιστικό”. Επεσήμανε ότι “πρόκειται περί μιας παρεκτροπής, νόμιμης” και δήλωσε ότι του έκανε εντύπωση “το πώς ο νόμος δίνει τη δυνατότητα να παρακάμπτεται η λειτουργία του δήμου”. Είπε ότι “τέτοιου είδους κινήσεις απαξιώνουν αυτούς που υπηρετούν στο δήμο”, μίλησε για “απαξίωση και προσβολή να υπάρχουν παράπλευρες υπηρεσίες, αντί να ενισχύσουμε, να πιέσουμε το κράτος για να προσληφθούν στελέχη για τις υπηρεσίες, για να επιτελέσουν το ρόλο τους”. Σημείωσε πως “είναι ένας μηχανισμός περισσότερο για να τοποθετήσετε πρόσωπα δικής σας επιλογής, εξυπηρέτησης ημετέρων”.

Τέλος, ανέφερε ότι και ο επικεφαλής του “Ανοιχτού Δήμου” Μανώλης Μάκαρης δεν συμφωνεί, όπως τον ενημέρωσε ο ίδιος.

Ο σύμβουλος της παράταξης “Καλαμάτα Ξεκινάμε” Λεωνίδας Λιάππας παρατήρησε ότι “ένα τόσο σπουδαίο θέμα περνάει έτσι, χωρίς διαβούλευση. Τη θυμόσαστε όποτε σας συμφέρει”. Μίλησε για “αλαζονεία εξουσίας ανεπίτρεπτη”, επεσήμανε πως “είναι θέμα δημοκρατίας, πρέπει να πάει στο Δημοτικό Συμβούλιο”. Επέκρινε τη δημοτική αρχή “το φέρνετε στα κρυφά”, έκανε λόγο για “αμαρτωλές τέτοιες εταιρείες ανά την Ελλάδα”, εκτίμησε ότι “δεν έχει μέλλον, θα διαλυθεί” και οργισμένος σημείωσε “βλέπετε κοντόφθαλμα τις επόμενες εκλογές”.

Η επικεφαλής της παράταξης Μαρία Οικονομάκου διαμαρτυρήθηκε προς τη δημοτική αρχή ότι “το πρόβλημα είναι ο τρόπος που προσεγγίζετε σημαντικά θέματα και το πώς μας αντιμετωπίζετε. Σαν να μην μας υπολογίζετε καθόλου”.

Ο αντιδήμαρχος Σαράντος Μαρινάκης, αναφερόμενος στην αναγκαιότητα σύστασης του οργανισμού, είπε ότι “δεν υπάρχει πρόθεση από το υπουργείο Εσωτερικών για προσλήψεις προσωπικού μέσα από διαγωνισμούς. Πέρυσι είχαμε 77 κενά, που φέτος θα γίνουν και 90”.

Μίλησε για έλλειψη μηχανικών στην Τεχνική Υπηρεσία και διευκρίνισε ότι “όταν υπάρχουν οι χρηματοδοτήσεις, έγκαιρα πρέπει να είσαι έτοιμος να τις διεκδικήσεις”.

Ο πρόεδρος της επιτροπής - αντιδήμαρχος Γιώργος Φάβας είπε ότι “ο αναπτυξιακός οργανισμός αποτελεί σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο για το Δήμο Καλαμάτας” και προέτρεψε “να επαινέσουμε την απόφαση του δημάρχου να τον συστήσει”. Εκανε λόγο για απόλυτα διαφανείς διαδικασίες, για προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ και για στόχο “ο δήμος να διεκπεραιώσει γρήγορα μελέτες για να διεκδικήσει ευρωπαϊκά προγράμματα”. Ανέφερε ότι και η Περιφέρεια έκανε ανάλογες κινήσεις και μίλησε για “υποστελέχωση υπηρεσιών και δυσκολία πρόσληψης προσωπικού για να κάνουμε μελέτες”. Απάντησε στους συμβούλους της μειοψηφίας για “χαρακτηρισμούς που δεν μας αρμόζουν” κι εκτίμησε πως “το αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει. Ο Δήμος Καλαμάτας θα έχει μεγάλη ωφέλεια”.