Παρασκευή, 03 Δεκεμβρίου 2021 08:31

Πρόστιμο 4.000 ευρώ από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για τη Μαραθόλακκα

Γράφτηκε από τον
Πρόστιμο 4.000 ευρώ από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για τη Μαραθόλακκα

 

Πρόστιμο 4.000 ευρώ στο Δήμο Καλαμάτας είχε επιβάλει ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας για παραβιάσεις περιβαλλοντικών όρων στη διαχείριση απορριμμάτων στη Μαραθόλακκα.

Για το πρόστιμο αυτό η Οικονομική Επιτροπή του δήμου αποφάσισε προχθές Τετάρτη την άσκηση προσφυγής κατά πλειοψηφία, με έντονες επικρίσεις από τις μειοψηφίες για απόκρυψη στοιχείων και ελλιπή ενημέρωση.

Στα έγγραφα της εισήγησης αναφέρεται ότι οι παραβιάσεις 3 όρων της απόφασης έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων για τη λειτουργία της μονάδας διαχείρισης κι επεξεργασίας των ΑΣΑ του Δήμου Καλαμάτας στη θέση “Μαραθόλακκα”, διαπιστώθηκαν κατά την αυτοψία του ΚΕΠΠΕ Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας στις 28 Μαΐου. Στα έγγραφα αυτά και σε άλλα σχετικά που παρατίθενται στην αλληλογραφία και την ανταλλαγή εγγράφων υπηρεσιών δήμου και Περιφέρειας Πελοποννήσου που ακολούθησαν, δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη ενημέρωση για τις παραβιάσεις, για το ποιοι είναι οι 3 όροι που παραβιάστηκαν και οδήγησαν στο πρόστιμο και ποιες είναι οι απαντήσεις που δόθηκαν από την πλευρά του δήμου.

Για όλα αυτά υπήρξαν έντονες επικρίσεις προς τη δημοτική αρχή από τους επικεφαλής παρατάξεων των μειοψηφιών Βασίλη Κοσμόπουλο, Βασίλη Τζαμουράνη, Μαρία Οικονομάκου και τον σύμβουλο Λεωνίδα Λιάππα. Οπως επισημάνθηκε, δεν γνωρίζουν ούτε έμαθαν και τώρα για τους λόγους του προστίμου και για την απάντηση που έδωσε η αρμόδια υπηρεσία του δήμου.

ΜΑΡΑΘΟΛΑΚΚΑ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος εκφράζοντας την αγωνία του παρατήρησε ότι “πριν το καλοκαίρι πρέπει να έχει τελειώσει η έναρξη της οριστικής διαχείρισης απορριμμάτων” της Περιφέρειας με ΣΔΙΤ, γιατί “δεν θα αντέξει άλλο καλοκαίρι η Μαραθόλακκα”. Ενημέρωσε ότι ενόψει της έναρξης της κεντρικής διαχείρισης στη μονάδα της Παλαιόχουνης στην Αρκαδία, ο Δήμος Καλαμάτας περιμένει “την υπουργική απόφαση για να έχουμε δικαίωμα να μεταφέρουμε εκεί τα σκουπίδια”, καθώς η Μεσσηνία ανήκει σε άλλη διαχειριστική ενότητα, σε αυτή που προβλέπεται να πάει τα σκουπίδια της στη μονάδα της Καλλιρρόης. “Το κρίσιμο είναι η διάθεση του υπολείμματος”, επεσήμανε ο δήμαρχος, επιβεβαιώνοντας την αγωνία του για τα χιλιάδες δέματα στη Μαραθόλακκα.

Τέλος, ο κ. Βασιλόπουλος παρατήρησε ότι “έχει σημαντικό κόστος η κεντρική διαχείριση, θα πρέπει να καταβάλουμε περισσότερα χρήματα. Είναι 68,71 ευρώ συν ΦΠΑ ο τόνος. Διπλασιάζει το κόστος”.

Γ.Σ.

(Φωτογραφία αρχείου)


NEWSLETTER