Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2021 07:51

Από επισκέπτες τα αδέσποτα σκυλιά, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καλαμάτας Γιώργο Φάβα (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Από επισκέπτες τα αδέσποτα σκυλιά, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καλαμάτας Γιώργο Φάβα (βίντεο)

Zώα φερτά, που τα έφεραν από αλλού και τα εγκατέλειψαν στην Καλαμάτα, είναι τα αδέσποτα σκυλιά που έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα στην πόλη, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Γιώργο Φάβα.

Ο ίδιος είπε ότι είναι σημαντική η συμβολή του Φιλοζωικού, ενώ ανέφερε ότι το πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων “εφαρμόζεται στο ακέραιο” και πως “στόχος είναι μέσα στο 2022 να υλοποιηθεί το διαδημοτικό κυνοκομείο με το Δήμο Μεσσήνης”.

“Τα αδέσποτα που έχουν αυξηθεί δεν είναι από γέννες, που τις έχουμε περιορίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό μέσω των στειρώσεων, αλλά είναι από ζώα φερτά” μας είπε ο Γ. Φάβας και διευκρίνισε: “Είτε επισκέπτες τα εγκαταλείπουν είτε μεταφέρονται από όμορους δήμους ή περιοχές. Ενώ έχουμε σκανάρει όλη την περιοχή μας με τον Φιλοζωικό, γνωρίζουμε τα σημεία μέσα στην πόλη, τα περίχωρα και τα χωριά, βλέπουμε να ξεφυτρώνουν αγέλες, μεγάλα ζώα που κάποια στιγμή εκδηλώνουν και επιθετική συμπεριφορά”.

Ο αντιδήμαρχος παρατήρησε πως “προσπαθούμε να το μαζέψουμε όσο γίνεται” και στάθηκε στην προσπάθεια που γίνεται με τη σημαντική συμβολή του Φιλοζωικού: “Ο Φιλοζωικός καταβάλλει τεράστια προσπάθεια, και με τους εκπαιδευτές, να περισυλλέξουμε, να ταυτοποιήσουμε αν έχουν σημανθεί. Σχεδόν όλα είναι χωρίς σήμανση. Είναι μεγάλη προσπάθεια, που δεν θα την εγκαταλείψουμε”.

Ενημέρωσε ότι “το πρόγραμμα εφαρμόζεται στο ακέραιο, οι στειρώσεις γίνονται καθημερινά και η σήμανσή τους και η κτηνιατρική τους παρακολούθηση, και προσπαθούμε να τρέξουμε και το πρόγραμμα των υιοθεσιών, για να αποφορτιστεί αυτή η κατάσταση”.

Συνεχίζοντας, υπενθύμισε την προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Μεσσήνης για το διαδημοτικό κυνοκομείο μαζί με την Αναπτυξιακή Μεσσηνίας, με στόχο “μέσα στο 2022 να μπορέσουμε να το υλοποιήσουμε”.

Ο Γ. Φάβας παραδέχτηκε ότι υπάρχει ένα κενό στη σύμβαση περισυλλογής και εξήγησε: “Υποβλήθηκε αίτηση θεραπείας από ιδιώτη ότι κακώς επελέγη στον διαγωνισμό ο Φιλοζωικός. Εξετάστηκε από τη Νομική Υπηρεσία που γνωμοδότησε και την απέρριψε, όπως την απέρριψε και η Οικονομική Επιτροπή κι ενέκρινε την προγραμματική σύμβαση με τον Φιλοζωικό. Πριν από 2 μήνες το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε μνημόνιο με τον Φιλοζωικό που έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει, να περισυλλέγει τα ζώα και να τα οδηγεί στον κτηνίατρο”.

Πληροφόρησε ότι η προσφορά του Φιλοζωικού είναι πολύ χαμηλότερη για την περισυλλογή και παρατήρησε πως “με την εξοικονόμηση χρημάτων μπορούμε να αυξήσουμε τις στειρώσεις”.

Επίσης, ενημέρωσε ότι υπάρχει πρόγραμμα και για γάτες, με τροφές και κτηνιατρική παρακολούθηση, δηλώνοντας: “Προβλέπονται 56 στειρώσεις. Παρεμβαίνουμε συνολικά για πρώτη φορά και στις γάτες. Το χειμώνα φαίνεται ο πληθυσμός τους που είναι μεγάλος, γίνονται στειρώσεις και στις γάτες”.

Οσον αφορά τα επικίνδυνα αδέσποτα, ανέφερε ότι υπάρχει 5μελής επιτροπή διαχείρισης που αξιολογεί και εισηγείται, και αποφασίζεται “αν είναι τόσο επικίνδυνο το ζώο να πάει για ευθανασία, διαφορετικά στείρωση, σήμανση, εμβολιασμός και να βρούμε ανάδοχη οικογένεια”.

 

ΣΩΘΗΚΕ ΣΚΥΛΙ ΑΠΟ ΦΟΛΑ ΣΤΗ ΘΟΥΡΙΑ

Τέλος, ο Γ. Φάβας μας ενημέρωσε ότι πριν από 15 ημέρες, έξω από το Δημοτικό Σχολείο Θουρίας, ένα φιλήσυχο αδέσποτο έπεσε θύμα φόλας που πέταξε κάποιος ασυνείδητος. Η διευθύντρια και περίοικοι του έκαναν ένεση και το πήγαν στον κτηνίατρο. “Ο δήμος ανέλαβε τα έξοδα περίθαλψης, το σκυλάκι έζησε, όμως έχει προβλήματα στην όραση και στην ακοή” μας είπε ο αντιδήμαρχος. Πρόσθεσε ότι έχει βρεθεί άνθρωπος να το υιοθετήσει, που όμως θα το παραλάβει στις 27-28 του μήνα, και απηύθυνε έκκληση “αν μπορεί κάποιος φιλόζωος να το φιλοξενήσει για 15 ημέρες, για να ζήσει σε φιλικό περιβάλλον μέχρι να πάει στον νέο ιδιοκτήτη του”.

Γ.Σ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER