Παρασκευή, 01 Απριλίου 2022 21:44

Πρόταση για μονάδα παραγωγής ενέργειας από απόβλητα παρουσιάστηκε στην Κυπαρισσία

Επενδυτική πρόταση ύψους 50-70 εκ. ευρώ για τη διαχείριση όλων των αποβλήτων του Δήμου Τριφυλίας παρουσιάστηκες χθες στο Δημαρχείο Κυπαρισσίας από εκπροσώπους της εταιρείας "Simetra Energy Επενδυτική".

Όπως ειπώθηκε, πρόκειται για τη δημιουργία μιας μονάδας που θα επεξεργάζεται κάθε είδος αποβλήτου με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και όφελος για το δήμο που θα επιστρέφει στους δημότες.
Οι πρώτες συζητήσεις με τη δημοτική αρχή έχουν γίνει εδώ και αρκετό καιρό, ωστόσο χθες η πρόταση παρουσιάστηκε σε ευρύτερο κύκλο παραγωγικών τάξεων (εκπροσώπων αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών, ελαιοτριβέων, αγροτών, γεωπόνων). Στις προτάσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της παρουσίασης είναι μια αντιπροσωπεία δήμου και φορέων να επισκεφθεί ανάλογη μονάδα στο εξωτερικό καθώς στη χώρα μας δεν υπάρχει, καθώς και να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να αποφασιστεί αν ενδιαφέρει το δήμο η συγκεκριμένη πρόταση και να προχωρήσει περαιτέρω η εξέταση υλοποίησής της.
Όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Παραγωγής Σωτήρης Μπακούρος: «Η σύσκεψη αυτή έχει την έννοια της διαβούλευσης, να ανταλλάξουμε απόψεις για αυτό που θέλει να κάνει η εταιρεία στην περιοχή. Πρόκειται για μια επένδυση 50-70 εκ. ευρώ, που θα δημιουργήσει 40 θέσεις εργασίας και με τη λειτουργία της οτιδήποτε απόρριμμα άχρηστο και ρυπογόνο θα το μετατρέπει σε ενέργεια, δηλαδή ρεύμα, ζεστό νερό και δομικό υλικό. Φορέας υλοποίησης δεν θα είναι ο δήμος, ούτε και θα ενταχθεί σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα».
Εκ μέρους της εταιρείας η Μαρία Παπαδάκη επεσήμανε ότι έχουν κάνει μια πρόταση για επένδυση με ιδιωτικά κεφάλαια 50-70 εκ. ευρώ. «Αυτό που ζητάμε είναι η πρώτη ύλη, να μας δώσει ο δήμος το χώρο και να μας βοηθήσει στις αδειοδοτήσεις, ώστε να γίνει ο δήμος πράσινος 100%» τόνισε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως αντί να πληρώνουν για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ο δήμος θα έχει αντισταθμιστικά οφέλη και θα έχουν ελαφρύνσεις οι δημότες.
Τον τρόπο λειτουργίας της μονάδας ανέπτυξε ο Νικόλαος Γκέκας, ο οποίος τόνισε πως έχουν την τεχνολογία να επεξεργαστούν τα απόβλητα και κυρίως τη βιομάζα που έχει η περιοχή με την τεχνολογία Vorax: «Η επεξεργασία θα γίνεται με τη διαδικασία της αποσύνθεσης σε δύο στάδια: Σε 900 βαθμούς όπου θα παράγεται ατμός και υγρό, ο ατμός θα χρησιμοποιείται για ενέργεια και το υγρό υλικό για κατασκευές. Στο δεύτερο στάδιο μέχρι 1500 βαθμούς θα αποσυντίθεται ό,τι τοξικό υπάρχει. Τα έσοδα θα προκύπτουν από την παραγωγή ενέργειας που έχει υπολογιστεί για την περιοχή στα 9,5 MW/ώρα, για 24 ώρες, 7 μέρες την εβδομάδα».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Γιώργος Λεβεντάκης επισήμανε ότι «η δημοτική αρχή το επεξεργάζεται αυτό 9 μήνες και θέλουμε να δούμε αν κάνει για τον τόπο μας». Σημείωσε πως εφόσον γίνει θα μπορεί να δέχεται βιομάζα και από άλλους όμορους δήμους, ενώ ο δήμος μπορεί και ένα μέρος από τα αστικά απορρίμματα να τα πηγαίνει εκεί.
Αυτό που τονίστηκε από τους εκπροσώπους της εταιρείας είναι ότι θα μπορούν να απορροφήσουν για επεξεργασία όλα τα κλαδέματα και κυρίως από τους ελαιώνες που σήμερα καίγονται, καθώς και όλα τα φυτικά απόβλητα των καλλιεργειών, τα πλαστικά θερμοκηπίων και άλλων καλλιεργειών, τον κατσίγαρο και τα λιόφυλα από τα ελαιοτριβεία. Τέλος, διευκρινίστηκε ότι η έκταση που πρέπει να παραχωρήσει ο δήμος πρέπει να είναι 40 στρέμματα.