Πέμπτη, 14 Απριλίου 2022 07:51

Φαινομενική η ξήρανση των πεύκων στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από τον
Φαινομενική η ξήρανση των πεύκων στην Καλαμάτα

 

“Φαινομενική είναι η ξήρανση των πεύκων στην Καλαμάτα, σε διάφορες περιοχές, από την προσβολή από την προνύμφη της πιτυοκάμπης (κάμπια των πεύκων). Η συντριπτική πλειοψηφία των πεύκων που φαίνεται να έχουν ξεραθεί θα ξαναπρασινίσουν”.

Αυτό μας επεσήμανε ο αντιδήμαρχος Πρασίνου Αναστάσης Σκοπετέας, μετά από ενημέρωσή του από τη Διεύθυνση Γεωτεχνικών, απαντώντας στα ερωτήματα και την ανησυχία μας για τα πεύκα που έχουν ξεραθεί σε περιοχές της πόλης (στο Νέδοντα, στο ύψος της πεζογέφυρας στη ΔΕΗ και στη γέφυρα νότια της Κεντρικής Αγοράς, καθώς και στο Κάστρο).

“Ο έλεγχος της πιτυοκάμπης γίνεται με το βιολογικό σκεύασμα «βάκιλος της Θουριγγίας». Ο χρόνος επέμβασης είναι στο πρώτο στάδιο, της προνύμφης, την περίοδο του Οκτωβρίου” μας είπε ο κ. Σκοπετέας. Παρατήρησε πως “γίνεται έγκαιρη επέμβαση μετά από παρακολούθηση” και εξήγησε: “Ομως από χρόνο σε χρόνο, ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες και την έκθεση-προσανατολισμό των δέντρων, αυτό μπορεί να έχει έως και δύο 10ήμερα του Οκτωβρίου απόκλιση. Ετσι μερικά δέντρα δεν ελέγχονται απόλυτα. Η εμφάνιση αυτών που δεν ελέγχονται είναι η φαινομενική ξήρανση από την προσβολή από την προνύμφη της πιτυοκάμπης. Την άνοιξη αναβλασταίνουν, επανέρχονται. Εχει παρουσιαστεί και άλλες χρονιές το πρόβλημα”.

Ο διευθυντής Γεωτεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Γιάννης Λιοντήρης διευκρίνισε ότι “υπάρχει πρόβλημα όταν την περίοδο αντιμετώπισης της προνύμφης έχει βροχές. Και όταν η προνύμφη γίνει 2ου σταδίου, δεν την πιάνει η καταπολέμηση”. Μας εξήγησε ότι “οι νύμφες τρώνε τη νεαρή βλάστηση” και παρατήρησε πως στο Κάστρο είναι πιο δύσκολη η αντιμετώπιση, καθώς οι ψεκαστικοί αυλοί δεν μπορούν να προσεγγίσουν όπως θα έπρεπε”. Τέλος, διευκρίνισε ότι “οι ψεκασμοί σκοτώνουν τον υπερπληθυσμό. Ο υπερπληθυσμός κάνει τη ζημιά. Η καταπολέμηση δεν εξαφανίζει, ελέγχει τα έμβρυα”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER