Παρασκευή, 06 Μαϊος 2022 18:59

Λακωνία: Αεροδρόμιο μικρών αεροσκαφών στα Βάτικα

Γράφτηκε από την
Λακωνία: Αεροδρόμιο μικρών αεροσκαφών στα Βάτικα

"Ένα όνειρο, ένας στόχος, μια προσπάθεια ετών γίνεται πραγματικότητα" δηλώνει ο δήμαρχος Μονεμβασιάς Ηρακλής Τριχείλης για την έγκριση κατασκευής αεροδρομίου μικρών αεροσκαφών στα Βάτικα.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο: "Με απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Δασών του ΥΠΕΝ  στις 30/11/2021 δόθηκε η έγκριση επέμβασης σε δασικές εκτάσεις για την κατασκευή πεδίου προσγείωσης - απογείωσης ελαφρών αεροσκαφών και τη διάνοιξη δρόμου πρόσβασης στη θέση «Αγραπιδόλουτσα», εκτός των ορίων οικισμού «Μεγάλη Σπηλιά» της Τ.Κ. Αγίου Γεωργίου, εντός ορίων Τ.Κ. Παντανάσσης της ΔΕ Βοιών του Δήμου Μονεμβασίας, μετά από πολυετείς προσπάθειες του αντιδημάρχου της ΔΕ Βοιών κ. Χαράλαμπου Κουτσονικολή.
Σύμφωνα με την έγκριση καταλληλότητας της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), ο αεροδιάδρομος προβλέπεται να έχει καθαρό μήκος 720x20m και με τις απαραίτητες ζώνες ασφαλείας 780x60m. Ο προσανατολισμός του διαδρόμου είναι 10/28 και το υψόμετρο του πεδίου τα 150 μέτρα. Αρχικά η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε το 2000, συνεχίστηκε το 2006 και ολοκληρώθηκε το 2011 με την έκδοση ΚΥΑ,  ύστερα από πρωτοβουλία της Αερολέσχης Βατίκων. Δυστυχώς όμως, όταν ξεκινήσαμε το 2012 την υλοποίηση του έργου, διαπιστώθηκε ότι για σοβαρούς τεχνικούς, αλλά πρωτίστως διαδικαστικούς λόγους δεν ήταν δυνατή η κατασκευή του, αφού δεν μπορούσαν να εφαρμοστούν οι όροι που έθετε η ΚΥΑ, συνδυαστικά με την χορηγηθείσα από την ΥΠΑ έγκριση καταλληλότητας.
Έτσι από το 2013 - 2014 ξεκινήσαμε εξ αρχής τη διαδικασία με νέα προτεινόμενη θέση (πλησίον της αρχικής), νέες μελέτες, εγκρίσεις κ.λπ., που ύστερα από συστηματική προσπάθεια ολοκληρώθηκε το 2021. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο υποδομής με πολλαπλές ωφέλειες και τεράστια προοπτική για την ευρύτερη περιοχή των Βατίκων  με χρήσεις πυρανίχνευσης/πυρασφάλειας, αερομετακομιδής εκτάκτων περιστατικών, τουριστικής εξυπηρέτησης (ιδιωτικά τζετ, κ.λπ.).
Το σπουδαίο αυτό έργο θα συμβάλει σημαντικά στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, αφού θα μπορεί να εξυπηρετεί μικρά επιβατικά αεροσκάφη και ιδιωτικά τζετ σε προβλεπόμενο χώρο ολιγοήμερης στάθμευσης. Εξίσου όμως σημαντικές -πέραν της αθλητικής χρήσης- θα είναι οι χρήσεις της πυρανίχνευσης / πυρασφάλειας και της μετακομιδής εκτάκτων περιστατικών υγείας, αφού αυξάνουν σημαντικά το αίσθημα ασφάλειας σε κατοίκους και επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής των Βατίκων  και της Ελαφονήσου".  


NEWSLETTER