Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2022 08:29

Στην Καλαμάτα η πρώτη παραλία για άτομα με «αόρατες αναπηρίες» - Με επιτυχία το καλοκαιρινό πρόγραμμα

Γράφτηκε από τον
Στην Καλαμάτα η πρώτη παραλία για άτομα με «αόρατες αναπηρίες» - Με επιτυχία το καλοκαιρινό πρόγραμμα

Να διευκολύνει και να υποστηρίξει τα άτομα με «αόρατες αναπηρίες» και τις οικογένειές τους με μια δράση στην παραλία της Καλαμάτας αποφάσισε το φετινό καλοκαίρι ο "Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων, Ατόμων με Αυτισμό Μεσσηνίας" σε συνεννόηση και την υποστήριξη από το Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας και το Λιμεναρχείο Καλαμάτας.

Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα, το οποίο ολοκληρώθηκε επίσημα την Τρίτη (12/9) είχε στόχο τη λειτουργία ενός σημείου αναφοράς στον Προλιμένα της Καλαμάτας, (στο ύψος του Λούνα Παρκ), για τα άτομα με «αόρατες αναπηρίες» (αυτισμός και άλλες διαταραχές) όπου σύμφωνα με το Σύλλογο, μπορούσαν οι οικογένειες ατόμων να απολαμβάνουν το μπάνιο τους χωρίς να έρχονται σε  δύσκολη θέση και να δέχονται σχόλια, λεκτικές επιθέσεις και «ματιές που πονάνε», λόγω συμπεριφορών και στερεοτυπιών που μπορεί να παρουσιάσει το παιδί τους.  Στο σημείο υπήρχαν χρήσιμες πληροφορίες και οπτικό υλικό στα ελληνικά και στα αγγλικά με στόχο την προαγωγή της αποδοχής των ατόμων αυτών στην κοινωνία, αλλά και για τους τουρίστες ώστε να γίνει ένα βήμα ώστε να αναγνωριστεί η πόλη ως φιλική και έτοιμη να υποδεχτεί τα άτομα αυτά και τις οικογένειές τους για διακοπές.  Επιπλέον, υπήρχε εξειδικευμένο προσωπικό που πρόσφερε απασχόληση στους επισκέπτες με δημιουργικές, αισθητηριακές και ψυχοκινητικές δραστηριότητες.

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ «ΑΓΚΑΛΙΑΣΑΝ» ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Οι παρεχόμενες δραστηριότητες παρέχονταν αποκλειστικά στο χώρο της παραλίας και όχι μέσα στη θάλασσα. Οι γονείς - συνοδοί όφειλαν απ’ την πλευρά τους να παρευρίσκονται στην παραλία καθ’ όλη τη διάρκεια του μπάνιου και να παρέχουν βοήθεια στο παιδί τους, καθώς έφεραν την αποκλειστική ευθύνη για την ασφάλειά του. Τα αδέλφια ή οι φίλοι των παιδιών ή οι ίδιοι οι γονείς μπορούσαν και αυτοί να συμμετέχουν στις δραστηριότητες. Με αυτόν τον τρόπο, οι οικογένειες ατόμων με αναπηρία ένιωσαν μεγαλύτερη σιγουριά και ασφάλεια, απολαμβάνοντας το μπάνιο τους, χωρίς να απομονώνονται και να περιθωριοποιούνται, ενώ αποτέλεσε το σημείο αυτό της παραλίας και έναν χώρο συγκέντρωσης και ανταλλαγής σκέψεων και απόψεων για την καθημερινότητα. Το πρόγραμμα ξεκίνησε στις 12 Ιουλίου, με στόχο την εδραίωσή του και την επέκτασή του τις επόμενες χρονιές. Οπως είπε στην "Ε" o πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων, Ατόμων με Αυτισμό Μεσσηνίας" Κωνσταντίνος Σαραβελάκης η πρωτοβουλία αυτή αγκαλιάστηκε σε μεγάλο βαθμό από οικογένειες, ωστόσο δεν παρατηρήθηκε  ο αναμενόμενος αριθμός από πλευράς συμμετοχής, ίσως γιατί δεν μαθεύτηκε ευρύτερα στη Μεσσηνία, όντας η πρώτη χρονιά που ανακοινώθηκε.

«Οσοι γονείς με τα παιδιά τους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας, αποκόμισαν θετικές εμπειρίες και είχαν να πουν ενθαρρυντικά σχόλια τα οποία μας έδωσαν δύναμη. Ιδίως οι μικροί λουόμενοι χάρηκαν πολύ το πρόγραμμα αυτό, αυξάνοντας τις επισκέψεις τους στην ακτή σε καθημερινή βάση, ενώ και οι συνοδοί τους ένιωσαν μεγαλύτερη ασφάλεια και άνεση» σημείωσε, τονίζοντας πως πολλοί γονείς είχαν δεχτεί στο παρελθόν αρνητικά σχόλια σχετικά με τη συμπεριφορά των αυτιστικών παιδιών τους, από ανθρώπους που δεν μπορούσαν να καταλάβουν τη διαφορετικότητα, καθώς τα άτομα με αυτισμό δεν έχουν κάποιες ορατές αναπηρίες. «Σε κάθε περίπτωση, μια οικογένεια με παιδί ή παιδιά με αυτισμό εξυπακούεται πως μπορεί να διαλέξει την παραλία της αρεσκείας της, απλά εμείς τους δίνουμε μια εξτρά επιλογή. Αντίστοιχα και ο δικός μας χώρος δεν είναι οριοθετημένος γι’ αυτό άλλωστε και την έχουμε ονομάσει “Παραλία για όλους”» πρόσθεσε.

ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ Η «ΓΕΝΝΗΣΗ» ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

Σχετικά με το αν η πρωτοβουλία αυτή έχει “τρέξει” και σε άλλες παραλίες της Ελλάδας, ο ίδιος είπε πως βάση έρευνας που έχει κάνει δεν προκύπτει κάποια άλλη παρόμοια, οπότε όπως φαίνεται η Καλαμάτα “έκοψε το νήμα” στη συγκεκριμένη κατηγορία, αποτελώντας αν μη τι άλλο παράδειγμα προς μίμηση. Σε ερώτηση της “Ε” για το αν η πόλη ευνοείται και είχε εξ αρχής τις βάσεις λόγου μεγέθους της Ανατολικής παραλίας, ο κ. Σαραβελάκης υπογράμμισε πως πράγματι το μήκος της ακτής ευνόησε την ιδέα να γίνει πράξη, λέγοντας πως φέτος η όλη διαδικασία έγινε πιλοτικά, ώστε να φανούν στην πράξη τα θετικά αλλά και τα αρνητικά που θα χρειαστεί να βελτιωθούν στην πορεία. «Σκοπός μας είναι να συνεχίσουμε τη δράση μας, ίσως σε μεγαλύτερη συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού,  καθώς χρειαζόμαστε την υποστήριξη τους» πρόσθεσε, κάνοντας γνωστό πως σκοπός του Συλλόγου είναι να προχωρήσει σε σχετική ενημέρωση στα μεγάλα ξενοδοχεία με φυλλάδια, τα οποία να απευθύνονται και σε ξένους και να ενημερώνουν όχι μόνο για κομμάτι της παραλίας αλλά για τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζουν κάποιοι συνάνθρωποι μας και πως μπορούν να λάβουν υποστήριξη.

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ 2023

Αναφορικά με τη διάρκεια της δράσης, φέτος ήταν διαθέσιμη για δύο μήνες, από τον Ιούλιο έως και το Σεπτέμβριο, διάστημα όπου σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων, Ατόμων με Αυτισμό Μεσσηνίας αναμένεται να τηρηθεί και του χρόνου, καθώς δεν υπάρχουν οικονομικά περιθώρια και επέκταση. «Νομίζω πως το διάστημα αυτό βάση των δυνατοτήτων που έχουμε σαν φορέας, κάλυψε ένα σημαντικό μέρος της θερινής σεζόν.  Από κει και πέρα θα δούμε τους πόρους που θα έχουμε ώστε να θέσουμε τα σχέδια μας επί τάπητος, και να τα ανακοινώσουμε για το επόμενο καλοκαίρι» αποσαφήνισε.

Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΑΜΕΑ

Σε ό,τι έχει να κάνει με την ολοκλήρωση της παιδικής χαράς ΑμεΑ το 2023, την παράδοση της οποίας ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Καλαμάτας μέσω της "Ε", ο Κωνσταντίνος Σαραβελάκης υποστήριξε πως η συγκεκριμένη παιδική χαρά ήταν μια πρωτοβουλία που είχε πάρει ο Σύλλογος το 2019, κάνοντας σχετική πρόταση στο Δήμο Καλαμάτας ώστε να πάρει σάρκα και οστά. Το έργο εντάχθηκε εν τέλει στην ανάπλαση της Ανατολικής πόλης, απ’ όπου θα εξοικονομηθούν τα ανάλογα χρήματα, με τον κ. Σαραβελάκη να επισημαίνει πως οι λεπτομέρειες για τον τρόπο λειτουργίας της θα γίνουν γνωστές, ύστερα από την παράδοση. «Πρόκειται για ένα χώρο που θα έχουν τη δυνατότητα άτομα που δεν έχουν ορατές αναπηρίες, όπως στην προαναφερόμενη περίπτωση, να απασχολούνται και να ψυχαγωγούνται, χωρίς να δέχονται σχόλια ή οτιδήποτε άλλο» συμπλήρωσε, τονίζοντας πως τα όργανα θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένα και στις ανάγκες του σωματότυπου τους,  μιας και πολλά άτομα χρειάζονται εξοπλισμό ναι μεν παιδικής χαράς αλλά όχι αυτού κατ’ αυτού παιδικό.


NEWSLETTER