Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2022 15:15

Καλαμάτα: Το 2023 η ολοκλήρωση της παιδικής χαράς ΑμεΑ - Τι ισχύει με το ΕΕΕΕΚ

Γράφτηκε από τον

«Σάρκα και οστά» πρόκειται να αποκτήσει το επόμενο έτος η πρώτη παιδική χαρά ΑμεΑ της Καλαμάτας αλλά και ευρύτερα της Πελοποννήσου, θέμα το οποίο είχε συζητηθεί μεταξύ του Δημάρχου Καλαμάτας στις αρχές του 2021 με τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη.

Το έργο, προϋπολογισμού 390 χιλιάδων ευρώ πρόκειται να δώσει κάτι αυτονόητο. Την χαρά που στερούνται τα παιδιά αυτά μέχρι και σήμερα ελέω απουσίας μιας τέτοιας κατασκευής, πρωτοβουλία που δείχνει πως δεν ξεχωρίζονται από τα υπόλοιπα, έχοντας το δικαίωμα στο παιχνίδι.

ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ 2023 Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ

«Πρόκειται για μια σύγχρονη παιδική χαρά. Προσωπικά είχα συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών ώστε να μας δοθεί η σχετική χρηματοδότηση, ωστόσο, επειδή λάβαμε την έγκριση για την ανάπλαση της Ανατολικής πόλης, περιοχή στην οποία θα δημιουργηθεί η συγκεκριμένη παιδική χαρά, η πρόταση εν τέλει συμπεριλήφθηκε σε αυτή. Οι μελετητές έτσι θα την ενσωματώσουν στην πρόταση η οποία θα κατατεθεί για το Ανατολικό κέντρο και από εκεί θα χρηματοδοτηθεί, έχοντας εξασφαλίσει ο Δήμος για την ανάπλαση συνολικά 17.4 εκατομμύρια ευρώ» ανέφερε στην «Ε» ο Θανάσης Βασιλόπουλος, τονίζοντας πως όταν ολοκληρωθούν οι μελέτες θα ξεκινήσει η κατασκευή της. «Από τα μέσα του 2023 θεωρώ πως θα είναι έτοιμη για χρήση» υποστήριξε, σημειώνοντας πως θα δημιουργηθεί ακριβώς δίπλα από την υπάρχουσα παιδική χαρά του Ανατολικού κέντρου.

ΦΥΛΑΞΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΡΑΞΗ

Δεδομένου πως μια παιδική χαρά ΑμεΑ αποτελείται από ακριβό εξοπλισμό σε σχέση με τις κοινότυπες, βασική προϋπόθεση είναι να προφυλαχτούν από βανδαλισμούς και μικροκλοπές, έτσι ώστε τα παιδιά με ειδικές ανάγκες να μην στερηθούν τίποτα από την αρχική κατασκευή. Όπως είπε ο δήμαρχος Καλαμάτας, λόγω του γεγονότος πως τα παιδιά πρέπει να είναι ασφαλή, προβλέπεται περίφραξη δύο μέτρων για παν ενδεχόμενο, καθώς και η τοποθέτηση φύλακα στο χώρο που θα επιμελείται για το άνοιγμα και το κλείσιμο της κεντρικής εισόδου. «Από την πλευρά μας έχουμε σκοπό όταν ολοκληρωθεί να κάνουμε μια συνάντηση με το Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων, Ατόμων με Αυτισμό Μεσσηνίας, ούτως ώστε να παραχωρηθεί στον ίδιο, αναλαμβάνοντας τη λειτουργία της» διευκρίνισε, υπενθυμίζοντας πως η ίδρυση του Κέντρου Διημέρευσης - Ημερήσιας Φροντίδας για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες (Κ.Δ.Η.Φ.) πρόκειται να δώσει περαιτέρω βοήθεια σε παιδιά και γονείς. «Μένει να λυθούν τα διαδικαστικά θέματα των αδειοδοτήσεων, ώστε να πάρουμε την απόφαση δημοπράτησης» εξήγησε.

ΟΙ ΠΑΡΟΧΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

Η απόφαση ένταξης της πράξης ίδρυσης και λειτουργίας του (ΚΔΗΦ) είχε εγκριθεί από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας τον Οκτώβριο του 2021. Η πράξη που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, αφορά στη λειτουργία δομής - Κέντρου Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ στο Δήμο Καλαμάτας, με σκοπό την παροχή υπηρεσιών ημερήσιας φροντίδας, εκπαίδευσης, δημιουργικής απασχόλησης και παραμονής σε 50 άτομα ΑμΕΑ.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΤΟ ΕΕΕΕΚ

Στο ίδιο πλαίσιο, ρεπορτάζ της «Ε» τον περασμένο Απρίλιο, είχε μεταφέρει την επιθυμία του ΕΕΕΕΚ στα Ακοβίτικα, να δημιουργηθεί η προαναφερομένη παιδική χαρά στο προαύλιο του. Σύμφωνα με τον κ. Βασιλόπουλο, κατόπιν συνάντησης που είχε με τον διευθυντή Βασίλη Πετρίδη, διαπιστώθηκε πως ο χώρος δεν έχει το κατάλληλο μέγεθος για να ευδοκιμήσει το σενάριο αυτό, ωστόσο άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί κάτι παραπλήσιο που να εξυπηρετεί άτομα ΑμεΑ. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον διευθυντή του Ε.Ε.Ε.ΕΚ Καλαμάτας, θα τοποθετούν μέχρι το τέλος του έτους τρεις ή τέσσερις κατασκευές στον αύλειο χώρο, προερχόμενες από τη δωρεά της κυρίας Βικτωρίας Καρέλια. «Από το Σεπτέμβριο θα τρέξουμε τις διαδικασίες, ώστε να πάρει πιστοποίηση ο χώρος από το Δήμο. Όταν ολοκληρωθεί η τοποθέτηση, θα μπορούν τα παιδιά του σχολείου να τα χρησιμοποιούν κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου, εμπλουτίζοντας με αυτό τον τρόπο τη ψυχαγωγία τους» είπε, τονίζοντας πως επιθυμία του ΕΕΕΕΚ είναι να λειτουργεί στα πρότυπα των ανοιχτών αυλών όπως γίνεται σε άλλα σχολεία, ούτως ώστε τα παιδιά ΑμεΑ πέρα από την επιλογή του Ανατολικού κέντρου, να έχουν και αυτή στα Ακοβίτικα.